Bhutan – 17 ovanliga saker du bör veta om konungariket

Välkomna till Åskdrakens land – konungariket där all tobak förbjuden, tv-apparaterna infördes först 1999 och huvudstaden har inga trafikljus.

De mäter lyckan men de första demokratiska valen i vad man själv kallar ”Världens lyckligaste land” hölls först 2008.

Ett grönt paradis där tobak är förbjudet.

BHUTAN: SNABBFAKTA

• Geografi: Inklämt mellan Indien och Kina i östra delen av Himalaya. Slättland i söder och högplatå i norr. Stort som Schweiz. Saknar kust.

• Folkmängd: Drygt 700 000 invånare.

• Religion: Buddismen en särskild ställning som "andligt arv" i Bhutan med principer om fred, barmhärtighet och tolerans. Samtidigt råder religionsfrihet.

• Kultur: Bildkonst, dans och musik som ofta gestaltar religionen och det godas seger över ondskan.

• Massmedia: Yttrande- och pressfrihet från 2008. Men inte tillåtet att kritisera kungafamiljen.

• Politiskt system: Landet skriven grundlag 2008, första parlamentsvalet hölls samma år. Författningen garanterar grundläggande fri- och rättigheter.

• Historia: Tibetanska munkar förde in buddismen på 600-talet. Under namnet Druk-Yul enades riket på 1600-talet. 1903 infördes monarki med ärftlig tronföljd. Från 1910 blev Storbritannien landets skyddsmakt, 1947 tog Indien över den rollen.
• Naturtillgångar: Vattenkraft, skog och mineraler.

Sociala förhållanden: Bhutan var länge ett mycket fattigt land med hög spädbarnsdödlighet och kort förväntad livslängd. Situationen har på kort tid förbättrats betydligt. Medellivslängden har ökat med 20 år på ett par årtionden.

Källa: LANDGUIDEN.SE

Visa merDölj

Det är den 8 juni som kungaparet inleder det första svenska statsbesöket i det lilla bergskungariket, inklämt mellan jättarna Indien och Kina i Himalaya. Bhutan är ungefär lika stort som Schweiz.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia vet delvis vad som väntar. De reste till Bhutan redan 1993, men då på ett inofficiellt besök.

Det har hänt en del i landet sedan dess. Demokrati har exempelvis införts och landet har fått tv. Detta var länge ett av världens mest isolerade länder och några av livets moderniteter har haft lite sent med sin ankomst.

Det finns mycket som annorlunda i Druk-Yul, Åskdrakens land.

 

Här är 17 udda fakta vi bör känna till:

 

1. Bhutan har BNL – Bruttonationallycka

Lyckligt folk? Men världens lyckligaste? Foto: Anupam Nath / AP TT / NTB SCANPIX

Det var den förre kungen Jigme Singye Wangchuck som införde bruttonationallyckan, BNL, på 1970-talet. Han menade att den mer traditionella bruttonationalprodukten, BNP, inte räckte till för att mäta en nations sanna välstånd. Bhutan kommer fram till ett index genom att mäta nio olika områden, som hälsa, utbildning, psykologiskt välmående. Landet steg från 0.743 år 2010 till 0.756 år 2015. Även FN har infört något liknande i sin årliga lyckorapport. Så är Bhutaneserna världens lyckligaste? Nej, inte riktigt. Landet kommer på 84:e plats i FN:s index. Danskarna kom på första plats, följt av Schweiz och Island.

 

2. Bhutan har världens yngsta drottning

Kung Jigme Khesar Namgeal Wangchuk gifte sig med sin Jetsun Pema år 2011. Foto: Kevin Frayer / AP

Kungaparet kommer att möta Bhutans ”William och Kate”. Det är så det unga kungaparet kallas. Kung Jigme Khesar Namgeal Wangchuk gifte sig med sin Jetsun Pema år 2011. Han var då 31, hon var 21. Kungen valde en kvinna från folket. Jetsun Pemas pappa är pilot, mamman tillhör en av landets äldsta familjer. Kungen har själv berättat att han första gången träffade Jetsun Pema under en picknick när hon var sju år. Han friade i praktiken redan då. De två träffade för övrigt just prins William och hans Kate när det brittiska prinsparet kom på besök i april.

