Magda Gad

Mama Masika är på riktigt värd ett Fredspris

Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle berätta detta här. Jag har burit det inom mig i flera år. Vissa saker måste man göra så med. För att det är för hemskt. För att folk bara kommer stänga av.

De värsta delarna av det jag ser när jag är ute i världen och jobbar håller jag för mig själv..

Men i dag vaknade jag och kände att det är dags.

Mama Masikas historia måste få komma ut i världen.

För alla som brukar få mardrömmar av skräckfilmer rekommenderar jag att sluta läsa här.

En kväll kom beväpnade män till byn. De trängde sig in i huset med vapen och bad hennes man att lämna ifrån sig alla värdesaker.

Mama Masika bor i östra Kongo. Hon hade en gång en man och två döttrar som var 13 och 15 år. De var en affärsfamilj, mannen åkte och gjorde business i länder som Dubai.

En kväll kom beväpnade män till byn. De trängde sig in i huset med vapen och bad hennes man att lämna ifrån sig alla värdesaker.

Sedan sa de: Trots att du har gett oss allt så kommer vi att döda dig. Men vi kommer inte att skjuta dig, utan vi måste skära dig i småbitar.


Mama Masika och hennes man stängdes in i ett rum. Döttrarna i ett annat. Med en kniv mot ena kinden och en pistol mot den andra såg Mama Masika hur de hackade upp hennes mans ben som kotletter.

När hon bad för hans liv skar de av hans penis, medan han fortfarande levde, och frågade om hon någon gång tuggat tuggummi. Hon svarade: Ja, och de sa: Bra då vet du hur man gör. Sedan skar de bitar av penisen som de tvingade henne att äta.

När hon grät och sa att hon inte klarar mer skar de upp hennes kind. Efter det öppnade de makens mage och bröstkorg och tog ut alla inälvor.

Rummet var fullt av blod och kroppsdelar. De sa åt Mama Masika att samla ihop allt i en hög och lägga sig på rygg i den. Där våldtog de henne. Hon tappade räkningen efter elva män.

Det enda hon kunde tänka på var skriken från rummet bredvid. Hennes döttrar ropade: "Mamma hjälp!" Hon förstod vad som höll på att hända och förlorade medvetandet.

Efter den här kvällen har Mama Masika blivit anklagad för att vara häxa. Svärföräldrarna sa att det var hon som lockade de här männen till byn. Hennes döttrar blev gravida och fick lov att förlösas med kejsarsnitt för att deras bäcken var för smala för att föda normalt.

Mama Masika har en berättelse så hemsk att den är svår att förstå. Hon borde belönas med Fredspriset, skriver Magda Gad.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Mama Masika har förvisats från både by och familj. Hon vet inte var mannen är begravd.

När hon har gått ut i medier och pratat om det här har hon straffats.

Hon har blivit gruppvåldtagen två gånger till och gjort åtta underlivsoperationer.

Det enda hon egentligen vill är att dö. Men en sak hindrar henne från att ta sitt liv: Att andra flickor och kvinnor fortfarande våldtas.

Trots allt som hänt fortsätter hon prata med journalister om våldtäkterna och kriget i östra Kongo.

Det är det som gör att hon lever vidare. Hon har startat ett skyddat boende för våldtagna och ägnar sitt liv åt att hjälpa dem.

Och ingen kan tysta henne.

Trots allt som hänt fortsätter hon prata med journalister om våldtäkterna och kriget i östra Kongo. Det är därför hon lever. För att hon vill sprida ordet.


Anledningen att jag för hennes ord vidare här just i dag är för att Fredspriset delas ut i dag.

Jag vill att Mama Masika får Fredspriset. För en modigare kvinna har jag aldrig träffat i hela mitt liv.

Men det kommer inte hända. I stället får vi hoppas att Denis Mukwege får Fredspriset. Läkaren som har ägnat hela sitt liv åt att operera flickor och kvinnor, ja även spädbarn, som våldtas, i miljontals i den här regionen.

Men Denis Mukwege har sagt att han inte vill ha Fredspriset. Han vill inte ha priser för att han reparerar söndertrasade kvinnor.

Så vad vill han i stället för att ta emot ett pris?

Han vill att världen får stopp på kriget.

Det vill Mama Masika också.