Hussein, 4, höll om resterna av sin döde far: Så lever de med skräcken i terrorns huvudstad

Expressens Magda Gad rapporterar från Bagdad, staden där över 3 000 människor dödats i terrordåd sedan slutet av juni: ”Folket här väntar bara på att dö”.

I kategorin Världspolitik

BAGDAD.

IS är inte problemet i Irak.

Det säger människor i Bagdad.

Staden som skulle befrias från diktaturen men som blev den farligaste staden i världen.

Farligare än de områden som kontrolleras av IS.

Folket som lever i Bagdad och väntar på att dö säger att problemet inte är terroristerna – utan politikerna.

Att ett politiskt maktspel ligger bakom över 2 000 terrordåd.

En av spelpjäserna är fyraårige Hussein som höll om sin pappa när hans pappa sprängdes.

Hussein ligger ensam i en sjukhussäng med splitterskador från magen och neråt.

Den lilla bröstkorgen är gulfärgad av jod och häver sig sakta upp och ner. Det är enda tecknet på att han lever.

I armvecket och i handen har han två katetrar inkörda. Armvecket är blodigt. Ansiktet mjukt. Huden len.

”På sjukhusgården står kvinnor i en grupp och gråter. Ingen av dem är Husseins mamma.”

I går var det fredagskväll och Hussein var ute med sin pappa i det välbesökta köpcentret al-Nakheel, i östra Bagdad mittemot Iraks oljeministerium, för att handla inför firandet av storhelgen id al-adha.

Två bomber exploderade. Hussein höll om sin pappa när hans pappa sprängdes och fortsatte hålla om det som var kvar när pappa var död.

Hussein är fyra år.

På sjukhusgården står kvinnor i en grupp och gråter. Ingen av dem är Husseins mamma.

Fyraårige Hussein var ute med sin pappa i ett köpcenter i östra Bagdad när två bomber exploderade. Han höll om sin pappa när hans pappa sprängdes och fortsatte hålla om det som var kvar när pappa var död.

Hans mamma har inte gått att få tag på.

I en annan sjukhussäng ligger 38-åriga Khalid. Han jobbade som vakt på köpcentret och fick sina underarmar och händer sprängda. Khalid flämtar och skakar. Han har inte fått tillräckligt med smärtstillande.

 

LÄS OCKSÅ: Jag kan lämna helvetet, för Ali tar mardrömmen aldrig slut

 

Utanför köpcentret går 20-åriga Mohammed runt i en svart T-shirt och tittar på när bombgruppen gräver i trottoaren efter det som exploderade. Gräver efter det som höll på att döda Mohammed.

3 400 döda sedan slutet av juni i år

Sedan Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad började rapportera från Irak i slutet av juni har över 3 400 irakier dödats i terrordåd. Det är fler än de som dog i 11 september-attackerna.

Bara under de sex dagar Magda Gad var i Bagdad dödades över 207 irakier i terrordåd.

Jämför man med de tre dåden i Frankrike så är det Charlie Hebdo, 12 döda, Bataclan med flera platser, 130 döda, och Nice, 84, vilket ger totalt 226 döda i Frankrike sedan november 2015 och fram tills i dag.

Visa merDölj

Han var här med en vän och de var på väg ut från köpcentret när de hörde den första bomben, en bilbomb på parkeringen. De sprang för att fly och då detonerade den andra bomben, en bilbomb utanför entrén.

Mohammed pratar med lugn röst trots att det bara är några timmar sedan det hände. Det är en röst som är förberedd på att dö.

– Vi dog nästan, vi visste inte om vi skulle leva eller dö. Vi ser det här varje dag. Vi lever och väntar på att dö, vi vet bara inte exakt när vi kommer dö.

 

IS har genom sin propagandabyrå Amaq tagit på sig dådet vid al-Nakheel, men anger annan information än den officiella. De tar på sig alla dåd i Bagdad som de anser är lyckade – det vill säga dåd som dödar många.

”Problemet är inte IS, det var bombdåd före IS och det kommer vara bombdåd efter IS.”

