10 bästa presidenterna som USA aldrig valde

Han misslyckades tre gånger – trots hyllningarna från självaste Abraham Lincoln

1. Robert F Kennedy

 USA hade kunnat haft en andra Kennedy i Vita huset i stället för Richard Nixon. Men Robert F Kennedy blev mördad, precis som sin storebror, president John F Kennedy. Han sköts ihjäl i Los Angeles 1968 under den demokratisk primärvalskampanjen. Demokraten Hubert Humphrey mötte i stället Nixon den hösten och fick stryk.

 

2. Adlai Stevenson

Foto: / Topfoto / Tt

Har ofta kallats just den bäste presidenten som USA aldrig valde. En demokrat som blev nominerad inte en utan två gånger. Men han förlorade mot samma republikan, Dwight Eisenhower i valen 1952 och 1956. Stevenson blev FN-ambassadör 1961–1965 och spelade en viktig roll under Kuba-krisen 1962.

 

3. Al Gore

Foto: Lisa Mattisson

Han vann ju faktiskt valet 2000. I alla fall i antal röster räknat. Men det är nu inte så det amerikanska valsystemet fungerar. Om klimatfrågan blir framtidens stora gissel, så gick USA och världen miste om viktiga år när i stället George W Bush blev vald till president.

4. Nelson Rockefeller

Foto: / Ny Times / Tt

Amerikansk affärsman och republikan som inte skulle ha platsat i dagens konservativa parti. Försökte förgäves vinna nomineringen 1960, 1964 och 1968. Blev sedan vicepresident under Gerald Fords korta tid i Vita huset och var även hans vicepresidentkandidat i valet 1976.

 

5. Jeb Bush

Foto: Douglas Gorenstein

Ja, han får chansen nästa år i stället, men i klanen Bush så var det han som skulle ha sökt nomineringen och inte storebror George W långt tidigare. Men Jebs öde beseglades när han förlorade guvernörsvalet i Florida 1994 samtidigt som George W vann i Texas samma år. 

 

6. Colin Powell

Foto: Susan Walsh

Han var så populär i mitten av 1990-talet att båda partierna flirtade med honom. Han hade kunnat blir USA:s förste svarte president tolv år före Barack Obama, men han valde till slut att inte ställa upp som republikansk presidentkandidat 1996. Det blev i stället Bob Dole som fick stortstryk av Bill Clinton.

7. Ted Kennedy

Foto: Evan Vucci

Den siste av bröderna som försökte blir demokraternas president. Olyckan i Chappaquiddick – när han körde ner i vattnet och en kvinnlig passagerare dödades – satte stopp för hans presidentplaner under 1970-talet. Han ställde upp först 1980 mot sittande president Jimmy Carter men förlorade demokraternas primärvalskampanj.

 

8. John McCain

Foto: Matt York

Årgång 2000, inte 2008. Han utmanade George W Bush i primärvalkampanjen men föll efter en smutsig kampanj i South Carolina. McCain hade säkerligen reagerat lika hårt som George W Bush på terrorattacken 2001, men inte lika säkert han hade invaderat Irak. McCain blev republikanernas kandidat 2008, men förlorade mot Barack Obama.

 

9. Michael Bloomberg

Foto: Andrew H. Walker

Framgångsrik affärsman och borgmästare i New York. Övervägde att ställa upp i presidentvalet 2008 men gjorde till slut tummen ner. Han är republikan, men tillhör partiets mittflygel. En del har hoppats på honom som en mittkandidat som kan överbrygga motsättningarna mellan republikanerna och demokraterna.

 

10. Henry Clay

”Han var mitt ideal för en stor person.” Det är berömmande ord från mannen som av många ses som USA:s bästa president någonsin, Abraham Lincoln. Clay var senator och kongressman från Kentucky och försökte bli president tre gånger, 1824, 1832 och 1844, utan att lyckas.