Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Arga vita männen som är Trumps trognaste fans: ”Behöver en ledare som tänker på USA”

YOUNGSTOWN. 

De kallar området ”Trumps Ground Zero”.

Här i nordöstra Ohio där stålverken en gång dominerade har Donald Trump många av sina mest hängivna anhängare.

Och till skillnad från flera ledande republikanska politiker så överger de honom inte.

Rick Papp, 62, och Jim Mullen III, 49, på fabriken Youngstown Thermal känner att de inget har att förlora på att satsa på Trump.

Republikanske presidentkandidaten Donald Trump har många av sina väljare bland vita män som är missnöjda med den politiska situationen som den är i dag.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

Rostbältet är ett geografiskt område som sträcker sig genom nordöstra USA, från delstaten New York via Pennsylvania, West Virginia, Ohio och upp mot Michigan och Illinois.

Det var här industrierna låg som en gång byggde landet. Nu kantas landskapet av stängda fabriker och rostiga skorstenar. Städer med en stor dåtid men en rostig nutid.

Min pappa var också stålarbetare, i 31 år. Han var inbiten demokrat i hela sitt liv.

Bruce Springsteen har sjungit om åtskilliga amerikanska städers och platsers förfall: Hur kriminaliteten tog över i Atlantic city, Johnstown Companys och bilfabriken i Mahwahs nedläggningar i ”The river” och ”Johnny 99”, stängningen av textilfabriken i ”My hometown”, spökstaden i ”My city of ruins” och ilskan mot finansmännen som bar skulden i ”Death to my hometown”.

Bruce Springsteen.
Foto: Robin Aron

Men han har aldrig varit mer konkret än i låten ”Youngstown”:


”Well my daddy come on the Ohio works 

When he come home from World War Two 

Now the yard's just scrap and rubble 

He said "Them big boys did what Hitler couldn't do." 

These mills they built the tanks and bombs 

That won this country's wars 

We sent our sons to Korea and Vietnam 

Now we're wondering what they were dyin' for ”


Bruce Springsteen skrev låten 1995. Då hade Youngstown sedan länge sina bästa dagar bakom sig. Det var på 1970-talet som stålkrisen på allvar slog till och tiotusentals förlorade jobben.

Det fanns en tid då arbetarna i städerna som Springsteen sjunger om troget röstade på de demokratiska kandidaterna i presidentvalen.

Jim Mullen III, 49, och Rick Papp, 62, som jobbar på Youngstown Thermal, upplever att allt bara blivit sämre under en lång tid. Efter att ha valt demokratiskt sedan länge tänker de nu rösta på Donald Trump i hopp om att han ska rädda industrierna i USA:s rostbälte.
Foto: Axel Öberg

– Min pappa var också stålarbetare, i 31 år. Han var inbiten demokrat i hela sitt liv, berättar Rick Papp, 62.

Så är det inte längre. Inte alls. Youngstown ligger i Mahoning County och inför primärvalen i våras omregistrerade sig 6 171 demokrater till republikaner i stället.

Inget har hänt under Obama. På grund av Obama-care så kommer vår premie att höjas med 106 dollar per månad från januari nästa år.

Jodå, det fanns republikaner som blev demokrater också. 154 stycken.

Det var Donald Trump som lockade. Och det är bland den vita amerikanska arbetarklassen som han har sina kärnväljare. Om han vinner Vita huset, så är det delvis tack vare platser som Youngstown.

De kallas ”bluecollar workers” på amerikanska, efter de blå arbetsskjortorna. Detta till skillnad från tjänstemännen i sina vita skjortkragar.

Stålkonstruktioner vid industriområdet ”Trumps Ground Zero” i Ohio.
Foto: Axel Öberg

Så nog uppfyller Rick Papp, 62, och Jim Mullen III, 49, kriterierna för hur en typisk Trumpväljare förväntas se ut. Vi träffar dem på Youngstown Thermal, en av få fabriker som finns kvar i centrala Youngstown. Två lugna män, i blåställ och vita skyddshjälmar.

Fabriken har stått här sedan 1888 och producerar numera ånga som levereras till fem stora lokala kunder i staden. Här finns 19 anställa.

– Jag tror vi alla kommer att rösta på Donald Trump i år, säger Rick Papp.

– Nej, inte Dave, han säger han ska rösta på Hillary, flikar Jim Mullen in.

– Verkligen?!

Jag hade just gift mig och var på smekmånadsresa till Pennsylvania. Jag var dock en av de lyckliga som fick behålla jobbet.

Men det är inte så att de bägge är trogna republikanska väljare. De röstade tvärtom bägge för Barack Obama både 2008 och 2012. Valen dessförinnan gav de rösten till republikanen George W Bush.

Som Ohio röstar brukar nationen rösta. Ingen republikansk presidentkandidat har vunnit Vita huset utan att också vinna Ohio.

– Men inget har hänt under Obama, säger Jim Mullen. Förutom att det har blivit sämre. Ta sjukförsäkringen. På grund av Obama-care så kommer vår premie att höjas med 106 dollar per månad från januari nästa år. Det är 1 200 dollar (cirka 11 000 kronor) per år!

