Mats Larsson

Ensamvargarna är de svåraste att bekämpa

Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON.

Det är ensamvargarna som lyckas med terrordåden i USA.

Det är också den gren av terrorismen som är svårast att bekämpa.

Individerna som agerar på egen hand, i ett ledarlöst jihad.

På sätt och vis kommer det kanske som en överraskning. Att dödssiffran för den värsta masskjutningen i USA:s historia inte är högre.

För det är vad massakern på LGBT-klubben Pulse i Orlando, Florida är. Den dödligaste i landets historia, enligt amerikanska medier. Minst 50 döda.

Anders Breivik sköt ihjäl fler i Norge 2011. Terrordåden i Paris i november i fjol, där terroristerna främst använde sig av automatvapen krävde 130 liv, däribland 89 på konserthallen Bataclan.

President Obama höll tal efter dådet mot gayklubben i Orlando.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Polisen i USA är i regel tyngre beväpnad, agerar snabbt och den här typen av masskjutningar brukar få ett slut innan dödssiffran hinner stiga alltför högt.

Men inte i Orlando denna juninatt. Omar Mateen, 29 år, kom beväpnad med bland annat en AR-15 automatkarbin. Han verkar ha agerat ensam.

President Barack Obama har slagit fast att det rör sig om terrordåd, även om många detaljer saknas. Omar Mateen ska exempelvis ha ringt larmcentralen 911 och sagt att han svurit sin trohet till IS.

IS tog flera timmar efter attacken på sig ansvaret, men det behöver inte betyda att de är direkt inblandade. De kan lika gärna ta åt sig äran för något som de ”inspirerat”.

Attacken kommer dock bara ett par veckor efter att IS-talesmannen Abu Mohammed al-Adnani uppmanade till attacker mot väst under den muslimska fastemånaden ramadan. Den inleddes för en vecka sedan.

IS har filmat åtskilliga avrättningar i exempelvis Raqqa, deras huvudsäte i Syrien. En metod är att kasta ut dem från en hög byggnad och mot en säker död.

Orlando har alltid funnits inringad på terrorkartan. Här finns ju bland annat Disneys och Universals stora nöjesparker med sina folkmassor.

I stället har nu en ensam person gått in en klubb packad med homosexuella och öppnat eld. Det är bara alltför bekant vad IS tycker om homosexuella.

IS har filmat åtskilliga avrättningar i exempelvis Raqqa, deras huvudsäte i Syrien. En metod är att kasta ut dem från en hög byggnad och mot en säker död.


Det kan kännas dessa dagar som om terrorn firar allt tätare, allt blodigare triumfer. På ett drygt halvår har ett ryskt passagerarplan sprängts i luften över Sinai-halvön, vi har genomlevt terrordåden i Paris och Bryssel och masskjutningen i San Bernardino i december i fjol.

Föräldrar väntade på besked utanför nattklubben efter attacken.
Foto: Phelan M. Ebenhack/AP

Men sanningen är också att mycket positivt trots allt har hänt i kampen mot terrorismen sedan al-Qaida angrep USA den 11 september 2001. Och USA har varit mest framgångsrikt i sin kamp.

Attacken i Orlando är det värsta terrordådet i USA sedan just 11 september i USA. Och den krävde fler offer än alla andra terrordåd sammanslagna som ägt rum sedan 11 september i landet.

Terrorismen kommer i många former - från välorganiserade, planerade attacker som 11 september till ensamvargar som agerar i princip helt på egen hand.

Attacker som al-Qaida eller IS planerar och genomför kan leda till ohyggliga förlustsiffror. Minns att nästan 3 000 dödades den 11 september 2001. De är tack och lov mycket ovanliga.

Attacken mot World Trade Center 2001 krävde tusentals dödsoffer.
Foto: Spencer Platt / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

Europa har sett flera attacker de senaste åren med hög grad av planering, samarbete och organisation. Ofta med kopplingar till IS och personer som kämpat där. Paris-attacken i november och Bryssel i mars i år var exempel på sådana.

Eftersom flera personer är inblandade, så går de också att förhindra med litet tur och skicklighet från polisen och säkerhetspolis. Flera angrepp har exempelvis avstyrts i Storbritannien, gripanden ägde rum i Tyskland i förra veckan. Düsseldorf var måltavlan.


USA har efter 11 september varit mycket effektivt i kampen mot organiserad terrorism. En orsak är den kraftigt ökade övervakningen.

I september 2001 fanns 16 personer på USA flygförbudslista. I fjol fanns 40 000 namn på den listan. Den senaste al-Qaida planerade attacken mot USA - ägde rum 2009 när nigerianen Umar Farouk Abulmutallab försökte spränga sig i luften strax före landning i Detroit under julhelgen. Han misslyckades.

