Foto: CBS/Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Trump satt som en stolt skolpojke och berättade om mötet med Obama

PARIS. Muren blir ett stängsel med lite mur. Homoäktenskap blir kvar, men abort blir svårare. Efter Donald Trumps intervju i "60 Minutes" försöker världen förstå vilken president Donald han blir? En Trump light eller en nyckfull gratispresident med en dollar i lön?

Intervjun med USA:s näste president på amerikanska CBS News analyseras nu av en hel värld av trumpologer och experter. I många frågor tycks den ilskne presidentkandidaten som bortblåst, i andra står han kvar. Kandidaten som hade klappat många väljare medhårs i deras hat mot Obama- och Clinton-administrationerna satt nu som en stolt skolpojke och talade om sitt möte med president Barack Obama:

– Jag hade aldrig träffat honom tidigare, men vi hade en väldigt fin personkemi, förklarade Donald Trump för CBS Lesley Stahl.

Intervjun spelades in i fredags under den guldinfattade stuckaturen och kristallkronorna i Trumps privata våning i The Trump Tower, och sändes i söndags.

Under måndagskvällen, svensk tid, höll USA:s president Barack Obama en presskonferens, om Trumps kommande politik bland annat:

– Jag tror att han kommer att inse att det är en annan sak att regera, sa president Obama:

– Det är alltid svårare att riva upp saker som fungerar än att saker som inte fungerar, fortsatte han och gav flera exempel: Natosamarbete, klimatavtal och kärnvapenavtalet med Iran.

Donald Trump och Barack Obama möttes i Vita huset på torsdagen. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Under hela valkampanjen har Donald Trumps väljare viftat med skyltar på temat "Hillary Clinton bakom lås och bom". Presidentkandidaten utlovade själv att hans skulle tillsätta en speciell åklagare att utreda hennes hanterande av sin privata mejlserver. Nu låter det annorlunda:

– Jag ska fundera på det, sa Trump och tillade om paret Clinton:

– Jag vill inte göra dem illa. De är goda människor, sa Donald Trump som hade talat med Bill Clinton på telefon.

Det hindrade inte att EU:s utrikesministrar i söndags satt i ett krismöte för att komma fram till hur de skulle hantera situationen. Men på mötet saknades ministrarna från Storbritannien, Frankrike och Ungern.

 

LÄS MER: Första intervjun med Donald Trump efter valet: "Var inte rädda"

 

Ungerns invandrarfientlige ledare Viktor Orbán har hyllat Trumps seger som en seger för "en verklig demokrati", långt ifrån "en paralyserande, politisk korrekthet".

Italiens utrikesminister sade i söndags att "om Trump lyckas förbättra relationerna med Putin så skulle Italien se det som en bra sak".

Viktor Orbán har hyllat Trumps seger som en seger för "en verklig demokrati" Foto: Tamas Kovacs / Epa / TT

Under måndagskvällen meddelade Sky News att Putin och Trump har talats vid i telefon. Diskussionen rörde hur de ska "arbeta tillsammans för att bekämpa terrorismen".

Till de amerikanska väljarna vägrade däremot Donald Trump under CBS-intervjun säga hur han vill bli av med IS-terroristerna:

– Det tänker jag inte säga till dig. Men vi ska bli kvitt dem, sa Donald Trump.

 

Däremot berättade han att de kommande domare som han ska utse till USA:s Högsta domstol alla ska vara abortfientliga. Vissa stater kan därmed komma att förbjuda abort.

– Kvinnorna tvingas kanske resa till en annan stat då … vi får se vad som händer, sa Donald Trump.

Homoäktenskap tänkte han däremot inte sätta käppar i hjulen för, hävdade han.

Sin egen presidentlön tänker byggmagnaten sänka till en dollar. Nu återstår att tillsätta runt 4 000 politiska ämbetsmän i den nya administrationen. En av de främsta rådgivarna, chefsstrategen med ansvarig för den långsiktiga strategin heter Steve Bannon.

Han pekas ut som en figur från en fascistisk extremhöger av kritikerna.