Foto: Khalid Mohammed / AP TT / NTB SCANPIX

Kvinnornas massbrev till kungen: Sluta omyndigförklara oss

Uppropet i Saudiarabien växer – nu har till och med präster skrivit på för kvinnor ska slippa det manliga förmyndarskapet.

I kategorin Världspolitik

Saudiarabiens kvinnor har fått nog av att dagligen omyndigförklaras. Tusentals har skrivit på ett upprop och skickar mejl direkt till kungen för att ändra landets förmyndarlagar, skriver Guardian.

– Kvinnor måste behandlas som fullvärdiga medborgare, säger aktivisten Aziz Al-Yousef som kämpat för kvinnors rättigheter i det strikt konservativa landet i drygt tio år.

Bakgrunden till det nätbaserade uppropet är Saudiarabiens hårt kritiserade förmyndarsystem, som begränsar kvinnors möjlighet att leva helt vanliga liv.

Lagen innebär att kvinnor bland annat inte ges möjlighet att resa, söka vård, gå på jobbintervjuer utan att ha en manlig övervakare med sig.

Foto: Khalid Mohammed / AP TT / NTB SCANPIX

Geo har tidigare berättat om hur kvinnor i Saudiarabien, med risk för hårda straff, uttrycker sin avsky mot förmyndarsystemet på sociala medier undar hashtaggar som #StopEnsalavingSaudiWomen och #TogetherToEndMaleGuardianship och #IAmMyOwnGuardian.

 

LÄS MER: Saudiarabiens kvinnor till motattack på Twitter

 

Twitterkampanjerna och nätuppropet avspeglar de senaste årens växande protester i Saudiarabien. En rapport från Human Right Watch i somras gav ytterligare bränsle åt protestvågen och fördömande från omvärlden.

Den saudiska proteströrelsen är varken stor eller synlig på gator och torg i landet. Få vågar göra sin röst hörd.

Men under uppropets två första dagar skickade runt 2 500 kvinnor mejl direkt till Saudiarabiens kung med uppmaning att överge förmyndarsystemet. I dag drygt 14 000 skrivit och undertecknat protestmejl till kungen, uppger Guardian.

 

LÄS MER: Magda Gad om Saudiarabien som ”Den lagliga Islamiska staten

 

Vid två tillfällen har landets regering beslutat att överge förmyndarssytemet, bland annat efter hård påtryckningar från FN. Inget av besluten genomfördes.

– Detta är inte enbart en fråga för kvinnor utan även för män med sunda värderingar, säger Aziz Al-Yousef.

Foto: Aya Batrawy / AP TT / NTB SCANPIX

Det finns dock faktorer som talar för en förändring i kungadömet, åtminstone på sikt.

När världen ställer om från olja till alternativt bränsle påverkas också maktstrukturen i Saudiarabien. Landets regering har tidigare i år antagit en färdplan under namnet ”Vision 2030”, som innebär att Saudiarabien måste hitta ekonomiska lösningar bortom oljekällorna. Både könen måste representeras på arbetsmarknaden för att ekonomin ska kunna växa, konstaterar man bland annat. Ett faktum som försvåras av att kvinnor inte tillåts söka jobb.

 

LÄS MER: 9 sätt Saudiarabien bryter mot mänskliga rättigheter

 

Oställningen till en modern arbetsmarknad väntas bli allt annat än lätt i Saudarabien, där kvinnor inte får köra bil, röra sig fritt utomhus och allmänt behandlas som ett barn.

Saudiarabiens lagar för kvinnor är unika för landet och finns inte på andra håll i Mellanöstern.

Foto: Khalid Mohammed / AP TT / NTB SCANPIX

Enligt Aziz Al-Yousef finns inget stöd i Koranen för nuvarande lagar, vilket understryks av flera prominenta präster skrivit under uppropet.

– De deklarerade tydligt att förmyndarskapet inte handlar om religion, utan bara om regeringens helt egna lagar som därför måste ändras, säger Aziz Al-Yousef.