Assad anklagas för klorgasattacker efter nya bilderna på barnen – men hur kan det ske?

Bashar al-Assads regim anklagas för nya klorgasattacker i Aleppo, ett krigsbrott. Men vänta, har inte Syrien lämnat i från sig alla kemiska vapen? Geo reder ut.

I kategorin Världspolitik

LONDON.

Det kommer åter jobbiga bilder från Syrien och Aleppo på offer för vad som uppges vara ännu en klorgasattack. Denna ska ha ägt rum i går i Aleppo-stadsdelen al-Sukkari.

Bilder på barn som sköljs med vatten, barn som andas ansträngt i syrgasmasker.

Ibrahim Alhaj arbetar för Syria Civil Defence och var snabbt på plats efter tisdagens attack. Enligt honom och flera andra vittnesuppgifter var det en syrisk helikopter som släppte två bomber.

”Symptomen liknar dem vid tidigare attacker. Flera av offren ska också ha luktat klor.”

Minst 80 personer ska ha förts till sjukhus. Enligt tv-kanalen al-Jazeera har minst en person dödats i attacken.

– De flesta skadade var kvinnor och barn, säger Ibrahim Alhaj till nyhetsbyrån AP. Det är ett tättbebyggt område.

Syria Civil Defence publicerade flera bilder på offer som vårdas på sjukhus på sociala medier. Det gjorde även Syrian American Medical Society.

Det finns ingen bekräftelse på att det verkligen var klorgas, men symptomen liknar dem vid tidigare attacker. Flera av offren ska också ha luktat klor.

”Bashar al-Assad har en tung allierad i Ryssland, ett av länderna som har veto i säkerhetsrådet.”

Så mycket tyder på att den syriska regimen alltså åter använt klorgas. Det inträffade även vid ett par tillfällen i augusti och en FN-rapport slog förra månaden fast att den syriska regeringen använt giftgas vid minst två tillfällen under 2014 och 2015.

 

LÄS OCKSÅ: Barnens desperation i Aleppo: Eldar däck för att stoppa nya flygattacker

 

FN:s säkerhetsråd har dock inte kunnat komma överens om några nya åtgärder. Bashar al-Assad har en tung allierad i Ryssland, ett av länderna som har veto i säkerhetsrådet.

Ryssland beskyller även delar av den syriska oppositionen för att ha laddat en del av sina granater med gas. FN-rapporten anklagade även IS för att ha använt senapsgas.

Syrien gick 2013 med på att göra sig av med hela sin kemvapenarsenal och har i stort sett uppfyllt det. Men det handlade om betydligt dödligare gaser än klor; som sarin, VX och senapsgas.

Syriens president Bashar al-Assad anklagas för att ha använt klorgas i attacker mot Aleppo. Bilder sprider sig på nätet med barn som tvingas andas genom syrgasmasker. Foto: Sana Handout/TT

Den syriska regimen genomförde i augusti 2013 en attack med nervgasen sarin mot Damaskus-förorten Ghouta. Minst 281 personer dödades.

USA:s president Barack Obama hade tidigare kallat kemiska vapen för en röd gräns som Syrien inte fick överträda. Någon amerikanska militär attack kom dock inte, i stället förhandlades avtalet fram enligt vilket al-Assad skulle överlämna alla sina kemiska vapen.

Men trots att användandet av klorgas är ett krigsbrott så ingick aldrig den i avtalet. Klorgas är mycket lätt att tillverka och klor har många, många civila användningsområden.

 

LÄS OCKSÅ: En ny flyktingkatastrof kan vara på väg – men vart ska folk ta vägen?

 

Det sågs därför som i praktiken omöjligt att tvinga al-Assad att göra sig av med all klorgas. Den är heller inte alls lika dödlig som exempelvis sarin eller VX.

Till skillnad från sarin – som är osynlig och luktfri – så skapar klorgas ett grönt gult moln och luktar starkt av klor. Men syftet med de syriska attackerna är antagligen inte i första hand att sprida död, utan att sprida terror.

”Aleppo är sedan 2012 en delad stad där regimen kontrollerar de västra delarna och de syriska rebellerna kontrollerar den östra delen.”

Få saker väcker sådan skräck som ett gasmoln som kommer drivande med stark, frätande doft. Klorgas skapar stora andningsbesvär och irriterar huden. Den är dödlig i hög koncentration. Det var en av de första kemiska gaserna som användes under första världskriget.

Aleppo är sedan 2012 en delad stad där regimen kontrollerar de västra delarna och de syriska rebellerna kontrollerar den östra delen.

”Representanter för den syriska oppositionen samlas i London i dag för att presentera en plan för Syriens framtid.”

De senaste medlingsförsöken mellan USA och Ryssland att få ett stopp på striderna där misslyckades under G 20 toppmötet i Kina i helgen. Striderna har trappats upp under de senaste veckorna.

 

LÄS OCKSÅ: Assad sprängde viktiga leden – snart är maten slut i Aleppo

 

Så sent som i söndags gick den syriska regimen till förnyad offensiv och lyckades med stöd av flygattacker återerövra områden som de förlorat i augusti. Minst 300 000 människor lever nu innestängda i de omringade östra delarna av staden.

Representanter för den syriska oppositionen samlas i London i dag för att presentera en plan för Syriens framtid. High Negotiation Committee (HNC) representerar mer än 30 olika syriska politiska och väpnade grupper.

Deras plan går ut på att förhandlingar under ett halvår ska leda till en övergångsregering med mål att bygga upp ett enat Syrien där alla folkgrupper oavsett religion och etnicitet ska kunna leva.

”Den enda vägen till en permanent lösning är genom en politisk övergång, via FN.”

President- och parlamentsval ska ske 18 månader efter att övergångsregeringen tillträtt.

 

LÄS OCKSÅ: Bilderna som visar barnens helvete i krigets Syrien

 

– Vi behöver en permanent lösning på Syriens mardröm, inte lokala vapenvilor och tillfälliga eld upphör som kan utnyttjas av regimen och dess ryska allierade, säger Salem al-Meslet, talesman för HNC till the Guardian.

– Den enda vägen till en permanent lösning är genom en politisk övergång, via FN.

Det känns som om vi hört det förr. Vi har hört det förr. Inget tyder på att de kommer att ha någon framgång den här gången heller.

Och det lär dessvärre inte bli sista gången vi tvingas rapportera om att klorgas använts i Syrien.