Norbert Hofer, kandidaten för extremhögerns parti, kan i dag bli Österrikes president. Vid sidan av en uttalat invandrings- och islamfientlig linje är han starkt kritisk till EU och det finns oro om att han som president skulle kunna sätta käppar i hjulet för förhandlingar om ett handelsavtal mellan EU och USA.
Norbert Hofer, kandidaten för extremhögerns parti, kan i dag bli Österrikes president. Vid sidan av en uttalat invandrings- och islamfientlig linje är han starkt kritisk till EU och det finns oro om att han som president skulle kunna sätta käppar i hjulet för förhandlingar om ett handelsavtal mellan EU och USA. Foto: Ronald Zak/AP/TT

Valrysare kan avgöra hela Europas framtid

WIEN. Ingen vågar förutspå vad som händer när österrikarna går till valurnorna – en högerextremist kan bli president i EU.

I kategorierna Politik ochVal

I Wien svallar blodet när österrikarna väljer president på söndag, kanske Europeiska unionens förste högerextremist på den posten.

I Italien blir folkomröstningen om en ny grundlag en nagelbitare för landets premiärminister, Matteo Renzi. Han spelar kvitt eller dubbelt med sin och landets framtid.

Över hela kontinenten spänns käkmuskler, knogar vitnar och opinionsundersökare vågar knappt förutspå något.

 

– Herr Van der Bellen, var du en spion? frågade journalisten presidentkandidaten från partiet de Gröna, den 72-årige Alexander van der Bellen.

Det var i den österrikiska valspurtens sista tevedebatt i torsdags kväll. Hans motståndare, Norbert Hofer, den ständigt prydlige kandidaten för extremhögerns parti, Österrikes frihetliga parti, FPÖ, hade gjort en gliring med anspelning på en bok publicerad i början på århundradet.

I korthet ville extremhögerns ledare antyda att universitetsprofessorn på 1980-talet skulle ha varit Stasiagent åt Östtyskland genom att arbeta med en forskningsrapport som använde sig av källor från den Svenska freds- och skiljedomsföreningen. En misstänkt Stasiagent hade ingått i forskargruppen som arbetade med nedrustningsfrågor. Allt var sedan länge sedan dementerat och nedlagt, trodde De Grönas kandidat.

– Det var det grövsta jag varit med om, sa Alexander van der Bellen och kippade efter andan.

 

LÄS MER: Högerextrema kan vinna valet

 

Men ingen skonas i valdebatten som skakar om Alpriket sedan ett halvår. Inte på länge har en presidentvaldebatt varit så hätsk i det ombonade Österrike.

Presidentvalet hålls för andra gången, efter att Van der Bellens knappa seger (31 000 röster) i maj ifrågasattes. Efter ytterligare en skandal – "klistergate" – med valkuverten som var av för dålig kvalitet, uppmanas nu österrikarna återvända till valurnorna. Loppet betraktas fortfarande som en jämn valrysare mellan de Grönas och Österrikes frihetliga partis kandidat.

Valet är historiskt. För första gången sedan andra världskriget kan ett europeiskt land välja en president från ett parti, grundat av före detta nazister och nationalsocialister. Partiets presidentkandidat, Norbert Hofer spelar på flera register samtidigt. Vid sidan av en uttalat invandrings- och islamfientlig linje är han också starkt kritisk till EU.

  • Betty Triess, 32, föräldraledig: "Det här valet är inte trevligt. Jag är själv född i Tyskland och min man är från Albanien. Jag tycker att Hofer är som Trump. Han säger sådana saker som folk vill höra. Det är mycket obehagligt." Foto: Magnus Falkehed
  • Mandi Mustafa, 57, taxichaufför: "Österrrikare är vänliga människor. Jag kom själv hit från Egypten för många år sedan. Jag förstår bara inte varför så många röstar på Hofer? Jag tror att av alla de flyktingar som kom så var några rötägg och det får vi betala för nu." Foto: Magnus Falkehed
  • Silivia Keinrath, 45, säljer punsch och varm choklad: "Våra politiker är som pest och kolera. Jag är trött på de gamla politikerna. De får inget gjort. Invandringen förra året, den var så... okontrollerad! Jag har inte bestämt mig för vem jag ska rösta på, det får bli på magkänsla." Foto: Magnus Falkehed
Helskärm

