Foto: Petter Arvidson

Klubben flydde kriget – spelar ”hemma” hundra mil från sitt hem

Sjachtar Donetsk tar i kväll emot Malmö FF i Champions League – men man gör det långt ifrån sin övergivna hemmaarena i Donetsk.

I kategorierna Sport ochVärldspolitik

Malmö FF reser till Ukraina för att spela sin fjärde match i årets Champions League.

För motståndet står en klubb som tvingats fly. Ägaren Rinat Akhmetov misstänks stödja separatisterna i öst samtidigt som han anklagas för att ha bytt sida till väst.

I en historia om våld och korruption håller Sjachtar Donetsk på att slitas itu.

Videon visar hur flickan är centimeter från att krossas när en del av Donbass arena i Donetsk rasar samman.

 

Hon rör sig långsamt mot en av ingångarna till den jättelika arenan. Glaset och metallbalkarna som har lossnat från byggnaden rör sig fort. Den lilla flickan faller till marken. Några centimeter bort störtar delar av arenan ned med våldsam kraft.

Flickan klarar sig, men filmen på den trasiga, farliga och övergivna Donbass arena spred sig snabbt.

Malmö FF:s kommande motståndare i Champions League, Sjachtar Donetsk, brukade spela sina hemmamatcher här. Men något fotbollslag ser man inte längre till.

Gruvarbetarnas klubb har packat väskorna och flyttat västerut.

Sjachtar Donetsks egentliga hemmaplan Donbass arena i Donetsk efter att den skjutits sönder av proryska rebeller i fjol.

I Donetsks undre värld gick Akhat Bragin under namnet "Alik the Greek".

I 1990-talets dagsljus var han Sjachtar Donetsks ägare och en av östra Ukrainas mäktigaste män.

– Han representerade den gamla sovjetiska maffian, en maffiastruktur som var en produkt av det sovjetiska fängelsesystemet. Man följde vissa regler för att vara accepterad, man skulle krönas i Moskva, säger Alex Voronov som är Ukrainakännare och politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Bragin, med förflutet som slaktare, var en av de som kommit att ta kontroll över stora delar av Donbass-regionens industrier när Sovjetunionen föll. På vägen hade han plockat upp Rinat Akhmetov, en universitetsutbildad ung man som var mån om att inte gå sin fars öde till mötes i Donetsks gruvor. I Bragins miljöer fanns snabba vägar till pengar och inflytande.

”Den riktiga polisen identifierade honom med hjälp av en guldklocka bland kroppsdelarna. Totalt sex personer omkom.”

Men både Bragin och Akhmetov betraktades av många som gangsters och ville sminka upp bilden av sig själva. Fotbollslaget Sjachtar Donetsk blev en utmärkt kuliss; klubben bar på många uttryck för Donbass-regionens identitet, är döpt efter gruvorna (Sjachtar betyder gruvarbetare), och älskades av sin lokalbefolkning.

När Malmö landar i Ukraina har det gått 20 år sedan Akhat Bragin sprängdes i luften på Sjachtar Stadium. Bomben detonerades från parkeringen utanför arenan efter en signal från utklädda poliser.

Den riktiga polisen identifierade honom med hjälp av en guldklocka bland kroppsdelarna. Totalt sex personer omkom.

Men just den här oktoberdagen hade Rinat Akhmetov inte satt sig på läktaren.

Sjachtar Donetsk-pampen Rinat Akhmetov är inte helt populär i varken östra eller västra Ukraina.

– Den perioden, runt 1995, präglades av kriminella uppgörelser. Donetsk var den stad i forna Sovjetunionen som drabbades värst av kriminellt våld. Vi pratar om flera hundra kontraktsmord på bara ett par år, säger Voronov.

Konflikten i Ukraina

NOVEMBER 2013
Efter att ha lutat åt att skriva på ett handels- och associeringsavtal med EU, vänder den ukrainska regeringen. Beslutet utlöste stora protester som snabbt blev våldsamma.

FEBRUARI 2014
Viktor Janukovytj tvingas bort från presidentposten efter att protester och våldsamheter. Janukovytj lämnar landet efter att han avsatts.

