IS har placerat ut män med prickskyttegevär som beskjuter huvudgatan i Kirkuk.
IS har placerat ut män med prickskyttegevär som beskjuter huvudgatan i Kirkuk. Foto: Niclas Hammarström

Blodbadet i Kirkuk – här är dödens gata

Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström mitt i stridigheterna.

KIRKUK.

Det sticker upp två ben ur en plasttunna.Ena benet hänger över kanten. Av det andra syns bara den kängbeklädda foten och slutet av en uniformsbyxa. Det är allt som återstår av den söndersprängda självmordsbombaren. Offensiven mot IS har utvecklats till ett blodbad. Expressens reporter Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström rapporterar från staden Kirkuk där minst 49 människor dödades och 145 skadades i går.


 

Mannen i tunnan levde i fredags morse men bestämde sig själv för att han skulle dö. Att han skulle dö på det här sättet.

Han satte på sig en bombväst och sa hejdå till världen utanför polishuset i Kirkuk.

Om han trodde att han skulle hamna i paradiset hade han fel.

Han hamnade i en soptunna.

Och han var inte ensam om att ta det här beslutet den här fredagsmorgonen i Kirkuk. I närheten av honom ligger en till IS-terrorist som det bara finns blod, ben och brända klädrester kvar av. Bakom honom är en betongvägg nu röd i stället för grå.

Bara en av självmordsbombarnas kroppar är fortfarande hel. Han sköts ned innan han hann utlösa sin bombväst och ligger på rygg med ansiktet vänt upp mot himlen.

Klockan tre natten till fredag började det skjutas inne i Kirkuk. Den viktiga oljestaden ligger en timmes körväg från det här frontavsnittet mot IS.

”De började med att skjuta människor”

Vilka var männen som tog sig in i byggnader och sköt?

I en gatukorsning står 26-åriga Peshmergasoldaten Biabak och andas ut med uppspärrade ögon och en Kalasjnikov över axeln. Han var en av dem som vaknade och undrade och har stridit på gatan sedan i gryningen.

– IS hade sovande celler här i olika kvarter i staden. De började med att skjuta människor, sedan skickade de in tre eller om det var fyra bilbomber.

En bår med en dödad polis bärs bort samtidigt som folk gömmer sig bakom gathörn och trycker sig mot fasaderna.

Den döde självmordsbombaren har slängts i en soptunna på gatan i Kirkuk. Han är en av många som har dött i blodbadet i den irakiska staden. Foto: Niclas Hammarström

En man kommer rusandes längre nerifrån gatan. Han håller ett gevär i händerna och springer för sitt liv. Bakom honom körs ett fordon av en Peshmergasoldat. Trots att det skriker från däcken på bilen ser det ut som om mannen rör sig snabbare.

Både bilen och mannen flyr från skotteld.

IS har placerat ut män med prickskyttegevär som just nu beskjuter huvudgatan i Kirkuk.

Den rusande mannen lyckas överleva.

Många andra gör inte det.

– Jag har sett döda och sårade, berättar Biabak med ögon som nu är lite mindre uppspärrade men tomma.

Han vet inte hur många. Bara på ett ställe såg han nio personer dö.

Senare på dagen meddelar sjukhuschefen i Kirkuk att de fått in 49 döda människor och 145 skadade.

Och då var striderna fortfarande inte över.

Jag och fotograf Niclas Hammarström förflyttar oss i staden över murar och genom hål som gjorts i fasader.

En bit bort, på en bakgård, har en grupp stridande, både Peshmerga och civila som tagit upp vapen, intagit en spritbutik och gjort om den till sin position.

De sträcker ut sina gevärsmynningar och skjuter. IS skjuter tillbaka. Då och då tar Peshmergasoldater sats och ger sig ut på gatan och strider.

IS skjuter först bara tillbaka med kulsprutor och prickskyttegevär. Sedan skjuter de in granater.

”Jag sa att det var okej att ni drack här”

Två skjuts in samtidigt, luften skakar och fylls med gråsvart rök.

Männen som strider från spritbutiken börjar halsa öl och whisky. Ägaren hade sagt att det är okej, att de kan dricka.

Under eftermiddagen blir stämningen allt mer uppsluppen och hätsk. När en av soldaterna fyller en påse med sprit för att gå i väg med den får affärsägaren nog.

