Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Bush röstar på Clinton – precis som flera andra republikaner

LONDON.

Det är allom bekant vid det här laget att en hel del gamla veteraner i det republikanska partiet inte är så förtjusta i partiets presidentkandidat i år, Donald Trump.

Många misstror hans konservatism, andra ser honom som en  självupptagen halvgalning som inte vet vad han talar om, inte minst i utrikes- och säkerhetsfrågor.


LÄS MER: Geos sajt om presidentvalet i USA


Det finns ingen tyngre republikansk politisk familj än Bush. Två av dem – far och son – har varit presidenter. George W Bushs lillebror Jeb gjorde ett misslyckat försök att bli republikanernas presidentkandidat i år.

George Bush var president under åren 1989-1993. Han förlorade efter en mandatperiod i Vita huset mot den unge Bill Clinton.

Presidenten berättade för mig att han tänker rösta på Hillary

Så han kan tyckas vara den siste som skulle rösta på Bills hustru, Hillary. Men enligt Kathleen Hartington Kennedy Townsend är det precis vad han tänker göra.

Hon tillhör den andra av de tunga politiska familjerna i USA, Kennedys. Hon är dotter till den mördade Robert F Kennedy.


LÄS MER: Så fungerar presidentvalet


Hon träffade George Bush – han är 92 år nu och hälsa rätt klen – i måndags och lade efter mötet ut en bild på Facebook från mötet och skrev:

”Presidenten berättade för mig att han tänker rösta på Hillary.”

George Bush har tidigare inte velat kommentera hur han tänker rösta och hans talesman Jim McGrath, säger bara så här till Politico:

– Rösten som president Bush avlägger som privatperson om cirka 50 dagar är precis det, en privat röst om cirka 50 dagar. Han kommenterar inte presidentvalet under tiden.


Det är ingen hemlighet att familjen Bush inte gillar Donald Trump. Varken George Bush eller George W Bush dök exempelvis upp på republikanernas konvent i Cleveland i somras. Och Donald Trump hånade öppet Jeb Bush för dennes ”låga energi” under primärvalskampanjen.

Jag vet inte hur någon kvinna kan rösta på någon som sa de saker han sa om Megyn Kelly

George Bushs hustru Barbara, är i regel frispråkigare än sin make. Hon har tidigare sagt så här om Donald Trump:

– Jag vet inte hur någon kvinna kan rösta på någon som sa de saker han sa om Megyn Kelly.

Det var en referens till Donald Trumps attack mot Fox News utfrågare efter den första tv-debatten i augusti i fjol.

George Bush kommer hur som helst inte att vara den enda republikanen - om Kathleen Hartington Kennedy Townsends uppgifter nu stämmer - som i år håller för näsan och lägger sin röst på demokraten Hillary Clinton i stället.

Några andra som gjort klart att de röstar på Hillary i stället för Trump:

Richard Armitage: 

Armitage var vice utrikesminister under president George W Bush. Han har sagt så så här om sitt beslut att rösta på Hillary Clinton.

– Trump verkar inte vara republikan och han verkar inte vilja lära sig om olika frågor.


Arne Carlson:

Ja, han är svenskättling och kommer från Minnesota. Han var republikansk guvernör där under åren 1991 till 1999. Han säger så här om varför han röstar på Hillary i stället för Trump:

– Han har satt nya lågvattenmärken för hur en kampanj bedrivs.


Brent Scowcroft:

Han var nationell säkerhetsrådgivare under president George Bush och de står varandra nära. Han har gjort klart att Hillary får hans röst:

– Presidentposten kräver omdöme och kunskap för att fatta avgörande beslut under press. Clinton har den visheten och erfarenhen som landet behöver i en kritisk tid.


Henry Paulson:

Han var finansminister under George W Bush och spelade huvudrollen under finanskrisen 2008. Han menar att Trump representerar en typ av populism som ”bottnar i okunskap, fördomar, fruktan och isolationism”

– När det gäller presidentvalet, så kommer jag att rösta på Hillary Clinton, skrev han i en artikel för Washington Post.


Meg Whitman:

Hon är VD för datajätten Hewlett Packard, men har också försökte bli republikansk guvernör i Kalifornien. Hon hoppas dock att en kvinna blir USA:s nästa president.

– Trump är en oärlig demagog, har hon sagt till New York Times.


Mark Salter:

Han var en av John McCains viktigaste rådgivare under valkampanjen 2008. McCain var republikanernas presidentkandidat det året. Salter har inte varit nådig i sina kommentarer om Trump:

– På en emotionell nivå är han lika mogen som en sexåring.

Han ser däremot Hillary Clinton som en vuxen. Hon får hans röst.


Richard Hanna:

Den förste republikanen i kongressen som sa att han skulle rösta på Hillary Clinton. Han sitter i representanthuset och kommer från New York, liksom både Donald Trump och Hillary Clinton.

– Jag finner honom djupt motbjudande och narcissistisk, och framför allt någon som spelar på folks känslor, inte alls en ledare.

Hanna ställer inte upp för omval i år.