Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Donald Trumps ursäkt kommer inte att räcka

De amerikaner som gick och lade sig före midnatt, vaknade på lördagen upp till den ursäkt Donald Trump spelat in på video och lät distribuera strax efter midnatt, amerikansk östkuststid. Det blev resultatet av timmar av krissamtal i Trump Tower i New York under fredagskvällen, efter att Washington Post publicerat ett ljudband där Trump uttrycker sig djupt nedsättande om kvinnor och vad han gjort.

– Jag har sagt och gjort saker som jag ångrar och orden i denna mer än ett decennium gamla video, är en sådan sak, sa Trump.

– Jag sa dem, jag hade fel, jag ber om ursäkt.

Enligt New York Times uppmanade en av hans rådgivare honom att för allt i världen inte nämna Hillary Clinton under sin ursäkt.

Det var förstås precis vad han ändå gjorde. Donald Trump kunde inte heller låta bli att gå till angrepp mot Clintons.

För Bill Clinton har minsann gjort värre saker, sa han. Och Hillary har ”mobbat, attackerat, dragit skam över och hotat hans offer”.

Jason Chaffetz från Utah – en av Hillary Clintons fränaste kritiker i kongressen – säger att han inte längre kan stödja Trump.
Foto: Molly Riley/AP TT NYHETSBYRÅN

Upprördheten är stor bland republikanerna denna lördag. Tunga namn som Jason Chaffetz från Utah – en av Hillary Clintons fränaste kritiker i kongressen – säger att han inte längre kan stödja Trump.

Representanthusets talman Paul Ryan skulle på lördagen för första gången ha uppträtt med Donald Trump i Wisconsin. Det blev inget. Trump var inte längre välkommen.

Det är inte bara hans ordval. Trump medger ju i praktiken att han sexuellt angriper kvinnor, utnyttjar sin ställning som kändis för att få som han vill.

Många republikaner fruktar att det är över nu för Trump. Det skulle inte förvåna om vi får höra mer från Donald Trump före tv-debatten i morgon.


LÄS MER: Tre frågor och svar: Det betyder skandalen för Donald Trump


Det är en ironi i allt det här att detta i stället hade kunnat bli en svart fredag för Hillary Clinton. Om inte Washington Post hade publicerat videofilmen och ljudupptagningen på Trump så hade vi pratat om henne i dag i stället.

För kort efter Washington Posts avslöjande, så publicerade Wikileaks utdrag från nya mejl som de kommit över. Antagligen från ryska hackare.

Det är Clintons rådgivare John Podesta som fått sin e-post hackad. Och där finns bland annat utdrag ur de tal som Hillary Clinton höll inför stora finansiella institutioner på Wall Street.


Detta var något som Bernie Sanders angrep henne för under primärvalen. Hon fick miljonbelopp i betalning för dem. I mejlen finns utdrag ur talen som Hillary Clintons medarbetare skickat till varandra och som de anser kan orsaka problem.

Hon säger bland annat i ett av talen att det ibland är nödvändigt att ha ”både en offentlig och en privat åsikt” i politiskt känsliga frågor. Något som bara understryker det många amerikaner tycker, att hon är falsk, talar med kluven tunga.Hon uttrycker vid ett annat tillfälle sitt starka stöd för frihandel och drömmer om en värld ”utan gränser”. Gränser och murar är förstås precis vad Donald Trump och hans anhängare vill ha.

Obama-administrationen anklagade i går öppet för första gången den högsta ryska ledningen för att ligga bakom hacker-attackerna mot det demokratiska partiet och för att försöka påverka valresultatet.


LÄS MER: USA-valet 2016 – så fungerar det amerikanska presidentvalet


Allt detta skulle ha varit en stor snackis i dag, dagen före den ack så viktiga andra tv-debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Men USA pratar denna lördag om något annat. Och till och med ärevördiga New York Times har publicerat ord de i vanliga fall definitivt undviker.

Som detta Trump-citat om kvinnor från 2005 som lär gå till historien.

– Grab them by the pussy. You can do anything.

Jag tror inte jag behöver översätta.