 

3. Kanske det blir en till drottning i Bhutan

Buddistiska munkar i Bhutan. Foto: Gurinder Osan / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutan är ett buddhistiskt land – religionen kom dit på 600-talet – som tillåter månggifte. Det är dock ovanligt numera, men förekommer fortfarande bland eliten. Den förre kungen, han abdikerade 2006, har exempelvis fyra hustrur. De är alla systrar.

 

4. I Bhutan klär man sig inte hur man vill

Klädkod a la Bhutan. Foto: Anupam Nath / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutan var länge ett av världens mest isolerade länder och de håller fortfarande hårt på traditionerna. 1989 infördes en strikt klädkod som påbjöd att alla skulle vara klädda i traditionella dräkter. Männen skulle bära en så kallad gho, och kvinnorna skulle ha en kira. Reglerna är inte lika hårda i dag, men alla som arbetar i statliga byggnader, skolor, kloster eller som fyller viktiga funktioner måste fortfarande gå klädda så.

 

5. Alla vägar i Bhutan leder söderut

Inget utbyggt vägnät i landet. Foto: Anupam Nath / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutan var fram till 1960-talet ett av världens minst utvecklade länder. Det fanns varken vägar eller skolor. Här fanns ingen el. Här fanns ingen postgång. Den dåvarande kungen beslutade dock att inleda en modernisering det årtiondet. Det finns fortfarande ingen järnväg i landet, men väl en flygplats och asfalterade vägar. De enda internationella vägarna går söderut till grannlandet Indien.

 

6. Befolkningen som krympte i Bhutan

I dag bor cirka 750 000 invånare i landet. Foto: Harish Tyagi / EPA

När en första folkräkning genomfördes i landet så blev siffran cirka en miljon invånare. Det skedde inför Bhutans inträde i FN år 1971. Den låg till grund för nya uppskattningar om landets befolkning som gjordes kring år 2 000. Då sattes siffran till över två miljoner. Men när en ny folkräkning genomfördes 2005 så hittades bara 672 000 människor. I dag bor där cirka 750 000. Det är möjligt att siffran överdrevs 1971 för att exempelvis utverka mer bistånd.

 

7. ...och befolkningen som försvann från Bhutan

Alla är inte lyckliga i Bhutan. Det gäller definitivt inte för den nepalesiska minoriteten som tidigare bodde i södra Bhutan och som under 1980-talet fråntogs sitt medborgarskap och sedan flydde eller deporterades under 1990-talet. Tiotusenals hamnade i flyktingläger i Nepal och mellan 2007 och 2014 flyttades 83 000 till ett tredje land, ofta USA.

 

8. Regeringsskifte i Bhutan – för första gången

Vallokal i Bhutan. Foto: Anupam Nath / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutan blev en monarki år 1907 och det var länge kungen som bestämde det mesta. Men ett flerpartisystem med parlamentsval infördes 2007 och två kungatrogna partier kämpade om makten i det första valet året efter. Bhutans freds och välståndsparti segrade, men förlorade makten fem år senare när Folkets demokratiska parti i stället tog över. Respekten för kungen är väldigt stor, han är landets överbefälhavare och ansvarar bland annat för att upprätthålla seder och bruk.

 

9. TV-fritt i Bhutan – fram till 1999

Stadsliv i Bhutan. Foto: Kuni Takahashi / AP TT / NTB SCANPIX

Det var först för 17 år sedan som televisionen kom till Bhutan. Bhutan kopplade samma år upp sig på internet. De första radiosändningarna hade inletts 1973. Det har alltid funnits en rädsla bland Bhutans styrande att kultur och seder ska drunkna, omgivet som landet är av världens två folkrikaste nationer, Kina och Indien.