”Inget har hänt under Obama. Förutom att det har blivit sämre”, säger Jim Mullen, 49 (vänster). Här står han tillsammans med kollegan Rick Papp, 62, utanför fabriken i Ohio.
Foto: Axel Öberg

Som Ohio röstar, röstar nationen

Ohio har länge spelat en viktig roll i amerikanska presidentval. Den har en blandning av stora städer som Cleveland och Pittsburgh och väljare på landsbygden.

Som Ohio röstar, röstar nationen, brukar det heta. Än vinner demokraternas presidentkandidat här, än republikanernas. Vid jämna val, kan det vara just Ohio som avgör. Så skedde exempelvis 2004 då republikanen George W Bush besegrade demokraten John Kerry.

Om Kerry vunnit i Ohio så hade han blivit president. I modern tid har ingen republikan blivit president utan att också vinna Ohio.


Mätningar Ohio:

 Genomsnitt:

Hillary Clinton: 44,0 procent
Donald Trump: 42,4

NBC/WSJ:

Hillary Clinton: 41
Donald Trump: 42

Emerson:

Hillary Clinton: 45
Donald Trump: 43

CBS News/You Gov:

Hillary Clinton: 46
Donald Trump: 42


Några delstater som traditionellt räknats som Swing states:

Virginia, Colorado, Iowa, New Hampshire, Florida, Nevada, och Ohio.

De fruktar bägge att med Hillary Clinton så kommer det bara att bli mer av samma sak. En tredje Obama-period då inget händer. Och de fruktar nya nedläggningar av det som finns kvar av gruv- och tillverkningsindustrin.

De har sett politikerna komma och gå utan att något blivit bättre i Youngstown för sådana som dem. Rick Papp är gammal nog för att ha genomlevt det hela.

Han är affärsman, låt oss testa det i stället för en politiker. Vi behöver en ledare som tänker på Amerika i första hand.

Han började arbeta på det väldiga stålverket Youngstown Sheet and Tube när han var klar med sin utbildning 1976. Han var 23 år då.

Ett år senare, den 19 september 1977, ett datum som här kallas den ”Svarta måndagen” så kom beskedet som skulle förändra Youngstown för alltid. Youngstown Sheet and Tube skulle lägga ner en stor del av sin verksamhet. 10 000 miste jobbet,

– Jag hade just gift mig och var på smekmånadsresa till Pennsylvania. Jag var dock en av de lyckliga som fick behålla jobbet, berättar Rick Papp.


Han var kvar i stålindustrin i 35 år. Stålverket hann byta ägare sex gånger. Han fick slutligen gå 2012 när verket slutligen slog igen.

Arbetarna på stålverket Youngstown Sheet and Tube som Geo möter är rädda att allting ska fortsätta som det varit om Hillary Clinton blir president, därför röstar de på Donald Trump.
Foto: Brad Zucroff/Polaris

– Jag har arbetat som stålarbetare i 36 år. Jag har ingen pension eftersom företaget gick omkull. Jag har tack och lov hälsan, men jag vet inte hur jag kommer att klara mig.

Se bara på hur många kolgruvearbetare i West Virginia som förlorat jobbet.

De har bägge mängder av vänner och bekanta som gått arbetslösa eller försörjer sig på ströjobb. Både Rick och Jim har arbeten vid sidan om för att dryga ut inkomsterna och betala barnens utbildning.

Så nu sätter de sitt hopp till Donald Trump. Något nytt. Något som inte provats förr.

– Han är affärsman, låt oss testa det i stället för en politiker, säger Jim Mullen. Vi behöver en ledare som tänker på Amerika i första hand, som i alla fall vill försöka få jobben tillbaka hit.

Donald Trump-supportrar under ett massmöte i Wilkes-Barre, Pennsylvania. Många av hans fans är vita män.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

De betraktar Hillary Clinton med största misstro, och det handlar mycket om hennes inställning till frihandel, hennes önskan att skärpa miljökraven och ställa om USA från koldrift till miljövänligare alternativ.

– Se bara på hur många kolgruvearbetare i West Virginia som förlorat jobbet, säger Rick Papp. Hon gör ingenting för tillverkningsindustrin. Och miljöskyddsmyndigheten EPA dödar oss med sina skärpta krav som ska uppfyllas på en gång.

Det kan inte vara fel att vi vill kontrollera dem som kommer in hit innan vi släpper in dem. Och kriminella som tagit sig hit är det bara att skicka tillbaka.

Trump-anhängare som Rick och Jim beskrivs ofta som arga vita män. Arbetare utan högre utbildning, som kanske aldrig flyttat från hemorten, som haft svårt att ställa om sig i den nya service-ekonomin och som längtar tillbaka till svunna tider.

Stålskåp med klistermärken och orden: ”Proud to be an american” vid industrin Geo besöker i Ohio.
Foto: Axel Öberg

Men Rick Papp ser sig inte som arg.

– Nej, arg är jag inte. Däremot besviken över att vi inte ser till vårt eget land först. Vi har fler hemlösa här nu än vi hade för 20 år sedan. Varje vecka i kyrkan så är det nya grupper som måste få hjälp.

