Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magda Gad

Här är IS okända massgravar vid Mosul

Massgravarna som hittats i den befriade staden Hammam al-Alil söder om Mosul i Irak tros innehålla 400 döda människor. De döda kommer från byar i närheten av Mosul och massavrättades för 18 dagar sedan – för att de gjorde motstånd mot IS. Magda Gad rapporterar från platsen.
Foto: Magda Gad

HAMMAM AL-ALIL.

Massgraven ser ut som en soptipp – med delar av hundratals människor i.

Avhuggna huvuden, fötter som sticker upp, kroppar som saknar ben.

En irakisk polis drar ut lik efter lik, hulkar och gråter.

En irakisk polis och en irakisk soldat knyter fast ett långt snöre i ett par fötter som sticker upp ur en av de många högarna.

De tar i och hjälps åt att dra i snöret. Det är långt för att de ska kunna stå på avstånd ifall kroppen skulle vara minerad.

Hela gravområdet misstänks vara minerat.

De drar och snöret går av.

Stanken är fruktansvärd. Man blir spyfärdig. Stark stank.

De knyter fast snöret i fötterna igen. De drar och det går av igen.

På tredje försöket får de upp kroppen. De släpar bort den från högen.

Det är ett lik av en kraftig man.

Mannens händer är fastbundna över huvudet.

Kroppen har inte hunnit förmultna.

Massgravar som hittats i den befriade staden Hammam al-Alil söder om Mosul i Irak kan innehålla flera hundra dödade civila.
Foto: Magda Gad

En till kropp dras fram. Det går inte att se vilka delar som är kvar av den. Kanske ett ben, ett avhugget bäcken, en del av en arm.

Lukten sätter sig i näsan och halsen.

Det var den som gjorde att massgraven upptäcktes.

– Stanken är fruktansvärd. Man blir spyfärdig. Stark stank, säger den irakiska polisen.

Han har flera gånger gått iväg och tagit bort det blå munskyddet för att hulka.
Bara i den hög han letar igenom nu har han hittills räknat till mellan 30 och 40 lik. Ett var en kvinna.


De dödade, slaktade och piskade folk ... Poliser och soldater ... de slaktade allihop. Vi vet inte hur många de dödade. Vi har inte räknat dem.

Mellan två av högarna ligger en nalle. Ett barns leksak. När den irakiska polisen hittar ett huvud med ett rep fastbundet runt halsen börjar han gråta. Han går runt med huvudet i ena handen som om han inte vet vad han ska göra med det.

Han svettas och gråter och stannar upp och lägger ner huvudet på marken.

Sedan tar han upp det igen.

Vart gör man av ett huvud?

Inne i staden, vid en refug i centrala Hammam al-Alil, svär en man som heter Ahmad på Allah att IS krossade folket under de drygt två år som terroristerna kontrollerade dem.

– De dödade, slaktade och piskade folk ... Poliser och soldater ... de slaktade allihop. Vi vet inte hur många de dödade. Vi har inte räknat dem.

IS tillfångatog både civila och militära och fängslade dem i ett hus i staden. Alla rum i det huset är tomma. Det finns inte en enda madrass i det stora trevåningshuset, inte en filt, inte en matskål.

Expressens Magda Gad har följt de irakiska polisernas arbete med att gräva ut det som i de första rapporterna beskrevs som en grav med 100 civila.
Foto: Magda Gad

Bara kal betong. Hälften grå, hälften gul. Betongpelare. Och små fyrkantiga fönstergluggar. När irakiska armén närmade sig och attackerade byar runt staden tog IS ut fångar från huset.

– De dödade dem. Ja, de dödades allihop, säger Ahmad. Han har själv blivit av med sin egen bror.

– Daesh har tagit honom. Vi är oroliga för honom. Vi vet inte om han är död eller om han lever.

När IS intog städer och byar i norra Irak sommaren 2014 mördade de etniska minoriteter och säkerhetspersonal som poliser och militärer – något de själva visade upp i propagandafilmer som de spred på internet. Nu när offensiven mot deras största fäste, miljonstaden Mosul, är inne på den fjärde veckan har det rapporterats om nya massavrättningar.

De dödade min bror inför mina ögon. De dödade honom inför sin familj, sina barn och sin mor.

Enligt FN ska det utredas om 50 poliser som man misstänker har dödats i området runt Hammam al-Alil ligger i massgraven.


Ytterligare 295 personer från irakiska säkerhetsstyrkor har försvunnit de senaste veckorna, och omkring 1 500 familjer har tvångsflyttats av IS från Hammam al-Alil till Mosuls flygplats – i syfte att använda dem som mänskliga sköldar.

Under striderna som pågår i östra Mosul blandar sig terroristerna med civila.

Vid refugen mitt i Hammam al-Alil, drygt tre mil söder om Mosul, avrättade IS människor. De tog hit dem och sköt dem eller halshögg dem och band fast kropparna på stolparna så att alla skulle se dem.

Magda Gad tillsammans med irakiska soldater som håller upp en IS-flagga efter att ha drivit undan terroristerna på platsen i norra irak.

Ali Ahmad berättar att han tvingades se på när de dödade hans bror. Han håller armarna över huvudet för att visa hur IS band människor innan de dödade dem.

– De dödade min bror inför mina ögon. De dödade honom inför sin familj, sina barn och sin mor. Brodern hade två barn när han dödades. Sitt tredje barn hann han aldrig se. Hans yngsta barn, en son, hade inte hunnit födas den dagen han dödades.
Längre ner på gatan, utanför en butik med neddragna jalusier, höll IS rättegångar.

De tog hit människor och dömde dem till straff som piskning eller döden.
Ali Ahmads brors straff, avrättning genom skjutning, fick han eftersom han var emot IS och hade dödat två IS-terrorister.


Hammam al-Alil har bara varit befriat från IS en dag. Det hörs fortfarande skottlossning och artillerield från stadens norra utkanter.
Svarta piskor ligger kvar på trottoarerna.

Över massgraven kommer en drönare flygandes. Det är en IS-drönare.

De bygger dem själva och använder dem för spaning eller som flygvapen – de kan utrusta drönarna med bomber.

Poliserna och militärerna som drar ut kroppar från likhögarna riskerar alltså att både sprängas av försåtsmineringar och luftbombas.

Staden är fylld av stridsfordon och människor som inte har varit utanför sina hus på en vecka.

På ett tak står en pappa och en dotter och gör segertecken med sina fingrar.
Vid vissa hus vajar vita flaggor – tecknet på att de som bor där inte är IS.

Den irakiska polisen som hulkar och gråter i massgraven går iväg en stund. Går iväg och andas bland de sönderbombade husen.

Han har förhört de som bor i närheten av massgraven och fått information om att runt 400 människor dödades för 18 dagar sedan – och att den massgrav han står och drar ut kroppsdelar ifrån inte är den enda.


Anledningen att dessa 400 människor avrättades är enligt vittnena att de gjorde motstånd mot IS och även dödade fem högt uppsatta inom IS.

Om det visar sig att det är korrekt är det en motståndsrörelses nakna fötter, avhuggna huvuden och armar som sticker upp ur det som ser ut som en soptipp.

En polis tar tag i ett ben med sina bara händer och rycker i det.

Han rycker och rycker.

Han får inte upp det.

Massgraven är för hårt packad.