Fem döda män ligger på marken. De har ännu inte börjat lukta lik

Fem döda män ligger på marken. De har ännu inte börjat lukta lik. Alla fem är unga, i 20-årsåldern. Alla fem är IS-soldater.

I kategorierna Islamiska staten ochKrig & konflikt

Fem döda män ligger på marken. De har ännu inte börjat lukta lik. Två av dem har skägg, tre är slätrakade. En saknar ett ben, en saknar en hand och på en ligger hjärnan bredvid huvudet.

Alla fem är unga, i 20-årsåldern. Alla fem är IS-soldater.

Bredvid kropparna står ett sönderbombat bilvrak som fortfarande ryker. De fem männen kom åkande i bilen, som var full med sprängämnen, i riktning mot Peshmergasoldater som tidigare under dagen gjort offensiv i riktning mot Mosul.

Peshmerga sköt mot dem med stridsvagn. Bilvraket och de fem kropparna på marken är resultatet. Jag går runt på den här platsen och ser blod, en benbit och en del av en tumme.

Vid horisonten stiger vit rök från luftbombningar och svart rök från olja som brinner. Fem kilometer bort ligger Mosuls stadskärna.

 

En bit från bilvraket står fem stycken nya, amerikanska fordon som är bepansrade för att klara vägminor (så kallade MRAP-fordon). Vid dessa finns Navy Seals, amerikanska soldater som ger underrättelser från marken till flygvapnet. En av soldaterna håller i en drönare.

Amerikanska soldater ger underrättelser från marken till flygvapnet.

Från långt avstånd hörs kontinuerlig skottlossning. Det låter som Dushka, en tung kulspruta av sovjetisk modell.

Från Mosul har IS-soldater under dagen skjutit mot Peshmerga med just Dushka och, från byar söderut, skjutit med raketgevär.

Området som Peshmerga tagit i dag är minerat. De har röjt en väg med bulldozer och fem kilometer nordost om Mosul har de med grävskopor börjat gräva sina positioner. Samma maskiner används också för att gräva djupa diken som ska sätta stopp för nya IS-attacker med bombbilar.

 

LÄS MER: Magnus Falkehed: Pojkarna tvingades skära av ben på en levande man

 

Bara i dag har IS gjort minst två försök att nå fram till Peshmerga med bilar lastade med sprängämnen.

De fem döda männen är alla unga, i 20-årsåldern. Alla fem är IS-soldater.

Under hela dagen har det ständigt hörts ljud från flygplan och Blackhawk-helikoptrar.

Hur de civila människor som finns i Mosul ska komma ut ur staden är en gåta. En soldat på marken säger att den plats jag befinner mig på var tänkt att utgöra en korridor för civila som vill fly. Det är nu en omöjlighet på grund av att marken är minerad, att IS skjuter med kulsprutor, att båda sidor utbyter granateld och att det pågår bombningar från luften.

Peshmerga har nu, när solen går ner som ett stort rött klot, fått order om att inte avancera vidare. Det är så dammigt efter alla truppförflyttningar som gjorts under dagen att det är svårt att röra sig, både gående och i bil. En sorts vit dimma ligger som ett hölje över marken.

 

LÄS MER: "Luften framför Mosul är täckt av svart rök" – Magda Gads rapport från fronten i Mosul

 

Svart rök stiger från IS fästen. Foto: TT

Soldaterna har börjat tända eldar för att koka chai-te. De inväntar irakiska armén som de ska ordna en väg åt, in i Mosuls stadskärna. Peshmerga kommer inte strida inne i Mosul eftersom staden inte är kurdisk.

Några soldater halvligger på de jordvärn som har börjat byggas. En del har satt på sig blå munskydd, som skydd mot ökensanden som ryker och den begynnande likstanken.

En av soldaterna har precis fallit på knä och böjer sig ner med pannan mot marken i en bön.