Det har rapporterats om att allt från tolv till 40 personer dog och 60 skadades. Två självmordsbombare utlöste bilbomberna.

Enligt IS var målet för attacken en grupp shiamuslimer som skulle ha samlats utanför köpcentret, men området är i huvudsak sunnimuslimskt och de som handlar här är allt från shia och sunni till kristna.

  • Irakiska kvinnor i Iraks huvudstad Bagdad väntar på och söker efter förlorade familjemedlemmar efter en bombattack som dödade hundratals i juli. Foto: Hadi Mizban/AP
  • Terrororganisationen IS tog på sig det dådet i Bagdad. Foto: Khalid Mohammed/AP
  • Människor tänder ljus och sörjer efter bombdådet i Bagdad i juli, som var den dödligaste attacken på nästan tio år. Foto: Hadi Mizban/AP
Helskärm

Mohammed anser att IS inte är orsaken till bomberna i Bagdad – bomber har sprängts i huvudstaden ända sedan maktvakuumet i landet uppstod efter USA:s invasion 2003, då Saddam Hussein störtades. Han menar att dåden är ett sätt för olika grupper att skaffa sig mer makt, på samma sätt som att terrordåd som drabbar Europa och USA kan vända opinionen och ge ökat stöd till vissa politiker.

 

LÄS OCKSÅ: Om Saddam Hussein kunde skulle han skratta åt IS lögn ända från graven

 

– Problemet är inte IS, det var bombdåd före IS och det kommer vara bombdåd efter IS. Problemet är människorna som sitter i regeringen och att det inte finns säkerhet i Irak.

 

I Karrada, ett kommersiellt område i centrala Bagdad, sitter Salah på en plaststol utanför sin restaurang och ber till gud.

Han ber om att Saddam Hussein ska komma tillbaka till Irak.

– Vi behöver Saddam Hussein, vi behöver en ny Saddam Hussein, upprepar han och ser ut över gatan.

Bagdad på natten. Här är rädslan för nya terrordåd hela tiden närvarande.

Håret är silvertjockt, ögonen smala och vecket mellan dem djupare än hans 35 år.

Han ser ut över de ihopsopade resterna. Delar av en vägg, ett spräckt keramikfat, sladdar, lister, två blomkrukor men inga blommor.

Resterna av hans familjemedlemmar fick också sopas ihop. Hans pappa, hans bror och hans brorson som blev sex år.

En annan bror och flera vänner skadades av splitter och det är osäkert om de kommer att överleva.

Röjningen efter bomben mot köpcentret al-Nakheel är bara ännu en av alla de tragiska upprensningsarbeten som pågått i en jämn ström sedan 2003 i Bagdad.

Hade Salah varit kvar vid sin restaurang fem minuter till i måndags kväll hade han också varit ihopsopad eller halvt sprängd.

De sex farligaste terrorstäderna ligger alla i Irak

Av de 64 städer som rankats av säkerhetsföretaget Verisk Maplecroft, och som publicerats av tidningen The Telegraph, efter antalet dödsoffer i terrorattacker i förhållande till invånarantalet är de sex farligaste städerna belägna i Irak.

Världens sex dödligaste städer:

1) Bagdad

2) Mosul

3) Ramadi

4) Baquba

5) Kirkuk

6) al-Hillah

Visa merDölj

Han gick iväg för att göra ett ärende när den röda pickupbilen exploderade, mitt bland alla som hade samlats här, i hjärtat av Bagdad, inför id al-adha. 46 föll offer för bomben, hur många av dem som dog är ännu inte bekräftat.

 

LÄS OCKSÅ: Det sägs att muslimer borde markera mot IS. Märkligt, det är ju muslimer som strider mot IS.

 

På Twitter skrev en irakier efter dådet: ”De sa åt mig att hålla en tyst minut för Irak, jag svarade: när har världen talat för oss, så att vi har kunnat få vara tysta?”

Vid förra storhelgen, id al-fitr, den 3 juli 2016 sprängdes 324 människor till döds här i närheten i Karrada och hundratals skadades.

