Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

8 kinesiska megastäder (som alla faktiskt borde känna till)

Foto: Thomas Engstrom

En enorm explosion skakade den kinesiska staden Tianjin i onsdags kväll.

Enligt kinesiska statliga medier var det en last med sprängmedel som detonerade i hamnen. Minst 44 personer dödades och över 500 skadades. Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om en explosion vid en bensinmack som utlöste den stora smällen.

Tianjin är en stad med över tio miljoner invånare i storstadsregionen, större än London. Men handen på hjärtat, kan du placera ut Tianjin på kartan?

De flesta av oss har inga problem att räkna upp fem amerikanska storstäder om man tar bort New York, Los Angeles, Chicago, Boston och Washington DC från listan. Lätt som en plätt. San Francisco, Dallas, New Orleans, Seattle och så vidare, och så vidare.

Men låt oss göra om samma experiment med Kina. Låt oss ta bort Peking, Shanghai, Hongkong, Guangzhou (Canton) och just Tianjin.

Kan ni räkna upp ytterligare fem kinesiska städer? Och minns då att i många fall talar vi städer med över fem, kanske över tio miljoner invånare.

Hur går det? Lite trögt, va.

Nåväl här kommer en lista på åtta kinesiska megastäder som alla faktiskt borde känna till.


1. Chongqing

Låter som en parodi på ett kinesiskt namn, men staden är antagligen den största i världen som du aldrig hört talas om. Det bor cirka 30 miljoner invånare i kommunen. Men okej, kommungränsen är i största laget, staden är tillsammans med Peking, Shanghai och Tianjin ett eget administrativt område. I själva staden bor det cirka 7,5 miljoner invånare. Nästan lika många som i London. Ett viktigt centrum för bland annat bilindustrin.



2. Qingdao

Om du gillar öl har du antagligen i alla fall hört namnet. Kinas mest berömda öl - Tsingtao - en tyskliknande pilsner kommer härifrån. Tsingtao är den gamla stavningen av Qingdao. Staden löd mycket riktigt under tysk koncession i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det var tyskarna som lärde kineserna att brygga pilsnern. Qingdao ligger i Shandong provinsen på Kinas östkust. Det bor 5,7 miljoner invånare i storstadsregionen.


3. Nanjing

Ett namn som borde låta bekant. Ett av 1900-talets värsta förbrytelser ägde rum här, japanernas massaker på över 300 000 människor när staden intogs i december 1937. Det var en försmak av de grymheter som skulle begås under andra världskriget. Nanjing betyder egentligen södra huvudstaden (just det Beijing (Peking) betyder norra huvudstaden) och huvudstad är precis vad Nanjing var 1937 när Japan invaderade. Cirka åtta miljoner bor här.


4. Chengdu

Gillar du pandor känner du antagligen till Chengdu. Här finns ett mycket berömt center just för pandor. Huvudstad i ett av Kinas främsta kulinariska områden, Sichuan-provinsen. 7,5 miljoner invånare hittar du här. Sichuan-provinsen skakades av en kraftig jordbävning 2008. Cirka 70 000 människor dog, men Chengdu klarade sig relativt väl.



5. Harbin

Kinas nordligaste belägna storstad. Harbin är huvudstad i provinsen Heilongjian på gränsen till Ryssland längst upp i nordost. Det är svidande kallt här på vintrarna och staden är känd bland annat för den snöskulpturfestival som hålls varje år. Kineserna är duktiga på skapa saker av is. 5,3 miljoner invånare i staden.


6. Xian

Den som besökt terrakottaarmén har också besökt Xian, huvudstad i provinsen Shaanxi. Kejsare Qin Shi Huangs berömda soldater hittades 40 kilometer öster om staden. 5,5 miljoner invånare har denna stad som också den varit huvudstad. Det är också här som den berömda sidenvägen börjar.


7. Wuhan

Ännu ett kinesiskt London, 8,8 miljoner invånare. Wuhan är provinshuvudstad i Hubei och är den största staden i centrala Kina. Har länge varit en viktig kommunikationsknutpunkt och kallas ibland för Kinas Chicago.


8. Shenzhen

Ett exempel på hur hisnande snabbt Kina utvecklats. Detta var en by när den förre ledaren Deng Xiaoping inledde de ekonomiska reformerna i slutet av 1970-talet. En speciell ekonomisk zon skapades i Shenzhen och byn blev staden som växte så det knakade. I dag bor det cirka 15 miljoner i storstadsregionen.


Sedan har vi förstås Shantou, Hangzhou, Wenzhou, Xiamen, Shenyang…, men det tar vi en annan gång.