MARS 2014
Ryssland tar kontroll över Krimhalvön med militära styrkor, där ett val hålls om huruvida man vill tillhöra Ryssland eller Ukraina. Ryssland-sidan vinner och landet annekterar kort därefter halvön.

APRIL 2014
Pro-ryska rebeller börjar drabba samman med ukrainska trupper och andra frivilliga militära grupperingar i östra Ukraina. Donetsk och Luhansk blir två centrala krigszoner.

MAJ 2014
Ett nytt val hålls i Ukraina och affärsmannen Petro Porosjenko väljs till ny president. Efter dennes tillträde i början av juni utlyses en vapenvila som dock bryts ganska omgående.

SEPTEMBER 2014
I början av månaden tecknas ett avtal om eld upphör av de stridande parterna under övervakning av OSSE. Avtalet inkluderar flygförbud och icke-militära gränszoner, men har kommit att brytas kontinuerligt.

2015
Konflikten trappas upp. I september har nära 7 000 människor omkommit enligt FN. Över en miljon personer definieras som "interna flyktingar" i landet, och drygt 600 000 har flytt till andra länder.

Visa merDölj

Flera betydande karaktärer i Donetsks undre värld mördades, däribland de georgiska Dolidze-bröderna och ryssen Eduard Braginski. Akhmetov fick större kontroll över områdets industrier och tog över Sjachtar Donetsk. Privatiseringar och andra politiska förändringar gjorde att han utvecklades till Ukrainas största producent av järnmalm, fick vad många beskriver som en monopolställning i energisektorn och snart kontrollerade runt 100 företag.

Mot 90-talets slut figurerade han flitigare i politiska sammanhang, ofta sida vid sida med Regionpartiets Viktor Janukovytj, den blivande presidenten, som 1997 valdes till guvernör för Donetsk med Akhmetov i ryggen.

”Superbygget Donbass arena stod klart 2009 och fick bästa betyg (kategori 4) av Fifa. Våren 2009 vann laget Europa League och två år senare tog man sig till kvartsfinal i Champions League.”

Hans företag, SCM (System Capital Management), blev enligt många ett av Ukrainas mest professionellt administrerade med hjälp från Europa och USA, och fick amerikanskt beröm för sitt sociala ansvarstagande. Akhmetov beskrevs som ”den upplyste oligarken” och blev snart Ukrainas rikaste man.

I dag uppskattas hans tillgångar till över 57 miljarder kronor.

Men det var en tillgång som han brydde sig om mer än alla andra. Enorma summor investerades i fotbollsklubben Sjachtar Donetsk. Och resultaten följde.

Laget tog sig in i Champions League första gången 2001. Året därpå inledde man på Akhmetovs initiativ ett arbete med att handplocka spelare från Brasilien - en strategi som lyckades fenomenalt. Douglas Costa (nu i Bayern München), Willian (nu i Chelsea) och Fernandinho (nu i Manchester City) är bara några av spelarna som tagit klivet till Europas bästa klubbar efter att ha spelat i Sjachtar Donetsk.

Superbygget Donbass arena stod klart 2009 och fick bästa betyg (kategori 4) av Fifa. Våren 2009 vann laget Europa League och två år senare tog man sig till kvartsfinal i Champions League.

Rinat Akhmetov hade skapat en klubb som satte sig i respekt hos Europas etablerade fotbollselit.

– När jag kom hit attraherade vi drygt 5 000 personer. Nu kommer det 50 000, har tränaren Mircea Lucescu berättat i en intervju.

  • Malmö FF slog Sjachtar Donetsk med 1–0 på Swedbank Stadion i Malmö i Champions League-mötet den 21 oktober. Foto: Tomas Leprince
  • Donbass arena är Sjachtar Donetsks riktiga hemmaarena, men på grund av kriget har man tvingats flytta verksamheten från Donetsk.
  • Sjachtar Donetsk-spelarna under en träning på tillfälliga hemmaborgen Arena Lviv i går, inför Champions League-mötet med Malmö FF i kväll. Foto: Petter Arvidson
Helskärm

När Malmö FF nu landar i Ukraina är vardagen en helt annan för både Akhmetov och Sjachtar.