”Det är regeringen som är ansvariga eftersom de inte stoppar det här. Det är politikerna som skapar de sekteristiska konflikterna.”

IS har tagit på sig båda Karrada-dåden, men Salah säger precis som Mohammed att det inte är IS som är problemet.

– Det är regeringen som är ansvariga eftersom de inte stoppar det här. Det är politikerna som skapar de sekteristiska konflikterna. IS är något de använder för att göra det här, de skickar någon för att bomba, det finns folk i regeringen som stöder IS. Det skulle inte hjälpa ens om man dödade alla IS, för det finns folk i regeringen som stöder terror.

Salah börjar prata fortare, som om hans tid är räknad.

38-åriga Khalid jobbade som vakt på köpcentret när explosionen brann av. Han fick sina underarmar och händer sprängda. Han flämtar och skakar när Geo möter honom. Han har inte fått tillräckligt med smärtstillande.

– Regeringen jobbar inte för att göra det bra för folket, de jobbar för att göra det bra för sig själva. Regeringen är maffia och ledaren för maffian i Irak är vår premiärminister Haider al-Abadi, det är han som har gjort Irak så här.

”Obama kan komma, eller EU kan komma, de kan komma nu omedelbart och störta premiärministern och alla andra ministrar.”

Haider al-Abadi, som är partiledare för det shiitiska Islamiska Dawapartiet, har suttit på sin position sedan september 2014, då IS tog över många områden i Irak.

När Haider al-Abadi tillträde befann sig landet i en nedåtgående spiral med ökade sekteristiska konflikter cementerade av tidigare premiärministern Nouri al-Maliki, som även krävt att USA skulle lämna 2011 trots att landet inte kunde sköta sin egen säkerhet.

Men nu har det gått två år med en ny premiärminister och Salah, som själv är shia, har tröttnat. IS har besegrats i al-Fallujah och Ramadi, väster om huvudstaden, men det har inte gjort Bagdad säkrare.

 

LÄS OCKSÅ: Dagbok från frontlinjen: Till höger finns IS. Till vänster finns IS. Rakt fram finns IS.

 

– Det sprängs bomber här varje dag. Jag är inte trygg, jag är rädd, jag har tre barn. Självklart kommer vi att dö om vi stannar här. Jag hatade Saddam och jag stred mot Saddam men nu ber jag till gud att han ska skicka Saddam tillbaka för Saddam var hundra gånger bättre än den här regeringen vi har i dag. Jämfört med den här regeringen älskade Saddam Irak!

Om gud inte kan skicka tillbaka Saddam Hussein vill Salah ha en ny amerikansk invasion.

– Då får USA komma hit och ta över Irak, som Ryssland gjorde med Krim. Vi behöver en invasion. Irakiska regeringen stjäl pengar från folket, någon måste komma hit och stoppa dem. Obama kan komma, eller EU kan komma, de kan komma nu omedelbart och störta premiärministern och alla andra ministrar och upplösa alla politiska partier.

Bagdadbon Salah förlorade sin restaurang och stora delar av sin familj i ett bombdåd i Bagdad.

Vecket mellan Salahs ögon blir ännu djupare.

– Allt i Irak handlar om politisk islam nu, jag hatar det. Det ska inte spela någon roll vad jag har för religion, jag kan sluta vara muslim om det ska vara så här, jag vill bara vara människa. Det är inte islam som det är något fel på, det är en väldigt bra religion i grunden, felet är att olika grupper gör politik av islam. Jag hoppas, hoppas, hoppas att Irak ska få en ny ledare som inte är muslim. Irak behöver en sekulär ledare!

 

När Salah växte upp var Karrada grönt och kantat av eleganta butiker. Nu är det grått och nedgånget och fullt med vägspärrar. Gatan är avspärrad för biltrafik, bara de vita lokalbussarna får köra in.

”Soldaterna har inte funnits i verkligheten, de har bara varit en siffra och lönerna som betalats ut har delats mellan officerare.”