 

Men för att lugna de miljoner väljare som inte ser en framtid i ett uttåg ur EU, ett så kallat Auxit, säger han sig inte längre prioritera en folkomröstning om frågan. Däremot ska EU:s ledare mötas av en tuff förhandlingspartner. Hans allierade kommer att finnas i den det förra kejsardömets historiska beståndsdelar, Ungern och i Slovakien.

 

Norbert Hofer spelar också på uttryck och slogans från fascisttiden på 1930-talet.

Det förvandlade Gertrude, en 89-årig överlevare från Förintelsen till en av valets kometer. I en Facebook- och You Tubevideo talar hon lugnt och stilla vad hon känner. Hon gör det med sina egna ord, utan att höja rösten:

– Att smutskasta, att förtala och förolämpa andra, att ta fram det lägsta, i en nation, i ett folk… Det stör mig. Det är inte anständigt, säger Gertrude i videon.

Hon säger sig känna igen exakta samma ord från Norbert Hofers mun som de ord hon hörde då judar fick sopa Wiens gator under hånskratt från icke-judiska medborgare.

– Män och kvinnor stod och tittade på och skrattade, ”ha, ha”. De tyckte det var lustigt, minns hon. I ett land där sex miljoner personer röstade i maj är hennes lågmälda ord en riktig klusterbomb mot extremhögern. Igår hade videon dragit över tre miljoner klick.

– Det känns som om hela det här valet beror på att Österrrike och våra politiker inte vet hur de ska handskas med en ny globaliserad värld. Se här i Seestadt: det bor folk från hela världen. Min fru kommer från Kina och jag möter folk från varje hörn. Men det skrämmer många, säger Otto Milowiz som bor i en av Wiens nya förstäder, byggd på vad som en gång i tiden var ett flygfält.

I dag pryder extremhögerns kandidat Norbert Hofer affischer över hela centrala Wien. Foto: Ronald Zak/AP/TT

LÄS MER: Nexit? Frexit? Swexit? Vilka lämnar EU nu?

 

Vad som oroar Norbert Hofers motståndare är vad han ska göra med presidentämbetet om han vinner valet. Hittills har Österrikes president varit något av en ceremoniell skyltdocka i statsapparaten. Men på papperet har presidenten mycket makt, bland genom att kunna upplösa parlamentet och ställa till med nyval.

Det tänker inte FPÖ:s tveka att göra om situationen kräver det. 2015, när tiotusentals flyktingar korsade gränsen till Österrike – och mottogs med öppna armar av regeringen, var enligt honom en sådan situation. Då stod Eurovisionikonen Conchita Wurst bredvid fotbollstjärnan David Alaba från Bayern München och hälsade flyktingarna välkomna på Hjältarnas torg i centrala Wien.

– Hade jag varit president då så hade jag upplöst parlamentet, har Norbert Hofer slagit fast.

Presidenten är också landets överbefälhavare. I ett land där extremhögern har sagt att de vill sätta in militärplan för att utvisa flyktingar har det sin betydelse. Som president skulle Norbert Hofer kunna sätta käppar i hjulet för förhandlingarna om ett handelsavtal mellan USA och EU, enligt vissa grundlagsexperter. Det skulle räcka med att presidenten tog tillbaka regeringens förhandlingsmandat i frågan.

Idag pryder extremhögerns kandidat prydliga anlete och breda leende affischer över hela centrala Wien.

 

Med undantag för några års samregerande med FPÖ:s tidigare ledare, Jörg Haider, så har den klassiska högern och vänstern samregerat Österrike i årtionden.