– Medelklassen är borta. Varför halkar vi hela tiden efter?

Nej, det är ju de som ofta skapar arbetstillfällen. Varför skulle vi vilja kväva dem?

De tar bägge också upp invandringen som en viktig fråga. Det är ett annat skäl till varför de tänker rösta på Donald Trump den 8 november.

– Det kan inte vara fel att vi vill kontrollera dem som kommer in hit innan vi släpper in dem. Och kriminella som tagit sig hit är det bara att skicka tillbaka, säger Jim Mullen.

Ingen av dem säger sig vara störda över avslöjandet att Donald Trump inte betalt någon federal skatt på 18 år. Och de anser inte att det vore en bra idé att höja skatten för sådana som Trump, de allra rikaste.

”Han är affärsman, låt oss testa det i stället för en politiker. Vi behöver en ledare som tänker på Amerika i första hand”, säger Jim Mullen, 49, som Geo möter på fabriken i Ohio.
Foto: Axel Öberg

– Nej, det är ju de som ofta skapar arbetstillfällen. Varför skulle vi vilja kväva dem? undrar Jim Mullen.

De senaste dagarna har varit tuffa för Donald Trump. Bandupptagningen från 2005 där han gör grova sexistiska kommenterar har pressat honom hårt.

– Jag är säker på att han är generad över detta, säger Rick Papp. Han har ju fru och döttrar själv.

Men han fruktar att hela historien kommer att kosta Trump. Män som Rick Papp kanske inte hetsar upp sig så mycket över vad Trump sagt, men han medger att många kvinnor inte alls gillar det.

– Trump är ett långskott. Jag tror ärligt talat aldrig han kommer att bli president, säger Rick Papp.

Vita män under ett Trumpmassmöte i oktober.
Foto: John Minchillo/AP/TT

Men ingen av dem har gett upp hoppet helt. I Hillary Clinton ser de en person som varit i politiken i 30 år, någon som varit med och skapat den tröstlösa situation som de nu befinner sig i.

Jag har samma lön i dag som jag hade i slutet av 1970-talet när jag började arbeta.

I Donald Trump ser de hoppet om något radikalt annorlunda.

– Jag har samma lön i dag som jag hade i slutet av 1970-talet när jag började arbeta, säger Rick Papp.

– Vad har jag att förlora?

Men dessvärre kan det bli ännu sämre för dem. Det har dock inget med Trump att göra.

Toppnyheten på lokaltidningen The Vindicator den dagen vi besöker fabriken handlar just om Youngstown Thermal. Kommunen överväger att lämna dem som leverantör och låta ett annat företag sköta uppvärmningen i de fem hus som Thermal nu har kontrakt på.

”And Youngstown 

And Youngstown 

My sweet Jenny I'm sinkin' down 

Here darlin' in Youngstown 

When I die I don't want no part of heaven 

I would not do heaven's work well 

I pray the devil comes and takes me 

To stand in the fiery furnaces of hell”


TRE VALARBETARE: DÄRFÖR STÖDER VI DONALD TRUMP


Karen Armeni, 58, hemmafru, Boardman:

Karen Armeni.
Foto: Axel Öberg

– Jag har kommit för att hämta upp fler Trump-skyltar. De är så populära. Jag har dem uppsatta hemma hos mig och hos alla mina vänner. De ser dem överallt här i Youngstown. Donald Trump kan vänta på utvecklingen i det här landet och lösa våra problem. Det är så trist att saker han sa för tolv år sedan nu ska få sådan uppmärksamhet. Men jag vet inte hur kvinnliga väljare kommer att reagera. Jag hoppas han kan vända på detta. Vi behöver honom.


Linda Everhart, 65, pensionerad sjuksköterska, Youngstown:

Linda Everhart.
Foto: Axel Öberg

– Jag tror på Donald Trump för han är en affärsman och han kommer att kunna förhandla fram bättre avtal för oss med främmande länder. Vi behöver en stark ledare i det här landet nu. Och de där uttalandena han gjorde på ljudbandet är inget jag direkt bekymrar mig för. Det är så män pratar. Jag har fyra söner hemma. De uttrycker sig så. Så nej, det kommer inte att påverka hur jag röstar. Jag är mer bekymrad över att Bill Clinton kan komma tillbaka in i Vita huset. Han är en våldtäktsman.


Jeff Vrabel, 17, student, Youngstown:

Jeff Vrabel.
Foto: Axel Öberg

– Jag är för ung för att rösta, men jag kommer ändå hit till Trump-kontoret för att hjälpa till, ringa samtal, tillverkar skyltar. Allt. För mig är det enkelt. Han är en affärsman och en framgångsrik sådan. Han kan förhandla. Han är inte en politiker. Jag har varit på valmöte med Donald Trump och har även en bild på oss bägge. Det är coolt.  Titta på Hillary Clinton. Hon har varit i politiken i 30 år. Varför har hon inte gjort något åt problemen tidigare. Varför skulle vi ge henne förtroendet nu?"


Reporter Mats Larsson och fotograf Axel Öberg på plats i Youngstown, Ohio.
Foto: Axel Öberg / DAGENS NYHETER