Ändå kunde en röd pickupbil lastad med sprängmedel ta sig in i området.

Hur en sådan sak kan gå till är en fråga som irakierna har ställt sig många gånger.

Sedan 2003 har det varit över 2 000 terrorattacker.

Salah säger att miljontals irakier har dött, att det är värre än Hiroshima och att omvärlden bara pratar om humanitet men inte gör något.

Den bristande säkerheten är delvis kopplad till att lrak är ett av världens mest korrupta länder. Irak har till exempel det senaste årtiondet köpt bombdetektorer för mer än 80 miljoner dollar. Först 2013 upptäcktes det att detektorerna var falska – men de har ändå fortsatt att användas. De som köpte in dem vill inte tappa ansiktet och fortsätter charaden, med konsekvensen att tusentals irakier får betala med sitt blod.

 

LÄS OCKSÅ: I skräckens gränsland: ”När de ville kom de och våldtog oss i källaren”

 

Många militärer har också varit anställda fast bara på papper. Soldaterna har inte funnits i verkligheten, de har bara varit en siffra och lönerna som betalats ut har delats mellan officerare.

Senaste veckan har det varit dagliga demonstrationer på Frihetstorget i Bagdad där folket kräver att regeringen störtas.

Andra länder har även bidragit till terrorn i Irak. Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Qatar och Kuwait stöder fundamentalistiskt sunnimuslimska grupper. IS har rekryterat många jihadister med hjälp av den sunniextremistiska wahhabismen som grundades i och sprids från Saudiarabien.

Saudiarabien och USA finansierade de mujahedin som stred mot Sovjetunionen under 1980-talet i Afghanistan. Dessa blev senare talibaner och al-Qaida och till viss del IS.

”Ytterst är krigen i Irak proxykrig mellan Saudiarabien och Iran samt mellan USA och Ryssland – en fortsättning på Kalla kriget. Skriven i blod och olja.”

Turkiet stöttade länge IS genom att hålla sin gräns öppen, vilket gjorde att både IS-mannar och IS-olja kunde transporteras över den. Iran och Ryssland stöder shiamuslimska grupper.

Ytterst är krigen i Irak proxykrig mellan Saudiarabien och Iran samt mellan USA och Ryssland – en fortsättning på Kalla kriget. Skriven i blod och olja.

 

I Karrada finns en staty från 1960-talet av en vacker ung kvinna som häller vatten i 40 krukor. Den bygger på berättelsen om flickan Kahramana, som hjälpte sin pappa att göra affärer i Bagdad. Varje kväll fyllde pappan krukorna med olja och nästa dag sålde han dem på marknaden. En natt upptäckte Kahramana att 40 tjuvar hade gömt sig i krukorna. Hon hällde kokade olja över dem, de flydde – och pappa var räddad.

”En del av de tidigare Saddam-mannarna gick med i al-Qaida i Irak, de finansierades av den saudiska miljardären bin Ladin – resultatet blev IS.”

Statyn ståtar fortfarande i Bagdad, men det finns ingen Kahramana som kan rädda staden från tjuvarna.

Två bomber exploderade i det välbesökta köpcentret al-Nakheel i östra Bagdad när folk handlade inför firandet av storhelgen id al-adha.

Olika grupper i Irak vill sälja olja och andra länder vill köpa, samt även kontrollera priset och vilken valuta den handlas i.

Före 2003 fanns det bara en diktator att förhandla med – nu sägs det att Irak i stället har fått en diktator i varje region.

Saddam Husseins mannar var till största delen sunni. Alla försök till uppror från shia, som är Iraks majoritetsbefolkning, trycktes ner med våld.

Folk fick inte prata om vem som var sunni, shia, kristen, arab, kurd. Landet skulle vara enat.

När Saddam störtades fick Irak för första gången en shiadominerad regering. Saddams sekulära sunnimannar blev arbetslösa och ville ta tillbaka makten. Shia ville hämnas för att de varit förtryckta. Sekteristiska strider bröt ut.

