Magnus Falkehed

Marine Le Pen kan bli nästa Donald Trump

Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN

Jag tar upp min telefon och loggar in på Marine Le Pens Twitterkonto. Under tisdagens möte talar populisten om att ”Frankrike kan återigen bli stort”. Känns det igen?

Från nattens rysare känner jag redan igen så mycket från Frankrike i det amerikanska valet. I Frankrike har opinionsinstituten sedan länge lärt sig att justera sig själva med en viss procentandel ”skamfaktor”. Vi talar om de väljare som inte öppet vågar säga vem de röstar för, men ändå lägger en lapp med Le Pen i valurnan. Kanske var det just det som hände i USA?

Skillnaden i Frankrike är att allt fler väljare inte längre sticker under stol med att de tänker rösta Le Pen. En tredjedel av väljarkåren sticker inte ens under stol med att de inte längre tror på demokratin som politiskt system. Åtminstone enligt en färsk undersökning.

Den skrämmande uppföljningen på det amerikanska valet kan med andra ord vara att Frankrike väljer en högerpopulist till statschef under vårens presidentval.

Marine Le Pen med fingret på knappen till Frankrikes kärnvapenarsenal? Med konstitutionell rätt och vapenmakt att börja kriga var hon vill utan att rådfråga parlamentet?

Den skrämmande uppföljningen på det amerikanska valet kan med andra ord vara att Frankrike väljer en högerpopulist till statschef under vårens presidentval.
Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den fiktionen kom i natt väldigt mycket närmare verkligheten. Hon skulle i så fall bli president i ett land som redan lever i undantagstillstånd och där den nuvarande statschefen François Hollande öppet kan skryta med att begå riktade mord mot statens fiender.

En rik populist, som har starka med Vladimir Putin har all chans att bli president för den permanenta medlemmen i FN:s säkerhetsråd?

Audrey har rätt: nu måste vi alla sluta önsketänka eller sticka huvudet i sanden. Världen ser ut som den gör. Men jag hör redan de resonliga rösterna höjas: ”men nej då, även om Marine Le Pen vinner så kommer hon aldrig att vinna i parlamentet…”.

Skadan skulle redan vara total.

Natten har lärt oss ytterligare en läxa efter brexit: ingen kan längre intala sig att det finns brandväggar i valunderlaget.

Det är bränderna vi måste släcka.