Har väljarna i USA öppnat helvetets portar?

MAGNUS FALKEHED: Att vi ens behöver ställa de här frågorna säger en hel del om sjögången som väntar världen med Donald Trump som överbefälhavare över planetens mäktigaste militärmakt.

I kategorin Världspolitik

PARIS.

Har de amerikanska väljarna öppnat helvetes portar? Står vi alla på randen till ett kärnvapenkrig, en eskalerande terrorism och ett allmänt kaos?

Att vi ens behöver ställa de frågorna säger en hel del om sjögången som väntar världen med Donald Trump som överbefälhavare över planetens mäktigaste militärmakt.

”General MacArthur måste vrida sig i graven när han ser vad vi gör.”

I ärlighetens namn måste ett par saker påminnas: Den nyvalde presidenten Bush junior skulle rikta in USA:s politik till hemmaplan. Det slutade med storkrig i Afghanistan och i Irak. Obama lovade att dra tillbaka amerikanska styrkor från Irak och stänga Guantánamofängelset. Det gick så där.

Går man längre tillbaka i tiden så kan man minnas Ronald Reagan som gav varje europeisk fredsivrare magsår – men han lyckades i slutända kapprusta sönder Sovjetunionen och smula sönder Berlinmuren. Det fick i sin tur svenska politiker att under några år tro på evig fred i vår tid.

Problemet med Donald Trump är att han är i klass för sig.

Donald Trump är USA:s nye president om bara några veckor. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Hans stora förebild är generalen Douglas MacArthur, en hjälte från andra världskriget som senare blev befälhavare för FN-styrkorna under Koreakriget.

– General MacArthur måste vrida sig i graven när han ser vad vi gör, sa Donald Trump när en av valdebatterna handlade om USA:s utrikespolitik och vad som bör göras åt Islamiska staten. IS bör USA "bomba skiten ur", enligt Trump. Lite oroande är det att Trumps hjälte MacArthur kallades hem för att han ville kärnvapenbomba Kina.

Vad det gäller IS-terroristerna så ska de kunna torteras och deras familjer mördas i avskräckande syfte, har Trump hävdat. Ett typiskt uttalande som kan platsa i en bar efter några Budweiseröl.

I verkligheten är det just sådant som spelar terroristerna i händerna. Vi minns alla IS orange fånguniformer som skulle föra tankarna till Guantánamofängelset. "Tand för tand, huvud för huvud..."

Hur kommer Donald Trump hantera kampen mot IS? Det frågar sig många.

Att terrorister hatar oss kan vi inte förändra, men det vore smart att inte spela deras propagandamaskiner i händerna om vi vill undvika nyrekryteringar. Terrorismen är inte ett krig som vi kan vinna. Den är mer som brottslighet: något som måste bekämpas dag efter dag.

Men enligt Trump verkar det mesta kunna lösas med några ton sprängmedel. Kanske är det därför som han tycker han att Rysslands Vladimir Putin är särskilt lämpad för att ta hand om kriget i Syrien?

Låt oss fråga invånarna i det urskillningslöst bombade Aleppo om de har lust att stifta fred med Ryssland eller med deras lyddiktator Bashar al-Assad, de närmaste trehundra åren?

”Gratulerar, ni får försvara er själva.”

Kärnvapenavtalet med Iran – som ska öppna perserna mot omvärlden – vill den blivande presidenten också riva upp. Bland annat på grund av att Iran har fått för många frysta miljarder dollar tinade. Det ska bli spännande att se hur han tänker fortsätta att kriga med Iran som en allierad i Irak?

Enkla lösningar i Mellanöstern finns inte och har aldrig funnits. Donald Trump borde nog i stället lyssna på den person som sade att "om du tror dig förstå dig på Mellanöstern, så är det för att du fått det dåligt förklarat".

 

LÄS OCKSÅ: Marine Le Pen kan bli nästa Donald Trump

 

I Kinesiska sjön – ett av världens nu känsligaste områden där Kina trånar efter flera öar – vill han trappa upp den militära närvaron. Varför inte? Men låt oss hoppas att den impulsive Trump inte gör något förhastat bara...

De Natoallierade länderna i Europa ska få det amerikanska skyddet villkorat till att de bidrar tillräckligt med kostnaderna, låter Trump förstå. Annars...

– Gratulerar, ni får försvara er själva, sa Donald Trump till New York Times.

USA:s missnöje med européer som åker snålskjuts på amerikanska pansarvagnar har funnits lika länge som försvarsalliansen har existerat. Men det finns också en artikel 5 som hårddraget går ut på en för alla, alla för en, på liv och död.

Nu skickar i stället USA:s näste president signaler till Ryssland att det kan finnas sprickor i solidariteten. Våra grannar i Baltikum har all anledning att känna sig oroade.