Jörg Haider dog i en bilkrasch 2008 efter ett besök på en gayklubb i Kärnten. Spänningarna inom FPÖ hade redan tre år tidigare tvingat honom att bryta med partiet och bilda Framtidsförbundet BZÖ. FPÖ fortsatte på en allt hårdare högerlinje mot makten. Bland dem finns fascistnostalgiker, vurmare av dueller à la 1930-tal och diverse rasister. Ingen av dem har Norbert Hofer tydligt brutit med.

Dagen innan valet protesterar österrikarna mot Hofer med slagorden ”inga nazister i Hofberg”. Foto: Ronald Zak/AP/TT

I vårens val stod det ändå tydligt för Österrikarna hur slitna de klassiska, samregerande partierna var. Å ena sidan de Svarta (de konservativa) och de Röda (socialdemokraterna). Både svarta och röda hamnade bakom både FPÖ och de Gröna. Det var en historisk skymf mot de traditionella regeringspartierna.

Redan 2012 ansåg 89 procent av österrikarna i en opinionsundersökning att deras folkvalda var korrupta. Flera korruptionsutredningar har gett dem fog för det – även gentemot extremhögern.

 

LÄS MER: Valet i Österrike ogiltigförklaras

 

Samtidigt har de båda koalitionspartierna lagt skulden på den andra parten för att inga rejäla reformer genomförs. Högern anklagar vänstern för att hålla reformfientliga fackförbund under armarna och vänstern anklagar högern för att vidhålla ekonomiska klyftor genom att vägra arvs- och förmögenhetsskatt.

– Jag är så trött på dem! De är alla som pest och kolera, säger Silvia Keinrath som säljer punsch och varm choklad på torget i Seestadt.

Enligt henne gjorde de etablerade politikerna helt bort sig i hanteringen av förra årets ankomst av flyktingar.

Sedan Storbritannien röstade för brexit och sedan Trump vann valet i USA, känner nu FPÖ medvind. De liksom Europas alla populistpartier:

– Det här är folkens vår, upprepar Front Nationals Marine Le Pen i Frankrike. Hon kunde senast i torsdags se hur den sittande och impopuläre president François Hollande kastade in handduken.

Han kommer inte att ställa upp till omval i vårens presidentval mot en välmående Marine Le Pen och de konservativas kandidat.

– Jag tror inte på vänster-högerklyftan i politiken, sa populisten Marine Le Pen i fredags.

I en video som spridit sig på Facebook och Youtube inför valet talar Förintelsen-överlevare Gertude.

Samma tongångar hörs från Italien och Femstjärnerörelsen, M5S, med komikern Beppe Grillo som ledare. På söndag folkomröstar italienarna om en ny konstitution. Den sittande premiärministern Matteo Renzi spelar kvitt eller dubbelt i folkomröstningen. Går den inte genom kan han avgå, säger Renzi.

Reformen ska krympa Senaten, göra beslutsgången smidigare och befästa stabilare regeringsmajoriteter. Sedan det andra världskriget har Italien haft 63 regeringar, nästan en per år.

Men reformen är inte gillad av alla. 315 senatorer ska bli 100, hädanefter valda av lokala kommuner och regioner. Italiens borgmästare och kommuner betraktas ofta som det mest mutbara lagret i Italiens statsbygge. Matteo Renzis reform skulle därmed ge parlamentarisk immunitet åt några av landets mest korrupta politiker, hävdar kritikerna.

Det finns en överhängande möjlighet att politikertrötta italienare vill rösta borta premiärministern. Det i sin tur kan utlösa en politisk kris i ett land med 130 procent statsskuld och en bankkris som lurar bakom dörren.

Världens äldsta bank, Banca Montedei Paschi di Siena (BMPS) hänger på fallrepet.

Det scenariot vore ett drömläge för Beppe Grillo och hans populistiska Femstjärneparti. Vinner Ja-sidan så kan Beppe Grillos M5S, ändå bli den första att vinna egen majoritet tack vare den nya reformen om ett år.