Kris och kravaller: Här stormar kvinnorna gränsen i jakt på mat

Hundratals venezuelanska kvinnor forcerade gränsen till Colombia i jakt på mjöl, matolja och toalettpapper – och händelsen säger väldigt mycket om hur illa det är i Venezuela just nu.

De hade gjort upp i förhand på mobilappen WhatsApp. De skulle mötas vid gränsen i vita tröjor och sedan göra allt i sin makt för att ta sig hela vägen in i Colombia. Där skulle de köpa på sig så mycket mat och förnödenheter de bara kunde och sedan ta sig tillbaka in i Venezuela.

Och det var precis vad som hände.

”Vi är desperata, vi har ingenting: Ingen matolja, inget socker, inget ris.”

Bilder och videoklipp som sprider sig på sociala medier visar hur kvinnorna, enligt vissa uppgifter 500 personer, forcerar säkerhetsvakternas barriär, tar sig in i staden Cucuta och sedan återvänder med mat – sjungande den venezuelanska nationalsången och ropande slogans som ”yes, we can”.

– Vi är desperata, vi har ingenting: Ingen matolja, inget socker, inget ris, hade en av kvinnorna sagt till lokala medier, skriver BBC.

Den ekonomiska krisen i Venezuela, som i går firade sin 205:e självständighetsdag, har lett till en akut brist på livsmedel. Köerna till butikerna har länge ringlat sig långa och upplopp och demonstrationer har avlöst varandra.

”Bland annat ska en fyraårig flicka ha dött efter att ha blivit skjuten i huvudet.”

Samtidigt visar en färsk uppskattning från Simon Bolivar-universitetet att 87 procent av befolkningen saknar pengar för att köpa tillräckligt med mat.

Under en protestaktion mot den socialistiska regeringen i staden Cumara, följd av plundringar av ett tiotal butiker, i juni greps minst 400 personer. En eskalerande våg av kravaller och stölder mot bland annat mataffärer, apotek och slakterier har krävt flera liv.

Bland annat ska en fyraårig flicka ha dött efter att ha blivit skjuten i huvudet när hon köade till en mataffär tillsammans med sin mamma i Caracas i mitten av juni.

”Oljan står för över 90 procent av landets exportinkomster och pengar saknas nu för att kunna importera tillräckligt med mat.”

Den 70-åriga kvinnan Josefa Bracho berättade för The Guardian i fjol att hon knivskars när hon stod i en kö för att köpa mat.

– Vi hade stått i kö i fyra timmar när tre kvinnor ställde sig framför mig. Jag undrade vad de höll på med, varför de trängde sig. Lite senare kom en av dem förbi och skar mig i benet, berättade hon.

 

LÄS OCKSÅ: Nu är det riktigt illa i Venezuela: Ölen håller på att ta slut

 

Det sydamerikanska landets mattransporter följs nu av väpnade styrkor för att förebygga räderna efter mat.

En stor anledning till den ekonomiska krisen är det sjunkande priset på olja. Oljan står för över 90 procent av landets exportinkomster och pengar saknas nu för att kunna importera tillräckligt med mat och förnödenheter till befolkningen.

 

LÄS OCKSÅ: Politisk kris – och nu försvinner Coca-Cola

 

Den sittande presidenten Nicolas Maduro har försökt kontrollera situationen genom att utlysa undantagstillstånd. Missnöjet med honom är dock stort. Oppositionen har krävt en folkomröstning för att avsätta Maduro, som efterträdde den vänsterpopulistiske ledaren Hugo Chávez som gick bort i cancer för tre år sedan.

  • Människor på kö till en livsmedelsbutik i Caracas, Venezuela i juni. Den ekonomiska krisen har lett till stor brist på livsmedel i landet, vilket i sin tur lett till kravaller och demonstrationer. Foto: Fernando Llano/AP
  • Missnöjda människor på kö i Caracas för att skriva på för en folkomröstning i syfte att få den sittande vänsterledaren Nicolas Maduro från makten. Foto: Fernando Llano/AP
  • Bolivarianska soldater marscherar under Venezuelas 205:e självständighetsdag som firades i går. Foto: Miguel Gutierrez/Epa
  • President Nicolas Maduro vinkar till sina supportrar i Caracas under självständighetsdagen. Foto: Ariana Cubillos/AP
Helskärm

I början av 2000-talet hyllades Chávez för sina satsningar på sjukvård och utbildning för fattiga. Det var lättare då, när oljepengarna strömmade in i landet. Den nuvarande situationen är enligt oppositionen ett tydligt bevis på hur det socialistiska experimentet signerat firma Chávez/Maduro misslyckats kapitalt.

”Vi bestämde oss för att ta oss över gränsen eftersom det inte finns någon mat i våra hem och våra barn är hungriga.”

De hundratals kvinnor som forcerade gränsen till Colombia i går sa att de gjorde det för att de var hungriga. De saknade mat till sig själva och sina barn och familjer. De träffades vid en bro i staden Urena på den venezuelanska sidan och för att kunna ta sig över gränsen var de tvungna att forcera en mur av vakter, vilket de till slut lyckades med.

– Vi bestämde oss för att ta oss över gränsen eftersom det inte finns någon mat i våra hem och våra barn är hungriga, sa en kvinna Cucutatidningen La Opinion.

Väl i Cucuta strömmade de in på marknader och i affärer och plockade på sig varor som matolja, mjöl och toalettpapper. På grund av växelkursen mellan ländernas valutor och bristen på varor i Venezuela så betalade de tio gånger mindre för varorna än vad de hade fått göra i sitt hemland.

Venezuela stängde stora delar av sin gräns mot Colombia i augusti 2015 för att förebygga smuggling av varor. Venezuelaner som velat ta sig in i Colombia har behövt ett särskilt tillstånd. Många har dock korsat gränsen in i Colombia illegalt när matkrisen eskalerat i Venezuela.