Hemmamatcherna spelas sedan förra sommaren i Lviv, 966 kilometer från klubbens egentliga hemvist. Sjachtar Donetsks högkvarter och träningsanläggning har förlagts till huvudstaden Kiev.

Konflikten som har flyttat på Sjachtar Donetsk är svåretiketterad. Det menar Per Anders Rudling som är docent vid Lunds universitet och forskar om Ukrainas moderna historia.

– Bland de som sysslar med Ukraina finns det i princip två läger. Det ena skulle beskriva det som händer nu i termer av inbördeskrig. En annan skola menar att det enbart handlar om rysk provokation, säger han.

Rudling menar att Ukraina i grund och botten är ett misskött land. Regeringarna har varit korrupta, staten är dysfunktionell, möjligheter har gått förlorade och landet är både kulturellt, språkligt och religiöst delat.

Det ukrainsktalande väst går åt ett håll, det rysktalande öst, där Donetsk ingår, åt ett annat.

– Var hör Ukraina hemma kulturellt och politiskt? Västra Ukraina känner sig hemma i väst. Längst i öst, där Akhmetov kommer i från, är man i stort sett helt rysktalande. Många minns Sovjettiden med nostalgi, som en period av stabilitet och trygghet. När Sovjetunionen föll sönder blev kolarbetarna en eftersatt grupp.

– Ukraina har under perioder liknat ett skepp som driver utan roder. Landet har saknat en tydlig riktning, samtidigt som försök att etablera ett mer auktoritärt styre, inte minst under Janukovytj, misslyckats, säger Rudling.

Viktor Janukovytj gick från att vara guvernör i Donetsk till premiärminister 2002 för att så småningom väljas till ukrainsk president 2010. I det parti som tog makten 2010 var Rinat Akhmetov en av de ledande figurerna.

Det här är Sjachtar Donetsk

Grundades: 1936.

Meriter: Ukrainska ligan (9 gånger), Ukrainska cupen (9), Ukrainska Supercupen (7), Europa League (1), Sovjetiska cupen (4), Sovjetiska Supercupen (1).

Smeknamn: Hirnyky (Gruvarbetarna) eller Kroty (Mullvadarna).
Tränare: Mircea Lucescu.
Ägare: Rinat Akhmetov.
Tröjfärg: Orange, svart.
Stjärnor: Darijo Srna (Kroatien), Taison (Brasilien), Bernard (Brasilien).
Bäste målskytt genom tiderna: Luiz Adriano (128 mål).
Hemmaplan: Donbass arena, Donetsk (52 187). Nu dock temporärt förflyttade till Arena Lviv.
Aktuella: Möter Malmö FF i Champions League-gruppspel i kväll.

Visa merDölj

Själv beskriver Akhmetov sin karriär i tre epoker. Mellan 1989 och 1994 säger han sig ha sysslat med ”informell verksamhet”. 1994 till 1999 betecknar han som ”konsolideringsfasen”. Från millennieskiftet pratar han om "officiell ekonomi". Där ingår de stora satsningarna i Sjachtar Donetsk.

– Ukraina plågas av svår korruption. Regionpartiet, som Janukovytj ledde, var en intressegemenskap av olika oligarkgrupperingar, lokala, ofta halvkriminella finansiella aktörer, tidigare regionala kommunistpartipampar och figurer som Akhmetov. Partiet rörde sig i en informell, snarast halvkriminell ekonomisk gråzon, menar Rudling.

Han berättar hur korruptionen under Janukovytj tid vid makten blev ”uppenbar och skamlös” när familjemedlemmar sattes på nyckelposter. En regeringsombildning som genomfördes 2012 skapade inte bara högljutt missnöje bland väljarna, utan även inom den politiska maktbasen.

Däribland hos Rinat Akhmetov, som började avlägsna sig från Regionpartiet och presidenten.

– Tungan på vågen var dragkampen mellan västvärlden och Ryssland. Ryssland ville få in Ukraina i den euroasiatiska tullunionen, medan EU och USA sökte få till stånd ett associeringsavtal med EU, säger Rudling.

”Våldet eskalerade under våren och sommaren. Ryssland tog kontroll över Krim-halvön samtidigt som stridigheter utbröt i landets östra delar.”

