Foto: Spenser Sutherland

Kolla här USA, detta händer med nya vapenlagar

”Det är människor som dödar, inte skjutvapen”, brukar USA:s vapenlobby besvara krav på hårdare vapenlagstiftning. De har fel.

I kategorierna Krig & konflikt,Världsekonomi ochVärldspolitik

Det var i går förmiddag som en ung man, identifierade som 26-årige Chris Harper, klev in på Umpqua Community College (UCC) i amerikanska delstaten Oregon, dödade minst nio människor och skadade ytterligare sju.

Massakern är bara den senaste i den långa rad masskjutningar som drabbat USA, och som med jämna mellanrum återupplivar debatten om landets vapenlagar.

– På något sätt har det här blivit rutin. Rapportering är rutin. Mitt svar här vid det här podiet blir till, sa Barack Obama i sitt tal – det femtonde han i egenskap av president har hållit för att kommentera en masskjutning.

– Vi har blivit avtrubbade inför det här.

  • En skadad förs bort med ambulans efter den nya skolskjutningen i Oregon. Foto: Aaron Yost
  • Studenterna Nicole Zamarripa, Kristen Sterner och Carrissa Welding sörjer sina dödade skolkamrater. Foto: AP
  • En elev på skolan i Oregon tas om hand efter vansinnesdådet. Foto: Gary Breedlove/TT/EPA
  • USA:s president Barack Obama var i ett tal tydlig med att vapenlagarna bör skärpas i landet. Foto: Kevin Dietsch/Pool/Epa/TT
Helskärm

Ett annat fall som nyligen uppmärksammades är morden en dryg månad sedan på reportern Alison Parker och kameramannen Adam Ward i direktsändning. Gärningsmannen var en tidigare kollega på nyhetskanalen WDBJ i Virginia. Mordvapnet var en halvautomatisk Glock med nio millimeters kaliber, en av världens mest populära pistoler som bland annat används av svenska Försvarsmakten.

USA:s moderna historia är full av liknande dåd. Det har rört sig om skolskjutningar, massmord på biografer och rasistiska attacker. I vissa fall har förövarna varit mentalt instabila individer. Den gemensamma nämnaren är att de verktyg som orsakat förödelsen alltid har varit skjutvapen.

”Om vapen dödar människor så stavar pennor fel och bestick gör folk feta.”

När vapenrelaterat våld skördar oskyldiga amerikanska liv brukar utvecklingen följa ett givet mönster: Först höjs upprörda röster som kräver restriktivare vapenlagstiftning, sedan händer absolut ingenting.

Vapenlagar världen runt

TYSKLAND

Den som är under 25 år och vill köpa ett vapen måste genomgå en obligatorisk psykiatrisk undersökning.

FINLAND

Handeldvapen får endast säljas till medlemmar av registrerade skytteklubbar. Den som vill köpa ett vapen måste dessutom genomgå ett lämplighetstest samt visa att vapnet förvaras säkert.

ITALIEN

Vapenlicens utfärdas enbart till den som har särskilda skäl, som jakt- eller skytteintresse, och först efter en bakgrundskontroll av straffregister och mental hälsa.
Frankrike: Liksom i Italien krävs särskilda skäl för vapenlicens, som beviljas först efter en utförlig bakgrundskontroll.

STORBRITANNIEN

Restriktiva vapenlagar gör att licens enbart beviljas till jägare, sportskyttar eller samlare. Den som vill ha licens måste kunna presentera två karaktärsvittnen, läkarintyg samt undergå en utförlig bakgrundskontroll och inspektion av det egna hemmet. Licenser måste förnyas vart femte år.

SVERIGE

Personer över 18 år kan beviljas vapenlicens efter avlagd jaktexamen eller sex månader som medlem i en godkänd sportskytteförening. Krav på laglydighet och skötsamhet

USA

Enligt en omstridd paragraf i USA:s konstitution ska medborgarnas rätt att äga och bära vapen inte inskränkas. Lagstiftningen varierar från delstat till delstat. I 33 av landets 50 delstater krävs ingen bakgrundskontroll för att få köpa vapen. I de mest vapenliberala delstaterna som Alaska och Idaho är myndigheterna förbjudna att föra register över vem som äger skjutvapen.