– Jag sa att det var okej att ni drack här, men inte att ni tar hem den, började han med att säga.

Röster höjs, armar vevas och slagsmål bryter ut. Alla inblandade har vapen. Ägaren och han som skulle stjäla från honom har en pistol respektive ett maskingevär.

På båda sidorna av gatorna kutar människor mellan ställen där det finns något att ta skydd bakom. När en turkmensk journalist springer över vägen blir han skjuten till döds.

Foto: Niclas Hammarström

En Peshmergasoldat säger att amerikanska soldater kom för att undsätta men att en av dem blev skjuten i armen och att de retirerade.

Peshmerga, den lokala polisen och de civila lämnas ensamma med IS.

De får upp skyttar i ett högt hus som är rutmönstrat i grått och rött och har master på taket.

När en av dem sätter i gång att trycka av en Dushka, en tung kulspruta, från ett fönster högst upp i huset är skottljuden i staden öronbedövande.

Innan folket har försäkrat sig om att det är deras sida som står för den kraftiga beskjutningen ser de ut som om de har tagit sina sista andetag.

Dushkan fortsätter att beskjuta den enda IS-positionen som nu finns kvar i staden, och IS fortsätter envist att besvara.

”Visar att terrororganisationen har planerat”

När skymningen faller över den krutdränkta staden håller ungefär tio IS-terrorister barnfamiljer som gisslan på ett hotell.

Samtidigt attackerar IS frontlinjen utanför staden och flera Peshmergastyrkor kallas in för förstärkning. Till staden kommer även irakiska armésoldater och en turkmensk milis från folkfronten PMU.

Att IS försökte inta Kirkuk just den här fredagen visar att terrororganisationen har planerat för den offensiv som nu pågår mot IS sista fästen lika väl som de attackerande irakiska styrkorna har gjort.

Under onsdagen flyttade Peshmerga mannar från Kirkuk till Nawaran, en front nordost om Mosul - miljonstaden som är slutmålet för offensiven.

Magda Gad och Niclas Hammarström på plats i Irak.

De värsta striderna hittills under hela det drygt tvååriga kriget mot IS bröt ut när ungefär tvåtusen Peshmergasoldater avancerade från Nawaran med riktning in mot Mosul.

Resultatet var inte bara att många dog.

Resultatet var också att försvarsstyrkorna vid Kirkukfronten försvagades.

Det tillfället utnyttjade IS för att förvandla Kirkuk till ett inferno.

Kirkuk är en stad som många vill kontrollera eftersom det finns rika oljefält här. Under kriget mot IS har kurderna tagit Kirkuk och anser nu att det är ett område som ingår i deras kurdiska region, KRG.

Det accepterar inte irakiska regeringen.

Nu har de fått konkurrens med IS om vem som ska ta staden från kurderna.

Under dagen rapporterade både irakiska och turkiska medier att hela Kirkuk tagits av IS, vilket inte var sant.

 

SE ÄVEN: 60 sekunder: Detta är striden om Mosul

 

Foto: Niclas Hammarström

Det är ett annat sätt att kriga på - genom information.

Genom att sprida den typen av information vill man sända signaler om att kurderna inte klarar av att försvara Kirkuk och därför inte ska ha kontroll över staden.

De byggnader som IS riktade in sig på var regeringsbyggnaderna och fängelset. Bakom fängelsemurarna i Kirkuk sitter tillfångatagna IS-terrorister.

Skottlossningen avtog under fredagskvällen. Strax efter ett natten till lördag bombades den delen av staden där IS har kvar sin sista position.

USA-ledda koalitionen har kommit till understöd, denna gång från luften i stället för från marken.

En av de svettiga soldaterna som varit i striderna hela dagen är alldeles mörk i ansiktet. Mörk av både sot och sin sinnesstämning.

Han konstaterar:

– Det här är det nya IS.

Det han syftar på är att ju mer mark IS förlorar desto fler terrorattacker gör de.

Nya IS ser ut att kunna bli som al-Qaida - terrorister gömda bland befolkningen - fast med modernare vapen och kraftigare bomber.

Lördagsnatten ser i soldatens ögon lika svart ut som framtiden.