Länge verkade det som att Janukovytj skulle skriva på avtalet med EU. Men i november 2013 ändrade han plötsligt riktning och närmade sig Ryssland. Våldsamma protester följde. I februari 2014 avsattes Janukovytj och Ukraina balanserade på gränsen till krig.

– I väst ansåg man att en utveckling av vitrysk eller rysk modell nu var en reell möjlighet, något som framför allt västra Ukraina inte kunde acceptera, säger Rudling.

Våldet eskalerade under våren och sommaren. Ryssland tog kontroll över Krim-halvön samtidigt som stridigheter utbröt i landets östra delar.

– I öst har vi nu på ena sidan pro-ryska separatister, som med mycket stor sannolikhet stöds av Ryssland. De slåss mot trupper från Kiev som kallas ATO, ”anti-terrorist operations”, många är värnpliktiga soldater, men där ingår också frivilliga från olika länder, bland annat exilukrainare från Kanada, svenska och andra europeiska högerradikaler, bland vilka vi paradoxalt nog även finner enstaka ryssar, säger Per Anders Rudling.

Han kliar sig, i vad jag förmodar är huvudet, så att det hörs genom telefonen.

– Det är en röra av motiv.

Ukrainska landslagsspelaren och Linköping FC:s Vera Diatel tycker att det är frustrerande att man inte kan använda Ukrainas bästa arena för landslagsspel på grund av kriget. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Samtidigt som kriget rasade spelade Sjachtar en vänskapsmatch borta mot franska Lyon i juli 2014. Efter slutsignalen vägrade sex av truppens spelare att återvända till östra Ukraina.

– Vi vill vara kvar i klubben, men vi måste ha riskfria arbetsförhållanden, förklarade den brasilianske mittfältaren Douglas Costa.

Flykten till Lviv och Kiev blev oundviklig. Flera spelare övervägde ändå att lämna landet. Några gjorde det.

Även spelare i Sverige har påverkats. Vera Diatel är ukrainsk landslagsspelare och hemmahörande i damallsvenskan och Linköping FC. När kriget bröt ut var hon redan proffs i Ryssland. Men på landslagssamlingarna blir hon påmind om vad konflikten innebär.

– Vi samlas i Kiev eller Lviv, men det är klart, det är svårt att acceptera att vi inte kan använda en av Europas bästa arenor på grund av kriget, säger hon.

– Det är inte som för Sjachtar på damsidan, jag känner inte till några kvinnliga spelare som har lämnat landet, men några har bytt till klubbar i andra städer på grund av konflikten.

Proryska separatister i Slaviansk, östra Ukraina, april 2014. Foto: Pilipey / Epa / TT

Rinat Akhmetov är nu hårt ansatt från både väst och öst.

Från Kiev anklagar man honom för att ha finansierat separatiststyrkor. I öst hävdar man att han är en kameleont som bytt sida till väst.

En som däremot ger honom sitt stöd är Sjachtar Donetsks lagkapten Dario Srna. Den kroatiske ytterbacken har tillbringat elva år i klubben och på senare tid blivit en frontfigur i kampen för Sjachtars överlevnad.

”Donetsk är mitt hem. Ukraina är mitt andra land. Sjachtar är min klubb. Det är inte lätt att vakna upp och läsa tidningen varje dag just nu.”

– Vi måste komma ihåg hur viktigt det är att hjälpa människor, barn som gamla. Därför är jag tacksam för klubbens president som skickar så otroligt mycket förnödenheter till Donetsk. Jag vet att han gör det med hela sitt hjärta och hela sin själ, säger han i en intervju med klubbens hemsida.

På senare tid har det spekulerats om datum för återtåget till Donetsk. Men ännu kan ingen definitivt svara på om eller när Sjachtar får komma hem.

– Donetsk är mitt hem. Ukraina är mitt andra land. Sjachtar är min klubb. Det är inte lätt att vakna upp och läsa tidningen varje dag just nu, berättar Srna för tidningen World Soccer.

– När kriget är slut kommer vi återvända till Donetsk och kyssa gatorna.

När Malmö besöker Lviv saknas, precis som vid bombdådet för 20 år sedan, Rinat Akhmetov på läktaren.

Då liksom nu är Sjachtar Donetsk en reflektion av Ukrainas plågsamma historia.