Kommunisternas nya grepp: #SelfieMedLenin

Kommunismen dominerade Rysslands 1900-tal men har sedan murens fall fört en tynande tillvaro. Nu ska den bli modern igen – med selfies.

I kategorin Världspolitik

Under förra seklet marknadsfördes kommunismen som en framtidsideologi. En besjälad idé som skulle industrialisera och modernisera det fattiga och rurala Ryssland – med tvång och våld om så krävdes.

Det gick så där. Efter att ha utvecklats till en paranoid och brutal skräckregim kollapsade Sovjetunionen slutligen under sin egen tyngd.

 

Den ryska kommunismen har sedan dess fört en tynande tillvaro. Kommunistitjeskaja partija Rossijskoj Federatsii, Ryska federationens kommunistiska parti, är en direkt ättling till det gamla sovjetpartiet. Nu vill det ta steget ut ur Putins skugga och in i framtiden. Vapnet som ska väcka massorna är ett av de uttryck som kommit att dominera de smarta telefonernas tidevarv – selfies. Med Lenin i bakgrunden.

 

Förslaget kom från partiets ungdomsförbund och beskrevs som ett ”billigt och effektivt sätt att popularisera bilden av det globala proletariatets ledare bland de unga”, rapporterar Global Voices.

Partiledaren Gennadij Ziuganov uttryckte snabbt sin uppskattning.

– Vi kommer definitivt att stödja det. Jag tror att Vladimir Iljitj kommer att vara tacksam, sade Ziuganov, som uppenbarligen är så bra kompis med Lenin att han titulerar den hädangångne ledaren med enbart förnamn.

  • "#SelfieMedLenin"
  • "#SelfieMedLenin"
  • "SelfieMedLenin"
  • "Typiskt, kom till universitetet och fick vänta i fyra timmar #SelfieMedLenin"
  • "Lenin på huvudet. Jag deltar i en tävling med jobbet"
  • "Arbetare världen över, förena er"
  • "Nu har jag också gjort det"
  • "Vi fick höra att det här var den främsta sevärdheten i Neftekamsk"
Helskärm

Det råder ingen brist på lämpliga fototillfällen. Runt om i Ryssland finns uppskattningsvis 6 000 statyer av Lenin. Framför dessa tar nu ungkommunister självporträtt som postas på sociala medier under hashtaggen #селфислениным, eller den internationella varianten #LeninLives.

Än så länge har selfiepropagandan inte förmått ge världsrevolutionen viral spridning. På Instagram har bara omkring 500 inlägg taggats. Däremot har den redan drabbats av det öde som hemsöker så många sociala medier-kampanjer. Trolling. En god portion av inläggen tycks ha ironiska bildtexter.

 

Selfieentusiasmen medför även andra faror. Nyligen rapporterade lokala medier att en man i sibiriska Prokopjevsk lyckades demolera stadens Leninstaty när han i berusat tillstånd försökte bestiga den för att få en bättre bild. Historien förtäljer inte huruvida han var medlem i partiet.