Ett fall värdigt Sherlock Holmes

Den rysliga Litvinenko-thrillern fortsätter i sommar

I kategorierna Krig & konflikt,Världshälsa ochVärldspolitik

Jag var på väg hem till lägenheten här i London häromdagen när jag promenerade förbi Grosvenor Square, ett av de större torgen i centrala London. Antagligen mest känt för att Fortress USA – den amerikanska ambassaden ligger där.

Det ligger i Mayfair, kvarteren öster om Hyde Park. Det är några av de finaste och dyraste områdena i stan.

Jag var på väg västerut längs torget när jag plötsligt passerade ett hotell som fick mig att rycka till. Jag hade inte koll på att det låg här, precis snett mitt emot USA:s ambassad.

Det handlar om Millennium Hotel. Det handlar om ett av Londons mest spektakulära mord, ett av historiens klassiska giftmord. Allt hände inne Millennium Hotel.

För det var där som Alexander Litvinenko den 1 november 2006 drack te med sina ryska landsmän Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun. Alla tre män med förflutet i den ryska säkerhetstjänsten eller militären.

Men Litvinenko var inte rysk medborgare längre. Han hade några veckor tidigare blivit brittisk medborgare, han var bosatt i Storbritannien med sin familj sedan han fått politisk asyl där.

 

Han visste saker om Rysslands president Vladimir Putin. När han lämnade hotellet den där novemberdagen var han en död man. Förgiftad med det radioaktiva ämnen Polonium 210. Det låg i tekoppen. Han började känna sig sjuk redan samma dag.

Det skulle ta 22 dagar innan han dog på sjukhus i London. Då hade allt hår trillat av. Det var en förfärlig död. Han anklagade på sin dödsbädd Putin för att ha beordrat mordet. Kroppen var så radioaktiv när han obducerades att rättsläkarna var tvungna att bära skyddsutrustning.

Millennium hotel i London, vid tiden för giftmordet. Foto: AP Foto: Kirsty Wigglesworth

Någon rättegång blev det aldrig i Storbritannien, men sedan i januari i år så pågår en utredning där vittnen har förhörts och nya detaljer framkommit. Mordet blev inledningen på betydligt bistrare förbindelser mellan Storbritannien och Ryssland. Det var på sätt och vis en försmak av den tid som komma skulle.

Brittiska åklagare och polis har alltid sagt att Ryssland låg bakom mordet. Ryssland är ett av få länder med tillgång till Polonium 210. De bägge ryssarna som Litvinenko träffade på Millennium Hotel har begärts utlämnade, men det går inte Moskva med på.

 

Det hör till historien att Litvinenko i hemlighet arbetade för MI6, det brittiska utrikesspionaget. I Kremls ögon var han en förrädare. Ett motiv som presenterats vid utredningen är att Litvinenko var på väg att avslöja kopplingar mellan maffian och Putins innersta krets.

Det var tänkt att utredningen skulle avslutas i veckan som gick, men plötsligt erbjöd sig en av de två ryssarna, Dmitrij Kovtun, att låta sig förhöras via video från Ryssland. Bägge nekar till all inblandning. Hans kollega – Andrej Lugovoj blev invald i den ryska duman – parlamentet – efter mordet, och belönades nyligen med medalj från Putin.

Skeptikern menar att Kovtuns erbjudande bara är ett sätt att stöka till utredningen. Han har nu till slutet av maj på sig att lämna in material. Utfrågningen ska äga rum den 27 juli.Så dramat fortsätter.

Hemma hos Sherlok Holmes på Baker Street.

På väg hem från Grosvenor Square passerade jag för övrigt även Baker Street 221B. En lång kö väntade som vanligt framför dörren.

Men jag tycker nog hyresgästen bör bege sig ner till Millennium Hotel i stället. Det är onekligen ett fall för Sherlock.

Fotnot: Texten publicerades tidigare 4 april 2015.