Foto: Mediapunch/Rex Shutterstock

Debatten som ska ge vind i Clintons tunga segel

Hillary Clinton får sin bästa chans att sätta lite fart i sin kampanj i natt. Då hålls den första tv-debatten mellan demokraterna.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

De kommer bara att bli fem demokrater på scen – om nu inte en joker dyker upp.

Det är väl lika bra att medge på en gång. Det kommer inte alls att bli lika mycket fyrverkeri när demokraterna möts i Las Vegas som under de två tillfällen tidigare då republikanerna hållit sina tv-debatter.

Det finns liksom bara en Donald Trump. Så CNN – som sänder debatten – ska kanske inte räkna med rekordpublik som när Trump och de 136 andra republikanska kandidaterna (okej, lite överdrivet kanske) pucklar på varandra.

I Las Vegas blir de fem kandidater – om nu inte vicepresident Joe Biden dyker upp också. (Mer om honom senare).

Men av de fem är tre totalt chanslösa och okända för alla utom de allra största amerikanska politiknördarna, tre herrar vid namn Webb, O'Malley och Chafee. De kommer tillsammans inte ens upp i två procent i de nationella mätningarna.

Men där på scen finns Bernie Sanders, senatorn från Vermont som trots att han är långt, långt ut på vänsterkanten fyller arenorna. Han har till och med tagit ledningen i delstaten New Hampshire, den första delstaten där primärvalen hålls i februari nästa år.

”Vårt grundläggande mål med debatten är att visa varför Hillary ställer upp i valet, vem hon slåss för, vad hon vill göra som president och de utmaningar som betyder mest för amerikanska familjer.”

Och där finns förstås en kvinna. Hon som kommer att vara det verkliga skälet till att många ändå kommer att se debatten.

Hillary Clinton tillkännagav i april det alla redan anat, att hon ställer upp i presidentvalet och hoppas bli landets första kvinnliga president 2016.

– Vårt grundläggande mål med debatten är att visa varför Hillary ställer upp i valet, vem hon slåss för, vad hon vill göra som president och de utmaningar som betyder mest för amerikanska familjer, säger hennes kampanjtaleskvinna Christina Reynolds till Politico inför debatten.

En del kanske höjer på ögonbrynen åt detta. Känner inte det amerikanska folket Hillary Clinton redan och vad hon står för?

Hon bodde trots allt åtta år i Vita huset med maken Bill Clinton, hon var senator från New York i åtta år, hon försökte bli demokraternas presidentkandidat redan 2008 men föll efter en lång utdragen kamp mot Barack Obama, och var sedan landets utrikesminister i fyra år.

Många trodde att hon med den bakgrunden skulle vandra ostörd mot den demokratiska nomineringen denna gång. Så har det inte riktigt blivit.

Bernie Sanders, som rör sig långt ute till vänster på den politiska skalan, har medvind i sin kampanj. Foto: Arthur Pollock

Det oväntat stora stödet för Bernie Sanders är ett orosmoln för Clinton. Han lyckades för övrigt samla in nästan lika mycket pengar under det tredje kvartalet som Hillary. Det är en bedrift.

Men Hillary Clinton har också under kampanjen haft kanske ännu större bekymmer med sig själv och sitt eget förflutna. Som väl alla nu vet använde hon även en privat e-postadress i tjänsten under sina år som utrikesminister – hdr22@clintonemail.com. Det borde hon definitivt inte ha gjort.

FBI har startat utredning och det dröjde ändå till september innan Hillary förmådde säga orden:

– Det var ett misstag. Jag beklagar det.

I juli låg hennes opinionssiffror på över 60 procent. I slutet av september hade de fallit till runt 40. Inte undra på att oron började stiga i Hillary-lägret.

Hon har gått till motoffensiv de senaste veckorna och dykt upp i många lättsammare sammanhang, ett sätt att motverka bilden av henne som stel, politikermaskin.

Hon har drivit med sig själv i "Saturday Night Live", hon har skämtat med Ellen DeGeneres, som när hon fick frågan hur hon skulle vilja bli tilltalad av sitt barnbarn Charlotte när flickebarnet börjar prata:

– Mormor går bra, svarade Hillary.

– Madame President går också bra.

Hillary Clinton möter många människor och potentiella väljare under sin kampanjturné. I natt svensk tid är hon med i den första debatten mellan demokraterna. Foto: Charlie Neibergall

Och hon har också fått hjälp på sistone av republikanerna sedan den republikanske kongressmannen Kevin McCarthy i praktiken bekräftade att den pågående kongressutredningen om dödsskjutningen i Bengazi 2012 – då Hillary var utrikesminister – egentligen har politiska syften. Utredningen är nu mer intresserad av hennes e-post, och McCarthy kommenterade detta med orden:

– Hur ser hennes siffror ut nu?

Det uttalandet kostade honom för övrigt chansen att bli ny talman efter avgående John Boehner.

Även Bill Clinton har i intervjuer ryckt in till hustruns försvar och anklagat republikanerna för att förstora upp e-post-historien till orimliga proportioner.

