Kvinnor i Iran klipper håret kort och klär sig som män – det här är varför

Frustrationen växer hos kvinnor i Iran när polisen nysatsar för att trycka dit dem som bryter mot statens strikta dresscode. För att kunna röra sig fritt utan hijab har kvinnor hittat en metod som verkar underlätta: De klär sig som män.

Tidigare i maj greps åtta personer i Iran i ett nedslag mot kvinnlig modellverksamhet på nätet. Brottet: Modellerna hade postat bilder på sig själva på Instagram – utan slöja. Enligt åklagaren ett agerande som ”förespråkar omoralisk och o-islamsk kultur och lössläppthet”.

”De klipper håret kort och klär sig som män . Frustrationen växer och nu sprids bilderna på nätet.”

Kvinnor i Iran är sedan 1979 förbjudna att visa sig offentligt utan att dölja håret. De måste även ha löst sittande kläder, enligt den statliga dresscoden. De åtta personer som greps i tillslaget häromdagen var några av de totalt 170 inblandade, varav 59 var fotografer och make-up-artister, 58 modeller och 51 managers och designers. De iranska myndigheterna har under en tid haft ögonen på dem och kunnat identifiera dem. Tillslaget skedde inom ramen för den hemliga operationen Spider II som riktar in sig på just kvinnor som använder sociala medier på sätt som strider mot landets regler.

Sedan tillslaget har motsättningarna i landet eskalerat. På den ena sidan: Kvinnorna som vill ha rätten att visa sig utan hijab och alla som kämpar för jämställdhet och kvinnors rättigheter. På den andra: Moralpolisen och den konservativa falangen som vill se en skärpning av vad man ser som ett uppluckrande av de traditionella regler som bland annat reglerar hur kvinnor ska klä sig.

En kvinna blir tillrättavisad på grund av sitt synliga hår och sin klädsel av kvinnliga under cover-poliser i Teheran, Iran. Foto: Majid Saeedi/Getty

I april sjösatte polisen i Teheran en rekordsatsning för att se till att reglerna efterföljs. 7 000 kvinnliga och manliga sedlighetspoliser sattes av för att arbeta med projektet under cover.

Utvecklingen har gjort att kvinnor i landet nu hittat en ny metod att kunna leva det liv man vill leva. De klipper håret kort och klär sig som män. Frustrationen växer och nu sprids bilderna på nätet – bland annat av journalisten och regimkritikern Masih Alinejad. Hon medverkade nyligen i New York-toppmötet Kvinnor i världen, där hon talade om Irans förtryckande kultur mot kvinnor.

På sin Facebooksida har Masih Alinejad postat bilder på kortklippta kvinnor med traditionellt mer manliga kläder – som ändrat sitt utseende för att kunna röra sig fritt i offentligheten utan att behöva bära hijab.

Pejman Rebhar är chefredaktör för en populär webbsida i Iran och har gjort samma sak. Han postade en bild på Facebook med en kvinna på en fotbollsmatch – utan sjal på huvudet. Att det är en kvinna på bilden är dock svårt att se då hennes ansikte är målat i lagets färger och hon klätt sig som en man.

För tidningen Independent berättar Masih Alinejad om det växande fenomenet.

– Vissa kvinnor i Iran klär hellre ut sig till män för att undvika den obligatoriska hijaben och moralpolisen. Myndigheterna vill skapa rädsla men kvinnor har hittat sitt eget sätt att kunna röra sig fritt på gatorna i Iran utan att behöva skyla sina huvuden. Det är ett allvarligt kulturellt krig mellan två livsstilar, säger hon till Independent och fortsätter:

– Det är ett kulturellt krig som enligt händelser den senaste tiden bara ser ut att eskalera.

En sådan händelse inträffade i början på maj, när den kvinnliga fristående juristen och aktivisten Minoo Khaleghi stoppades från att tillträda sin plats i det iranska parlamentet.

Hon hade full rätt till platsen efter en valframgång i februari – men stoppades efter en semesterresa i Europa och Kina. Bilder som grävts fram uppgavs visa hur hon under semestern visar sig utan hijab. Hon ska ha tvingats att inställa sig i rätten för att svara på anklagelserna mot henne, som bland annat handlade om att hon ”förrått sitt land”.

”Flickor världen över anses svagare och mindre intelligenta och är mindre fria än pojkar.”

En annan kvinna som valt att klippa håret för att undvika moralpolisen i Iran är 29-åriga Kajal, som Independent pratat med. Hon berättar om hur hennes liv har förenklas genom att hon klär sig mer manligt.

– Det finns flera orsaker till att jag klippt mig kort. Flickor världen över anses svagare och mindre intelligenta och är mindre fria än pojkar. Jag har klätt mig som pojke så länge jag kan minnas för att känna mig stark och fri. När jag växte upp ville jag att folk skulle fortsätta se mig som en man för att få behålla min närvaro i samhället utan att få problem, berättar hon i intervjun.