Domedagsprofetian om ”inbördeskrig” säger mycket om oron i Frankrike

MAGNUS FALKEHED: Efter ett mörkt år firar fransmännen nationaldag med jätteparader och fest. Samtidigt varnar underrättelsetjänsten för att det kan räcka med ett par attentat till – innan läget urartar fullständigt. Det är precis vad jihadisterna hoppats på sedan 1990-talet.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

PARIS.

I dag är det nationaldag, fest och dans på brandstationer i Frankrike.

EM i fotboll är över och Frankrike andas ut efter alla terrorhot… kunde man tro.

Mitt bland alla flaggor och flygande champagnekorkar finns en oro. Det är rena domedagsprofetian som säkerhetstjänsten målar upp för landets ledare.

Landet står på randen till inbördeskrig, heter det.

Frankrikes president Francois Hollande under en parad under nationaldagen i Frankrike som firas i dag. Foto: Stephane De Sakutin/AP

Som varje 14 juli kommer miljoner fransmän att följa militärparaderna på Champs-Elysées. Där visas landets alla trupper och vapenslag upp i bästa nordkoreanska stil. Tusentals munnar kommer att stämma upp i Marseljäsen med nationalsång om motstånd mot tyranni och folkets blod som rinner.

Fransmännen älskar det. Speciellt efter ett år präglat av blodiga terrorattentat och besvikelse i EM-finalen så kommer många stolt att kisa mot attackplanen som vanligtvis bombar IS i Syrien. Presidenten kommer att hålla tal om ening i svåra tider.

Samtidigt är terrorhotet mot den här typen av folksamlingar större än någonsin i Frankrike.

 

– Jag är säker på att de kommer att övergå till bilbomber och andra sorters bomber för att öka i styrka, sa Patrick Pilar, chefen för Frankrikes säkerhetstjänst i ett förhör med en parlamentarisk kommission i maj. Förhöret skedde bakom stängda dörrar men läcker nu i fransk press. Anledningen är att kommissionen under tisdagen lade fram en serie förslag till hur terrorskyddet ska kunna förbättras.

 

 

””De” som Patrick Pilar syftar på är mellan 400 och 500 franska jihadister som fortfarande är i frihet efter att ha fått militär träning i Syrien.”

 

 

Foto: Francois Mori/AP

Anledningen till att de skulle försöka spränga bilbomber förklaras bland annat med att de måste spara på manskap och då kan inte alla jihadister spränga sig själva i luften. Det som de saknar mest av allt är skickliga sprängtekniker som kan fylla en bil med skrot och fungerande distansutlösare.

– De kommer att lansera kommandon vars mål inte är självmordsattacker, sade han. Det kommer dock att kräva att de har både bombexperter och utrustning på plats inne i Frankrike. Det var troligen avsaknaden av det som gjorde att terroristerna i vintras gick till attack mot Belgien och inte mot Frankrike, anser flera experter. Terroristerna kunde helt enkelt inte få över tillräckligt med folk, utrustning och gömma dem i bostäder.

 

”Dessa högerextrema medborgare har de senaste månaderna börjat hetsa upp sig ordentligt på olika digitala forum.”

 

Eller också så var den franska polisen för snabb.

I slutet på mars i år slog fransk polis till mot en lägenhet i Parisförorten Argenteuil. Där hittade de en hel terrorverkstad, full med allt som krävdes för att tillverka kraftiga bomber, men också automatvapen, telefoner och datorer med spår av kontakter med jihadister i Mellanöstern.

– Av allt att döma så var en attack nära förestående, sa Paris åklagare François Molins.

Fransmännen kan se tillbaka på ett mörkt år. Efter terrordådet i Paris i november 2015 är rädslan för nya terror dåd stor, inte minst under nationaldagen som firas i dag. Foto: Thibault Camus/AP

Men som om det inte räckte med det så målar underrättelsechefen Patrick Pilar upp en mörk bild av spänningar i det franska samhället. Det har han gjort tidigare och sagt att bevakningen av högerextrema grupper nu måste stärkas. Dessa högerextrema medborgare har de senaste månaderna börjat hetsa upp sig ordentligt på olika digitala forum. I slutändan kan det leda till en form av inbördeskrig, drar tidningen Le Figaro som slutsats.

– Vi står på randen till ett inbördeskrig, ska Patrick Pilar ha hävdat bakom de stängda dörrarna.

 

”Det är samma sak med Front National som har en syn på Frankrike som är nästan mytisk och förstelnad i sin framställning.”

 

Flera franska politiker från olika läger har hakat på den fruktan. Céline Pina, en socialistisk lokalpolitiker från Parisregionen är en av dem som fruktar en dödlig polarisering av samhället. Hon menar att de högerextrema rasisterna i mycket liknar jihadisterna:

– På sätt och vis är de lika absolutistiska i sin idé om identitet som islamisterna. Islamisterna drömmer om en helt förstelnad värld. Det är samma sak med Front National som har en syn på Frankrike som är nästan mytisk och förstelnad i sin framställning. Vad mig anbelangar så stinker båda två död, säger hon i en intervju med Marianne.

Terrorgruppen IS tog på sig dådet i Paris i november förra året. Nu varnar den franska underrättelsetjänsten för att det kan räcka med ett par attentat till innan man kan börja se attacker mot muslimska måltavlor i landet. Foto: AP

Den franska underrättelsetjänsten fruktar att det kan räcka med ett par attentat till för att extrema element ur den så kallade identitära högern kan börja inleda våldsamma attacker mot vad de anser vara muslimska måltavlor.

Det är precis vad jihadisterna har hoppats på ända sedan mitten på 1990-talet.

Hittills har de inte lyckats något vidare.

Under tiden svarade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve i tisdags på kommissionens olika förslag i ett brev. Bland annat ställde han sig positiv till att all sjukhuspersonal i Frankrike ska utbildas i krigsmedicin. Samtliga skolelever från sista årskurs i högstadiet ska också få lära sig livräddande gester.