Och Bill ja. Hillary Clinton har ju ett inte alltför hemligt – om ändock lite väl osäkrat – vapen i sin make, en av landets populäraste politiker. Han har hållit en låg profil hittills men har på sistone varit ute på några kampanjinsamlingsmöten. Det kan kosta över 400 000 kronor i bidrag till Hillary för att få höra honom tala.

Men Hillary Clinton känner helt klart av andetagen från Bernie Sanders. Det är mellan dem två som debattens drama kan uppstå.

Det märks i hennes ställningstaganden. Hillary kör för tillfället åt vänster, mot den del av planhalvan där Bernie Sanders hör hemma.

  • Den före detta senatorn i Virginia, Jim Webb, kommer att delta i tv-debatten i natt svensk tid... Foto: Patrick Semansky
  • ...liksom Martin O'Malley, guvernör i Maryland.... Foto: Jim Mone
  • ...och Lincoln Chafee, oberoende före detta guvernör i Rhode Island och före detta republikansk senator. Nämnda trio är dock chanslös och kommer tillsammans inte ens upp i två procent i de nationella mätningarna. Foto: Steven Senne
Helskärm

Hon har också mycket riktigt börjat distansera sig från Vita huset och president Barack Obama på sistone. I en del frågor står hon förvisso till höger om honom – hon förespråkade redan som utrikesminister en aktivare politik mot Syrien – men på de flesta områden manövrerar hon sig nu till vänster om presidenten.

Hon har lite inlindat kritiserat Obama för en alltför hård invandringspolitik under hans första tid vid makten, hon har gjort klart att hon är emot att en oljepipeline dras genom landet. Det är en viktig fråga för många på den amerikanska vänsterkanten, men Obama-administrationen har ännu inte fattat något beslut.

Och många var de som höjde på ögonbrynen när Hillary i förra veckan sa att hon var emot det stora handelsavtal som Obama-administrationen förhandlat fram med asiatiska länder i Stilla havsregionen, TPP, Trans Pacific Partnership.

Kritikerna var inte sena att påpeka att Hillary när hon var utrikesminister var mycket positiv till samma handelsavtal. Hon lovprisade det hela 45 gånger, enligt CNN, och kallade det för ”en guldstandard bland handelsavtal”.

Men nu när det är klart, låter det så här:

– Baserat på vad jag vet nu, så kan jag inte stödja detta.

”Men räkna inte med några hårda personangrepp a la Donald Trump när de två möts.”

Hennes kritiker ser detta som bara det senaste i en lång rad frågor där hon bytt åsikt, eftersom det för tillfället gynnar henne politiskt att göra det. Till och med en vänsterliberal som Slates Jim Newell undrar:

”Kommer någon att finna Clintons position trovärdig?”

Det hör till historien att Bernie Sanders är kritisk mot den här typen av handelsavtal och menar att jobben försvinner utomlands. Och just nu är det Sanders hon behöver avväpna.

Vapenlagarna är ett område där hon faktiskt har en chans att angripa från vänster i debatten. Sanders är från Vermont, en delstat där jakt och vapen är stor passion, och har länge varit emot alltför tuff vapenlagstiftning.

Men räkna inte med några hårda personangrepp a la Donald Trump när de två möts. Hillary har vid det här laget en rätt rejäl debattvana och trivs som bäst när hon får diskutera sakfrågor och bolla siffror och fakta.

Howard Dean – en annan politiker från Vermont som 2004 spelade ungefär samma roll som Bernie Sanders i år som oväntad utmanare – råder Hillary att inte angripa Sanders:

– Jag har sett personer attackera honom, och det har aldrig fungerat, säger han till New York Times.

– Det är bättre att inkludera en del av Bernies budskap och blicka framåt, än att angripa honom. Angrepp kommer bara att göra honom starkare, speciellt bland hans bas, och vi behöver den.

Vicepresident Joe Biden har länge stått i Obamas skugga. Kommer Biden meddela att han ställer upp som kandidat för demokraterna, till slut? Foto: Carolyn Kaster

Det som antagligen kan stöka till det mest för Hillary Clinton är om vicepresident Joe Biden nu bestämmer sig för att ställa upp trots allt. CNN har sagt att han är välkommen att delta även om han ger sig in i den politiska kampen i sista stund.

Biden har funderat och övervägt så länge att det börjar bli en parodi. Han drabbades av en svår personlig tragedi tidigare i år när hans son Beau avled i cancer. Biden lät själv läcka till medierna att hans sons sista önskan var att pappa skulle ställa upp mot Hillary. Ett besked väntas nu komma när som helst.

”Så bäst nu att koncentrera sig på det hon kan påverka: Sin egen insats i den första tv-debatten inför nationell publik.”

Han tros egentligen inte klara av att slå ut Hillary, men faran finns att han stjäl tillräckligt med röster för att ge Bernie Sanders en chans att vinna några segrar och få luft under vingarna.

Det viktigaste beslutet för Hillarys kampanj är något som hon inte har någon kontroll över. Så bäst nu att koncentrera sig på det hon kan påverka: Sin egen insats i den första tv-debatten inför nationell publik.