10 värsta länderna för pressfrihet

Det är pressfrihetens dag – men det är inget som firas särskilt stort i Eritrea, Nordkorea eller Sudan. Geo listar de tio värsta länderna för pressfriheten.

LONDON.

Det är organisationen Reportrar utan gränser som sedan 2002 ställer samman ett index över en stor del av världens länder och hur stor pressfrihet som råder där.

Här i norra Europa har vi anledning att fira. Finland, Norge, Danmark och Sverige finns alla med på topp tio listan över nationer där pressfriheten är som störst.

Reportrar utan gränser väger in faktorer som pluralism, mediernas oberoende, den lokala lagstiftningen och säkerheten för journalister när de sammanställer sitt index.

Syrien är ett av de farligaste länderna att arbeta i som journalister och landet finns mycket riktigt med bland de allra sämsta, plats 177 av 180.

”För bara sex år sedan låg Japan på elfte plats. Det var tsunamin och kärnkraftshaveriet i Fukushima som blev början på Japans fall på listan.”

Allt står dock inte rätt till i alla EU-länder heller. Polen har exempelvis halkat ner 29 placeringar jämfört med året innan på grund av att den nya högerregeringen klubbat igenom lagar som ger regeringen ökad kontroll över utnämningen av cheferna i de statliga radio- och tv-bolagen.

”Den kontinent som respekterat pressfriheten mest verkar vara på väg utför”, säger Reportrar utan gränser sin rapport.

Ett annat högutvecklat land som rasat de senaste åren är Japan. Landet ligger i år på 72:a plats och ligger efter länder som exempelvis Tanzania.

För bara sex år sedan låg Japan på elfte plats. Det var tsunamin och kärnkraftshaveriet i Fukushima som blev början på Japans fall på listan.

Så vilka är då de sämsta länder för journalister att arbeta i? Här kommer jumbolistan:

 

1) ERITREA

Journalisten Dawit Isaak sitter i eritreanskt fängelse sedan 2001, utan rättegång. Foto: Kalle Ahlsèn

Den svenske journalisten Dawit Isaak är en av minst 15 journalister som sitter fängslade i Eritrea. Diktatorn Isaias Afewerki har total kontroll över landets medier och ingen ljusning är i sikte. Eritrea hamnar på 180:e och sista plats för åttonde året i rad.

 

2) NORDKOREA

Nordkoreas diktator Kim Jong-un har ett järngrepp om medierna. Foto: All over press

Landets kallas ett informationens svarta hål av Reportrar utan gränser. Kim Jong-un har styrt sedan 2012 och för vidare den totalitära politiken. Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA är den enda sanktionerade nyhetskällan för tidningar och tv.

 

3) TURKMENISTAN

Landet var tidigare en av Sovjets 15 republiker. Någon frihet kom inte med självständigheten. Staten kontroller alla medier och oberoende reportrar riskerar fängelse. Parabolantenner är förbjudna.

 

4) SYRIEN

President Bashar al-Assads Syrien är ett av världens farligaste för journalister att jobba i. Foto: TT

Inbördeskriget har gjort Syrien till världens dödligaste land för journalister att arbeta i. Professionella och medborgarjournalister kläms mellan president al-Assads regim och extremistgrupper som IS.

 

5) KINA

Världens folkrikaste land har ett av världens mest kontrollerade medier. ”Icke auktoriserad kritik”, är ett av många brott som journalister riskerar anklagas för. Kina har ett väl utvecklat system för att censurera internet. Regimkritiskt material plockas snabbt bort.

 

6) VIETNAM

Ännu en kommuniststat på jumbolistan. Alla vietnamesiska medier lyder under Vietnams kommunistparti. Bloggare och medborgarjournalister utsätts för ständiga angrepp från myndigheterna. Även Vietnam har hård kontroll på internet.

 

7) SUDAN

Omar al-Bashir har styrt Sudan sedan 1989 och medierna är hårt begränsade. Säkerhetstjänsten förföljer journalister och censurerar tidningar. En tidning – al-Tayar – fick slå igen 2015.

”Journalister i landet riskerar fängelse eller böter för brott mot lagets strikta presslagar.”

8) LAOS

Laos antog 2014 en lag som gör att personer som kritiserar kommunistregimen på internet riskerar fängelse. Laos styrande kommunistparti har så gott som total kontroll över medierna. Tre av ett 40-tal tv-kanaler är dock privatägda.

 

9) DJIBOUTI

Det finns bara ett oberoende medieföretag i Djibouti, La Voix de Djibouti, och de sänder från en bas utanför landet. Journalister i landet riskerar fängelse eller böter för brott mot lagets strikta presslagar.

 

10) KUBA

Castros och kommunistregimen behåller sitt grepp om landets medier. Kuba är det minst fria landet på västra halvklotet. Inga oberoende mediebolag tillåts. Det är även svårt med åtkomsten till internet för bloggare.