”En av de stora shiamiliserna är Mahdimilisen, som har funnits sedan 2003 och anklagas för att ligga bakom ett stort antal mord och övergrepp.”

En del av de tidigare Saddam-mannarna gick med i al-Qaida i Irak, AQI, som leddes av palestinsk-jordaniern Abu Musab al-Zarkawi och finansierades av den saudiska miljardären bin Ladin – resultatet blev IS.

De välkomnades till en början i sunniområden som en revolution. I dag har shia, sunni och kurder sina egna ledare och väpnade styrkor. Det förekommer strider både mellan och inom dessa grupperingar.

En av de stora shiamiliserna är Mahdimilisen, som har funnits sedan 2003 och anklagas för att ligga bakom ett stort antal mord och övergrepp, både på civila sunniter och på amerikanska och brittiska soldater.

 

Ledaren för Mahdimilisen är Muqtada al-Sadr, som har en historisk ställning då hans far var en shiitisk storayatollah som dödades av Saddam Hussein. Muqtada al-Sadr är också ledare för Sadrrörelsen, en politisk organisation som i shiaområden byggt statsliknande system med islamiska domstolar, fängelser, socialtjänst och säkerhetsstyrkor.

”Senaste veckan har det varit dagliga demonstrationer på frihetstorget Tahrir i Bagdad.”

Muqtada al-Sadr har stort stöd hos shia, speciellt fattiga shia som lever i gettot Sadr city i Bagdad, som tidigare hette Saddam city.

Han drog i våras i gång en kampanj mot regeringen. Senaste veckan har det varit dagliga demonstrationer på frihetstorget Tahrir i Bagdad. Shejker från olika shiaklaner har deltagit tillsammans med Sadr-supporters och shiitiska Bagdadbor.

 

LÄS OCKSÅ: Ett fruktansvärt våld. Och en fruktansvärd svensk naivitet.

 

Shia protesterar mot shia, Muqtada al-Sadr stärker sin position.

Budskapet har varit att man vill ha bort den korrupta regeringen. Demonstranterna har vajat med irakiska flaggor, sjungit ramsor och hållit tal, omringande av irakisk polis, irakisk militär, irakisk militärpolis och irakisk specialstyrka.

Den lille pojken Hussein är bara ett av tusentals offer för terrorn i Bagdad. Han skadades och hans pappa dödades i ett attentat mot ett köpcentrum.

I maj bröt sig Sadr-demonstranter in i Bagdads Green Zone. Bakom dess murar och taggtråd bor ministrar och FN-personal som i en stad i staden. Här finns också amerikanska ambassaden. Ingen vanlig irakier kan komma in i detta lyxigt glänsande område, det enda säkra området i Bagdad – Saddam Husseins tidigare palats.

 

Sent förra lördagen gick en självmordsbombare mot regeringsbyggnaderna och Green Zone med en bombväst på sig. Han sköts av irakisk polis ett tiotal meter från utrikesministeriet. När han träffades av skotten sprängdes hans bombväst och hans huvud.

”Jag vill vakna på morgonen och se blommor utanför dörren och jag vill se mina barn säga hej till den ena grannen som är jude och den andra grannen som är kristen.”

Hjärnan hamnade på ena sidan av gatan, kroppen på den andra.

IS tog inte på sig försöket till dådet.

När Salah sitter på sin plaststol och tänker bortom en ny diktatur eller en ny invasion ser han en annan lösning framför sig.

– Shia, sunni, kurder, araber, kristna, även de judar som lämna Irak för många år sedan får komma tillbaka, och så får vi förenas mot detta.

Han sluter sina smala ögon innan han öppnar dem igen.

– Jag vill vakna på morgonen och se blommor utanför dörren och jag vill se mina barn säga hej till den ena grannen som är jude och den andra grannen som är kristen.

Vad Husseins pappa önskade för sig själv och sin son får vi aldrig veta.

Fyraårige Hussein ligger ensam i sjukhussängen.

Han är bara en spelpjäs i kampen om Irak.

Expressens Magda Gad rapporterar om skräcken i terrorns huvudstad Bagdad i Irak.