Därför blev Bryssel terrorns nya centrum

Mats Larsson: ”Staden har väntat på den här attacken i månader, oron har hängt som ett mörkt moln över staden sedan attackerna i Paris 13 november.”

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Det är terrorattacken Bryssel som väntat på i månader.

Som hängt som ett mörkt, olycksbådande moln över stan.

I dag steg rökmolnen.

Oron fanns där akut i november, dagarna efter terrorattacken i Paris den 13 november. Terroristerna kom ju från Bryssel, en av dem Salah Abdeslam lyckades fly tillbaka dit.

Knuten i maggropen kom tillbaka i förra veckan, när Salah Abdeslam slutligen greps. I fyra månader höll han sig gömd i samma Bryssel.

Gripandet var en framgång för polisen, men samtidigt en örfil. Hur kunde de missat att han fanns där framför näsan på dem?

Och nya attacker planerades tydligen. Polis och åklagare sa så själv efter gripandet.

I dag kom så attacken. Självmordsbombare på flygplatsen. Minst en attack även i Bryssels tunnelbana.

”Staden har förvandlats till terrorismens högkvarter”

Terrorn hade slutligen slagit till på allvar i staden som inte bara är säte för Natos och EU:s högkvarter. Det har också förvandlats till terrorismens högkvarter .

För gång på gång har spåren lett hit. Och då inte bara terrorattacken i Paris i fjol.

Det var i Bryssel som Mehdi Nemmouche sköt ihjäl fyra personer på det judiska muséet i maj 2014.

Det var på järnvägsstationen i Bryssel som Ayoub el-Khazzani steg ombord på tåget i augusti i fjol från Amsterdam till Paris med en Kalasjnikov i bagaget. Tre amerikaner och en britt hann stoppa honom innan han kunde inleda massmördandet.

 

Förutom attacken mot det judiska muséet så har dock Bryssel själv hittills varit förskonat från terrordåden, trots de många varningssignalerna.

I dag tog turen slut. Och Bryssel är förstås ett lockande mål för grupper som IS. Huvudstad inte bara för Belgien utan även för EU. Europas hjärta.

Det finns flera orsaker till varför Belgien och Bryssel så ofta återkommer i terrorrapporteringen. En är den rent geografiska, det är en bra bas, nära till länder med bättre säkerhetspolis som Paris.

”Belgien är något av centrum för vapenhandeln, även det gör det till en lockande plats för jihadisterna”

Något vi fick se i november i fjol. De nio terroristerna den gången kom alla körande i bilar från Bryssel.

Stadsdelen Molenbeek i Bryssel har också blivit att tacksamt gömställe för jihadister. Det faktum att Salah Abdeslam lyckades gömma sig där i fyra månader är bara det senaste exemplet på det.

Belgiens säkerhetspolis är dessutom underbemannad och saknar de resurser som exempelvis de franska kollegerna har. Samarbetet mellan Frankrike och Belgien är heller inte det allra bästa.

Belgien är bland annat därför också sedan tidigare något av centrum för vapenhandeln. Även det gör det till en lockande plats för jihadisterna.

I dag kom vapnen till användning igen. Det har bara gått fyra månader sedan Paris attackerades i det värsta terrordådet i modern tid.

Dagens dödssiffra blir inte lika hög, tack och lov, men den är alldeles för hög likafullt. Terroristerna lyckades slå till med självmordsbombare och koordinerade attacker mitt framför ögonen på säkerhetspolisen.

Terrorhot nivån har åter höjts till den högsta i Bryssel och tunnelbanan är stängd. Det är för sent. I dag är allt för sent.