Källor: CNN, Met.police.uk, Polisen, Law Centre to Prevent Gun Violence

Visa merDölj

Landets vapenindustri är mäktig och motsätter sig alla försök att reglera sin lukrativa marknad. Så sent som 2013 misslyckades ett förslag om obligatoriska bakgrundskontroller vid vapenköp att få stöd i den amerikanska kongressen. Vapenlobby National Rifle Association hade kallat det en kränkning av medborgarnas rätt till privatliv.

Vapenlobbyns stående argument är att det är människor som dödar, inte vapnen i sig. ”Om vapen dödar människor så stavar pennor fel och bestick gör folk feta”, är en populär slogan.

Retoriken må gå hem i den amerikanska kultur där vapenromantik blandas med djup misstro mot den federala regeringen, men forskningen talar ett annat språk. Kopplingen mellan antalet vapen och antalet mord i ett samhälle är stark.

 

Den 28 april 1996 skakades Australien av ett av historiens blodigaste massmord. 28-årige Martin Bryant, som senare diagnosticerades med mental funktionsnedsättning, öppnade oprovocerat eld på ett kafé i turisttäta Port Arthur. Han dödade 35 och skadade ytterligare 23.

Den politiska reaktionen var omedelbar. Striktare vapenlagar stiftades och under ett års tid köpte regeringen 650 000 vapen som förklarats olagliga – däribland halv- och helautomatiska gevär och hagelgevär – från privatpersoner. Parallellt instiftades en vapenamnesti som gjorde att privatpersoner kunde lämna in illegala eller oregistrerade vapen utan att riskera åtal.

Australien gjorde alltså exakt det som USA:s vapenlobby motsätter sig. Resultatet blev ett skarp minskning av dödligt våld i landet.

Vapenrelaterade dödsfall

I USA sker årligen 10,64 skjutvapenrelaterade dödsfall per 100 000 invånare. Siffran, som förutom dödligt våld även inkluderar självmord och olyckshändelser, är den överlägset högsta bland OECD-länderna.
I Sverige är motsvarande siffra 1,47 vapenrelaterade dödsfall per 100 000 invånare.
I Australien är siffran 0,86. I Storbritannien 0,26.
Källa: Gunpolicy.org

Visa merDölj

En Harvardstudie från 2011, som refereras av den amerikanska nyhetssajten VOX, visade att antalet mord begångna med skjutvapen minskade med 42 procent. Mest minskade mordfrekvensen i de australiska delstater där flest vapen samlades in.

Forskarna drog slutsatsen att tillgång till vapen är en avgörande faktor för huruvida en potentiell gärningsman ska gå från tanke till handling. En slutsats som vann ytterligare stöd av det faktum att antalet självmord begångna med skjutvapen föll med hela 57 procent.

Chris Harper Mercer mördade minst nio personer på universitetet i Oregon, USA innan han sköts till döds av polis.

Med 88,8 skjutvapen per 100 invånare är USA världens överlägset vapentätaste land, långt före tvåan Jemen med 54,8 vapen per 100 invånare. USA har också med god marginal den högsta mordfrekvensen i den industrialiserade världen.

Den 17 juni sköt Dylann Roof ihjäl nio svarta församlingsmedlemmar i en kyrka i Charleston, South Carolina, i förhoppning om att starta vad mördaren själv kallade ett ”raskrig”.

Vapenamnestier i Sverige

Sverige har genomfört sammanlagt tre så kallade vapenamnestier. Under dessa har den som illegalt innehar vapen eller ammunition kunnat lämna in detta till polisen anonymt och utan risk för åtal. Syftet har varit att minska antalet illegala vapen i omlopp.
Under den första vapenamnestin 1993 lämnades 17 000 skjutvapen och 15 ton ammunition in till polisen. Under den andra 2007 lämnades 13 000 skjutvapen och 14 ton ammunition in. Vid den senaste 2013 fick polisen in 15 000 vapen och 36 ton ammunition.
Källa: Polisen

Visa merDölj

På en presskonferens i Vita huset lade Barack Obama nästföljande dag ihop två och två.

– Förr eller senare kommer vi som land behöva inse det faktum att denna typ av masskjutningar inte inträffar i andra utvecklade länder. Det händer inte på andra ställen med denna typ av frekvens. Det ligger i vår makt att göra någonting åt det, sade presidenten.

– Det är viktigt att det amerikanska folket någon gång inser det här om vi ska förändra hur vi som ett land ser på vapenvåldet.

Vad presidenten talade om var uppenbart för alla som lyssnade. Men i USA är avståndet mellan ord och handling stort när det kommer till vapenlagar.