 

10. Turista i Bhutan? Javisst – men bara i små doser

Landets isolering gällde inte minst utländska besökare. De första turisterna släpptes in först år 1975 och då tilläts bara 5 000 besöka landet. Siffran har ökat sedan dess och målet är att upp emot 100 000 ska få besöka landet varje år. Turisterna reser alltid i grupp med guide och kan inte bege sig vart de vill. En resa inkluderar allt, från hotell till resor och måltider.

 

11. Bhutan har världens högsta obestigna berg

Bhutan ligger i Himalaya och där råder ingen brist på imponerande bergstoppar. Landets högsta berg är Gangkhar Puensum och är 7 561 meter högt. Det är förstås lockande för duktiga bergsbestigare, men se det går inte. Berget är heligt och får inte bestigas.

 

12. Bhutan är världens mest koldioxidnegativa land

Bhutan har ett mycket gott miljörenommée. Miljön ingår exempelvis i bruttonationallyckan. Landet är till 70 procent täckt av skog och med sina blott 750 000 invånare så absorberar landet tre gånger mer koldioxid än det släpper ut. Den bästa siffran i världen. Och landet planterar ännu mer skog. Sommaren 2014 sattes nytt rekord då 50 000 träd planterades på en timme.

 

13. Bhutan är världens första helt organiskt odlade land

Foto: Saurabh Das / AP

Nej, Bhutan är inte där än, men det är ett mål som har satts upp av Bhutans regering. Landets ska inom ett årtionde ha en 100 procentig organisk livsmedelsproduktion. Inga kemsiska bekämpningsmedel alls ska få användas i jordbruket. Enligt oppositionspolitikern Pema Gyamtsho odlas redan i dag cirka 70 procent organiskt.

 

14: Rökare i Bhutan gör sig icke besvär

Rökfritt i Bhutan. Foto: Manish Swarup / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutan blev år 2014 det första landet i världen som förbjöd försäljning av cigaretter och andra tobaksprodukter. Lagen mötte dock kritik och den dåvarande kungen fick ge amnesti till 16 personer som fängslats för tobaksinnehav. Straffen har mildrats en del sedan dess.

 

15. Världens enda huvudstad utan trafikljus finns i Bhutan

100 000 invånare i huvudstaden men inga trafikljus. Foto: Anupam Nath / AP TT / NTB SCANPIX

Bhutans huvudstad heter Thimpu och ligger på 2 300 meters höjd. Flygplatsen ligger fem mil därifrån och är en av världens mer dramatiska, innestängd av berg. Det bor bara cirka 100 000 invånare i Thimpu och det finns inte ett enda trafikljus. Ett sattes upp för några år sedan, men det gillades inte och korsningen bevakas nu av en trafikpolis i stället.

 

16. Starka kvinnor i Bhutan – men inte i politiken

Dorji Choden skrev historia när hon 2013 blev Bhutans första kvinnliga minister, hon ansvarar för arbetsmarknadsfrågor. Kvinnor är underrepresenterade i både politiken och i näringslivet. Bara åtta procent av kvinnorna i parlamentet är kvinnor. Men annars har Bhutans kvinnor en rätt stark ställning i vardagslivet. De har exempelvis samma arvsrätt som män, och i många familjer är det tradition att det är döttrarna som ärver gård och hem. Kvinnorna är ofta familjernas överhuvud och ett nygift par flyttar ofta hem till hustruns familj.

 

17. Bhutan VAR världens sämsta fotbollslandslag

Jubel efter segern mot Sri Lanka. Foto: M.A.Pushpa Kumara / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bhutan är ett landslag som även Sverige borde kunna slå utan Zlatan. Landet låg länge på 209:e och sista plats i Fifa:s världsranking. Man lyckades exempelvis förlora med 20-0 mot Kuwait i VM-kvalet år 2 000. Men något hände i fjol, då Bhutan besegrade Sri Lanka både borta och hemma. Bhutan har nu klättrat hela 46 placeringar på rankinglistan.