Foto: Kristofer Sandberg

Frågan på söndag är, ja, rena grekiskan

Formuleringen klar, det är bara ett problem: Ingen förstår

I kategorierna Världsekonomi ochVärldspolitik

ATEN

Det är på söndag grekerna ska folkomrösta om sin framtid och valsedlarna med frågan är nu klara.

Det är bara ett problem.

Frågan är rena grekiskan.

Eller vad sägs om denna ungefärliga översättning från grekiska till svenska?

”Ska avtalsplanen, som översändes från den Europeiska kommissionen, den Europeiska centralbanken och den Internationella valutafonden den 25/6 2015, och som består av två delar och som bildar ett enhetligt förslag, accepteras?”

Det första dokumentet kallas ”Reformer för att genomförande av det nuvarande programmet och bortom” och det andra ”Preliminär skuldanalys”.

Accepterar inte/ Nej

Accepterar/ Ja

Om grekerna nu röstar nej till detta, röstar de samtidigt nej till att fortsätta i eurozonen? Nej, säger landets premiärminister Alexis Tsipras. Ja, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

  • Giorgos Diakomanolis, 43, har bestämt sig hur han ska rösta, det blir ja, men han anser att hela processen är en enda fars. "Detta är som att fråga din gamla mormor om ta ställning till partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Vem kan förstå det här?" Foto: Kristofer Sandberg
  • ”Folk förstår inte vad frågan innebär! En del tror att det är ja eller nej till Europa, andra att det är ja eller nej till åtgärdspaketet”, säger en pensionär. Foto: Kristofer Sandberg
  • Maria Dimopoulou delar ut flygblad där grekerna uppmanas rösta nej på söndag, men får mothugg av ja-röstaren Panagiotis Charalampopulos. Maria Dimopoulou menar att grekerna förstår vad frågan handlar om. ”Vi säger bara nej till EU:s åtstramningspaket. Det innebär inte att vi vill ut ur euron”, säger Maria. Foto: Kristofer Sandberg
Helskärm

Tja, vad ska grekerna tro. Giorgos Diakomanolis, 43, har bestämt sig hur han ska rösta, det blir ja, men han anser att hela processen är en enda fars.

– Detta är som att fråga din gamla mormor om ta ställning till partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Vem kan förstå det här?

Nej-sidan höll sin stora demonstration i går kväll på Syntagmatorget i centrala Aten. Ja, sidan planerar hålla sin i dag. De flesta opinionsmätningar visar på ett svagt övertag för ja-sidan, men osäkerheten är mycket stor.

På ett torg i förorten Chalandri går arkitekten Maria Dimopoulou, 50 år, och delar ut flygblad där hon uppmanar grekerna att rösta ”oxi” - nej. Det är en nej som en del vill se historiska paralleller till.

 

Alla i Grekland känner till hur dåvarande premiärminister Metaxas sa nej till den italienske diktatorn Mussolinis krav 1940 att få gå in i Grekland. En del ser numera EU som ett slags diktatur.

Och Maria Dimopoulou menar att grekerna förstår vad frågan handlar om:

– Vi säger bara nej till EU:s åtstramningspaket. Det innebär inte att vi vill ut ur euron.

”Folk förstår inte vad frågan innebär!”

– Den enda vi begär är att få leva med lite värdighet. Det finns andra lösningar.

Men hon får snabbt påhugg av en pensionär - som inte vill uppge sitt namn.

– Folk förstår inte vad frågan innebär! En del tror att det är ja eller nej till Europa, andra att det är ja eller nej till åtgärdspaketet.

– Ingen vill ha mer sparpaket, men ett ja är ett ja till att stanna i Europa. Och det är vad de flesta vill.

Det har länge talats om risken för en Grexit, ett grekiskt uttåg ur eurozonen. Med den den förvirring som råder i Grekland så finns nog sannolikheten att vi får ett annat scenario.

En Grexident, ett uttåg ur euron som många greker egentligen inte ville, men som kan bli följden om de röstar nej på söndag.