Omar Mateen ska ha varit ensam attentatsman i Orlando.
Foto: Polaris

Men terrordåd har ägt rum även i USA. Offer har krävts före massakern i Orlando. Men de har genomförts av just ensamvargar. Personer som oftast hållit en mycket låg profil.

Som Syed Rizwen Farook. Det var han som öppnade eld på en julfest i San Bernardino i december i fjol tillsammans med sin hustru Tashfeen Malik.

De hade bägge högskoleutbildning, de hade ett barn tillsammans. De var tidigare ostraffade. Malik svor IS sin trohet på Facebook men hon gjorde det efter att attacken inletts.

De dödade 14 personer innan de själva sköts ihjäl. Det var då det värsta terrordådet i USA sedan 11 september. En händelse som fick presidentkandidaten Donald Trump att föreslå att alla muslimer ska stoppas från att komma in i USA om han blir president. Det gjorde honom populärare.

Sannolikheten är 5 000 gånger större att du ska skjutas ihjäl av en amerikan med ett vapen, än att du ska dödas av terrorister.

För så fungerar terrorismen. Den skapar en rädsla som ofta inte står i proportion till faran. Eller som den amerikanske terrorexperten Peter Bergen säger till Vox:

– Sannolikheten är 5 000 gånger större att du ska skjutas ihjäl av en amerikan med ett vapen, än att du ska dödas av terrorister.

Terroristerna spelar på den rädslan. Och medieuppmärksamhet får de onekligen.

Ta bröderna Tamerlan och Dzjochar Tsarnajev. Det var dessa bägge som sprängde två bomber under Boston maraton i april 2013. Tre personer dödades av explosionerna, ytterligare en polis sköts ihjäl under jakten på bröderna.

Donald Trump ville porta muslimer från USA efter skjutningen i San Bernadino.
Foto: Richard Harbus/Polaris

Terrordådet fick en ofantlig uppmärksamhet i USA och även resten av världen.

– Problemet är förstås att vi inte är rationella mänskliga varelser, säger Peter Bergen. Vi har fortfarande hjärnor som var extremt användbara för 20 000 år sedan när vi levde i vildmarken.

– När fruktan aktiveras i våra hjärnor så tenderar de att övertrumfa det rationella.

Peter Bergen kom nyligen ut med en bok om terrorhotet i USA, ”United States of Jihad”. Han har kartlagt vilka som har åtalats och dömts för terrorrelaterade brott i USA sedan den 11 september 2001.

Siffran är 330. Fyra av fem är amerikanska medborgare, de andra är i regel personer med permanenta uppehållstillstånd i landet som bröderna Tsarnajev.


Till skillnad från Europa så finns det inte tusentals amerikaner som rest till Syrien och Irak för att kämpa med IS. Och max en handfull tros ha återvänt hem därifrån. Detta alltså till skillnad från Frankrike eller Belgien – eller för den del Sverige - där vi talar tre eller fyrsiffrigt antal.

Något attack liknande den i Paris har heller inte ägt rum i USA. Men de som genomför eller planerar attacker i USA är desto svårare att upptäcka.

Bergens kartläggning visar att genomsnittåldern är 29 år. Över en tredjedel är gifta, och en lika stora andel har barn. Bara en av tio har suttit i fängelse, ungefär lika stor siffra som befolkningen i allmänhet.

De fall vi ser handlar om individer eller par, och det är till stor del goda nyheter, eftersom vi inte ser grupper som planerar storskaliga terrorattacker.

Hela 93 procent är män. Bara cirka 10 procent har någon typ av mentala problem, en mindre andel än befolkningen i stort.

Så gott som alla är muslimer. En del har vuxit upp sekulära och sedan blivit religiösa, andra har konverterat. Men vi talar alltså om 330 individer. Det bor tre miljoner muslimer i USA.

Kort sagt, hotet i USA kommer i dag främst från personer som på ytan är lika amerikanska som alla andra.


Omar Mateen passar väl in i profilen. Han var 29 år, född i New York, till afghanska föräldrar. Det är oklart om han haft några direkta kopplingar till IS.

Så Peter Bergen varnar att hotet kommer att finnas kvar under lång tid framöver, men att det ändå inte ska överdrivas.

– De fall vi ser handlar om individer eller par, och det är till stor del goda nyheter, eftersom vi inte ser grupper som planerar storskaliga terrorattacker.

Men som Orlando dessvärre visat. En ensam person med vapen i hand kan åstadkomma fruktansvärd skada.

Det kan också politiker göra, om de väljer att piska upp stämningen än mer. Det återstår att se hur Donald Trump kommer att agera och kommentera detta.

City Hall i Tel Aviv lystes upp med regnbågens färger efter dådet.
Foto: Oded Balilty/AP

LÄS ÄVEN: De blev offer för terrordådet


LÄS ÄVEN: Omar Mateen mördade 50 på gayklubben