Foto: Ross D. Franklin

8 tokiga citat från Donald Trump (bara den senaste månaden)

Och grodorna lär inte sluta hoppa ur den osannolika presidentkandidatens mun

I kategorin Världspolitik

Det har gått en månad sedan Donald Trump tillkännagav att han tänker försöka bli republikanernas presidentkandidat.

Redan den 16 juni hoppade det grodor ur hans mun som fick åtskilliga amerikaner att blekna. Men Trump har inte backat, tvärtom. Han har bara intensifierat sin verbala offensiv.

Och hittills verkar det gå hem. Åtminstone hos en del republikanska väljare. Ja, tillräckligt många för att han i den senaste mätningen för USA Today ska ligga etta i det republikanska fältet.

Trump får 17 procent av rösterna där, tvåa ligger Jeb Bush med 14 procent och trea kommer Scott Walker med åtta procent.

Men Trump kanske inte ska brösta sig för mycket över det – yeah, right! – det finns fler siffror i mätningen som inte ser lika positiva ut.

Trump toppar exempelvis också listan över vilken av kandidaterna som väljarna har mest ofördelaktig åsikt om. Hela 61 procent gillar inte honom, medan bara 21 har en positiv bild av karln.

Och i en duell med Hillary Clinton – den troliga demokratiska kandidaten – så klarar sig Trump sämst av alla republikaner. Han skulle åka på storstryk, 51 procent för Hillary mot 34 procent för Donald. Även de andra republikanska kandidaterna får stryk mot henne, men med mindre marginal.

Och det faktum att Trump toppar en mätning i juli 2015 betyder i sanningens namn inte så mycket. I juli 2011 så ledde Michele Bachmann de republikanska mätningarna. Jaså, ni har glömt henne?

Nåja, Donald Trump lär vi aldrig att tillåtas glömma. Det kommer han själv att se till.

Här är åtta Trump citat från hans månad som presidentkandidat:

 

1/ Citatet om Hillary Clinton

Foto: Storms Media Group

”Hillary är den sämsta utrikesministern i USA:s historia. Det har aldrig funnit en så dålig utrikesminister som Hillary. Världen exploderade runt omkring oss. Vi förlorade allt, inklusive våra relationer.”

Kommentar: Nåja, det är att ta i. Men vi kommer att få höra mycket även från andra republikaner om hur USA under Barack Obamas tid som president förlorat inflytande runtom i världen. En färsk sammanställning i Foreign Policy utnämnde för övrigt den sittande utrikesministern John Kerry till den sämsta. Hillary kom på fjärde plats.

 

2/ Citatet om IS

Foto: Gail Orenstein/Nurphoto/Rex

”Jag skulle göra saker som är så tuffa att jag inte ens vet om de kommer att kunna komma till bordet. Jag skulle bomba skiten ur de där oljefälten. Jag skulle inte sända in så många trupper, för jag skulle inte behöva dem när jag var färdiga med dem.”

Kommentar: USA bombar IS sedan i september i fjol både i Irak och Syrien. Det har hittills inte fått stopp på dem. Trump verkar dock även han tveka om att skicka in marktrupp. Han vet att amerikanerna är trötta på militära insatser i Mellanöstern.

 

3/ Citatet om invandring

Foto: Eric Gay

”När Mexiko sänder sitt folk, så sänder de inte sina bästa. De sänder folk som har massor av problem och som tar de problemen med sig hit. De tar med sig knark, de tar med sig kriminalitet, de är våldtäktsmän och en del, antar jag, är goda människor.”

Kommentar: Ett citat som förstås väckte enorm ilska bland USA:s latinoväljare. Och inte bara där. Latinoväljarna är en viktig och växande väljargrupp för den som vill vinna ett presidentval. De utgjorde tio procent i det senaste presidentvalet 2016. Republikanerna har alltid legat dåligt till där. Trump har inte precis förbättrat chanserna.

 

4/ Citatet om USA:s gränser

Foto: Matt York

”Jag skulle bygga en hög mur. Och ingen bygger bättre murar än jag, lita på det. Och jag skulle bygga dem mycket billigt. Jag skulle bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns och jag skulle låta Mexiko betala för det.”

Kommentar: Det var populärt redan i förra valet för republikanerna att säga hur tuffa de skulle vara mot invandring söderifrån. Trump försöker övertrumfa dem alla. Han kanske tänker använda illegal arbetskraft. En undersökning som CNN gjort avslöjade att han använt just det vid ett bygge i Washington DC.

 

5/ Citatet om Kina

Foto: Alexei Druzhinin

”Jag säger inte att de är dumma. Jag tycker om Kina. Jag sålde just en lägenhet för 15 miljoner dollar. Så skulle jag tycka illa om dem?! Folk säger att jag inte gillar Kina. Nej, jag älskar dem. Men deras ledare är mycket smartare än våra ledare. Och vi kan inte fortsätta ha det så.”

Kommentar: Tro honom inte. Trump gillar inte Kina. Han har sedan länge varit en av USA:s fränaste kritiker och menar att kineserna lurat byxorna av amerikanerna, stulit deras jobb, etcetera, etcetera.

 

6/ Citatet om Iran och John Kerry

Foto: Luis M. Alvarez

”Jag skulle förhindra att Iran får kärnvapen. Och jag skulle inte använda en man som John Kerry som inte har minsta begrepp om förhandlingar, som avtalar fram en förskräcklig och skrattretande överenskommelse, som blir lurad medan de tillverkar vapen i talande stund och som drar iväg på en cykeltävling när han är 72 år och ramlar och bryter benet. Jag skulle inte göra det.”

Kommentar: Trump är inte ensam om att vara kritisk mot det just överenskomna avtalet med Iran. Många republikaner i kongressen kommer att rösta emot. Men Obama har gjort klart att han tänker inlägga sitt veto om de försöker stoppa avtalet.

 

7/ Citatet om ekonomin

Foto: Ross D. Franklin

”Jag kommer att bli den bästa jobb-presidenten någonsin.”

Kommentar: Ja, ja, snacka går ju. Och snacka gör han. Vi kommer att få höra mycket från Trump om vilken enormt framgångsrik affärsman han är och varför han just därför är extra lämpad att bli USA:s 45:e president.

 

8/ Citatet om sin rikedom:

Foto: Jim Sulley

”Här är de goda nyheterna. Jag är väldigt rik. De belopp som de talar om är stora, men det är småpotatis för mig.”

Kommentar: Rik är han onekligen. Donald Trump anses god för cirka 4,1 miljarder dollar. Fast han är långt ifrån rikast i USA, även om man kan tro det av hans skryt. Trump ligger på plats 133 i Forbes senaste lista i USA. På världsrankingen ligger han på plats 405.