Franska dilemmat: Vad ska man göra med alla gripna terrorister?

MAGNUS FALKEHED: Vid sidan av principerna om Frihet, Jämlikhet och Broderskap som presidenten deklamerade i sitt tal i dag så återstår frågan: Vad gör man med jihadisterna? Hur låser man in en jihadist som ofta inte vill annat än dö?

PARIS.

Fyra fransmän har gripits, misstänkta för att för att ha placerat en bilbomb intill Notre-Damekatedralen i Paris.

Det är då problemen börjar. På vilket sätt ska Frankrike låsa in alla sina terrorister och terroristkandidater?

I dag försökte president François Hollande svara på frågan hur man räddar demokratin utan att kväva den.

Frankrikes president François Hollande höll i dag ett tal i Paris på temat demokrati och terrorism. Foto: Christophe Ena/AP

– Påhittigheten har inga gränser och blir allt mer oroande, sa president François Hollande under sitt timslånga tal i centrala Paris.

Talet var lite av ett startskott för hans presidentvalkampanj inför valet våren 2017. Att han valde ett seminarium på temat demokrati och terrorism sätter färgen på den kommande valkampanjen.

Hollande varnade för högeroppositionens förslag på vad som bör göras för att bekämpa terrorister. Bland de förslagen figurerar allt från ”franska Guantánamoläger” till speciella anstalter för icke brottsdömda personer som anses ha en radikal syn på islam.

”En stor del av advokatkåren har redan kallat det undantagstillståndet för en allvarlig urholkning av demokratin.”

Frankrikes president tog USA:s speciella terrorlagar från tiden efter 11 september 2001 som ett exempel att inte följa.

– Har Patriot Act och Guantánamo skyddat USA från nya hot? Nej, sa François Hollande.

 

LÄS OCKSÅ: Bara hälften fördömer "anti-muslimska" attentat: Välkommen till det nya Frankrike

 

Själv införde han undantagstillstånd i Frankrike efter attentaten den 13 november 2015 i Paris och förlängde undantagstillståndet efter attentatet i Nice den 14 juli. En stor del av advokatkåren har redan kallat det undantagstillståndet för en allvarlig urholkning av demokratin.

Men vid sidan av principerna om Frihet, Jämlikhet och Broderskap som presidenten deklamerade i sitt tal i dag så återstår frågan: Vad gör man med jihadisterna? Hur låser man in en jihadist som ofta inte vill annat än dö?

”Det hade räckt med att någon slängt in en brandbomb i bilen för att den skulle ha exploderat samtidigt som brandkår anlände.”

I dag jagade fransk polis fortfarande två unga kvinnor som misstänks vara inblandade i ett attentatsförsöks med bilbomb nära Notre-Damekatedralen. En Peugot med sex gasbuteljer, tändvätska och bortplockade registreringsskyltar hittades i helgen med ljusen på.

Det hade räckt med att någon slängt in en brandbomb i bilen för att den skulle ha exploderat samtidigt som brandkår anlände. Fyra personer är redan gripna.

Vart ska de föras om de döms till långa straff?

Salah Abdeslam är den ende överlevande terroristen från attacken i Paris i november förra året. Foto: All over press

Det krävs fyra celler för att fängsla Paris-terroristen

Salah Abdeslam, den ende överlevande terroristen från Parisattacken den 13 november (130 döda) kom i torsdags ut från sin cell för att sitta, tjurigt knäpp tyst framför en utredningsdomare i Paris domstol. Det krävs fyra celler för att fängsla honom, enligt le Journal du Dimanche.

En på åtta kvadratmeter där han lever, med ett pentry och en tv. Abdeslam tycker enligt vakterna om reality-tv. Varje hörn av cellen är övervakad av tv-kamera.

Ytterligare en cell är inredd med en roddmaskin och några andra motionsprylar. En reservcell står redo om det skulle börja brinna eller hända något i den ordinarie cellen.

I en fjärde sitter ständigt en vakt och övervakar terroristen så att han inte tar livet av sig – och därmed berövar offren från en rättegång. På taket har han ett promenadutrymme. Ensamheten är snudd på total.

Visa merDölj

Om terrorister som Salah Abdeslam – den ende överlevande från novemberattacken i Paris 2015 – får umgås med andra medfångar finns risken att de ses som hjältar och ger idéer åt andra fångar.

”De är inte heller optimistiska inför möjligheterna att få en radikal jihadist att omvända sig till att bli en hederlig medborgare – eller lydig fånge.”

Å andra sidan om man ger jihadisterna egna celler, egna avdelningar och egna gymrum så får de vip-gloria och blir i alla fall idoler för andra fångar.

Dessutom är speciella jihadistavdelningar långt ifrån riskfria. Det framstod klart i helgen i fängelset i Osny i Frankrike. Den 24-årige fången, Bilal Taghi, på jihadistavdelningen gick raskt ut från sin cell med en handduk i handen.

Frankrike är ett av länderna som flera gånger fallit offer för IS brutal terrorism. Foto: Getty Images

Den uppmärksamme fångvakten sade åt honom att komma tillbaka med handduken. Det gjorde också fången… och tog fram ett flera decimeter långt stickande föremål. I nästa ögonblick segnade vakten ned med nio stick i huvud och tvärs genom halsen. Ytterligare en vakt blev nedstucken. Båda vakterna lyckade dock fly och överleva.

 

LÄS OCKSÅ: MAGNUS FALKEHED: Domedagsprofetian om "inbördeskrig" säger mycket om oron i Frankrike

 

Under tiden filmade övervakningskamerorna. Flera fångar på avdelningen var beväpnade med glasskärvor och liknande vapen. Det är troligt att en koordinerad attack med långt fler offer på rastgården var planerad.

Franska fackförbund för fångväktare är nu oroliga för sina medlemmars liv. De är inte heller optimistiska inför möjligheterna att få en radikal jihadist att omvända sig till att bli en hederlig medborgare – eller lydig fånge.

Sorg efter terrordådet i Belgien tidigare i år. Foto: Carl Court/Getty Images

”Att avradikalisera en terrorist eller en individ på väg att radikaliseras, innebär att ta ifrån hen hens identitet och själva existensberättigande”, skrev facket Ufap-Unsa i en kommuniké.

Man måste ha mycket tid på sig för att avradikalisera någon, säger sociologen Ouisa Kies. I de franska fängelserna handlar det om ungefär 1600 personer, hävdar hon.

– De värsta ideologerna måste isoleras totalt. Annars omvänder de hundra personer på varje ställe de kommer till. För de andra tror jag att det är bäst med en blandning, att jihadisterna får umgås med vanliga fångar också. Är det bara med varandra så blir grupptrycket extremt starkt, säger forskaren till Geo.