Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamade

Saudiarabien och 9/11: Detta vet vi om deras inblandning

BEIRUT.

Barack Obama kan vara på väg att offentliggöra 28 hemligstämplade dokument som kan binda Saudiarabien till 11 september-attackerna. Dokumenten kommer att skaka om kungadömet.

Redan nu hotar Saudiarabien den amerikanska kongressen med ekonomiska bestraffningar om man beslutar om en ny lag som ger möjlighet till folk att ställa terrormisstänkta nationer inför amerikansk domstol.

Saudiarabien hotar med att sälja tillgångar i USA för 750 miljarder dollar.

Samtidigt pressas president Barack Obama av medier, politiker och anhöriga till 11 september-offren för att offentliggöra de 28 hemligstämplade dokumenten över saudiska prinsar, prinsessor och spioner som alla kan ha samröre med de 19 terroristerna.

Här är vad vi vet – hittills – om Saudiarabiens kopplingar till 11 september-attackerna.

https://www.youtube.com/watch?v=rsIWPPw-JzU

15 av de 19 flygplanskaparna som utförde en av historiens mest fruktansvärda terrorattacker den 11 september 2001 är från Saudiarabien. Men Saudiarabien har hela tiden dementerat alla anklagelser om eventuell koppling till kaparna.

Det hände - timme för timme

05.45: Kaparna Mohammed Atta och Abdul-aziz al-Omari passerar genom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Portland, Oregon. De ska sedan byta flyg i Boston.

06.00: President George W Bush vaknar i Longboat Key, Florida, där han under morgonen ska besöka en skola.

06.00: Vallokalerna öppnar i New York för primärvalet i borgmästarvalet.

07.59: American Airlines flight 11, en Boeing 767, lyfter från Boston med destination Los Angeles. Det finns 81 passagerare ombord och 11 i besättningen.

08.14: United Airlines flight 175, en Boeing 767, lyfter från Boston med destination Los Angeles. 56 passagerare och 9 besättningsmedlemmar är ombord.

08.21: American Airlines flight 77, en Boeing 757, startar från Washington Dulles- flygplatsen med kurs mot Los Angeles. 58 passagerare och 6 i besättningen.

08.35: Luftfartsverket, FAA, larmar Norad, det militära luftförsvarskommandot, och meddelar att AA flight 11 blivit kapad.

08.42: United Airlines flight 93 lyfter från Newarks flygplats utanför New York med destination San Francisco. Det finns 37 passagerare och 7 i besättningen ombord på flygplanet.

08.43: FAA meddelar Norad att även flight UA 175 kapats.

08.44: Norad sänder upp två F-15 stridsflygplan från Otis National Guard Base i Otis, Massachusetts.

08.46: Flight 11 kraschar in i den norra av tvillingtornen på södra Manhattan. Den slår in rätt högt upp, mellan 92 och 98:e våningsplanen.

08.49: De första personerna hoppar från det norra tornet.

09.00: Cirka 200 brandmän är på plats vid World Trade Center, många av dem redan på väg upp.

09.02: President Bush anländer till Emma E Bookers grundskola i Florida. Han underrättas på vägen in om att ett plan kraschat in i World Trade Center.

09.02: UA 175 kraschar in i den södra skyskrapan. Många tv-kanaler sänder allt i direktsändning. Planets nos slår in på 81:a våningen.

09.08: Luftfartsverket stänger all flygtrafik i New York-området.

09.12: President Bush lämnar skolan i Sarasota.

09.20: FBI tillkännager att man utreder om flera plan kapats.

09.21: Hamnmyndigheten i New York och New Jersey beordrar att alla broar och tunnlar till Manhattan ska stängas.

09.24: FAA säger till Norad att ett tredje plan, American Airlines flight 77 också kapats. Norad sänder upp två F-16 plan från Langley Air Force Base i Virginia.

09.25: Börsen i New York skjuter upp all handel.

09.26: FAA beordrar alla civila flygplan att landa. Det är första gången en sådan order ges. Över 4 500 flygningar berörs.

09.27: Alla New Yorks flygplatser stängs.

09.29: Första skaderapporter säger att minst 6 personer dödats och över 1 000 skadats.

09.30: President Bush gör sitt första offentliga uttalande: "Vi har haft en nationell tragedi. Två plan har kraschat in i World Trade Center i vad som verkar vara en terroristattack mot vårt land". Han säger att han ska återvända till Washington.

09.30: New York-börsen evakueras och alla handel stoppas.

09.32: Alla finansiella marknader i USA stänger.

09.41: AA flight 77 kraschar in i försvarshögkvarteret Pentagons västra fasad i Arlington, Virginia. De stridsflygplan som sänts upp är fortfarande tolv minuter borta.

09.45: Vita huset evakueras.

09.48: Den amerikanska kongressen evakueras efter bombhot. Andra federala byggnader i Washington DC stängs.

09.55: Bush lyfter med Air Force One från Florida. Washington anses för osäkert så de flyger först mot Barksdale Air Force Base i Louisiana.

09.59. Det södra tornet kollapsar. Ett väldigt moln av krossad betong omsveper kvarteren runt World Trade Center.

10.00: President Bush talar på telefon med vicepresident Dick Cheney och beordrar att högsta militära beredskap ska intas.

10.28: Det norra tornet kollapsar. Det dröjer längre eftersom flygplanet kraschat högre upp och därför inte var så stort på konstruktionen.

10.29: Desperata människor flyr bort från kaoset på södra Manhattan. "Det finns inte ord att beskriva detta", sägers CBS:s Dan Rather på tv.

10.30: Undantagstillstånd proklameras i New York.

10.41: Dick Cheney uppmanar president Bush att inte återvända hem till Washington än. Bush vill, men viker sig.

10.46: USA:s utrikesminister Colin Powell avbryter ett besök i Sydamerika för att återvända hem.

10.53: New Yorks primärval ställs in.

10.54: Israel evakuerar alla diplomatiska stationer i USA.

11.00: Borgmästare Giuliani uppmanar folk att hålla sig hemma och beordrar evakuering av södra Manhattan.

11.18: American Airlines bekräftar att två av deras plan kapats och antagligen kraschat.

11.45: President Bush anländer till Barksdale Air Force Base. Reportrar som följt med uppmanas att slå av mobiltelefonerna så de inte kan spåras.

12.04: Los Angeles internationella flygplats stängs och evakueras.

12.15: USA stänger gränserna till Kanada och Mexiko.

12.15: Flygplatsen i San Francisco stängs och evakueras.

12.36: Ett andra, bandat uttalande från president Bush. "Missta er inte, USA kommer att jaga och straffa de ansvariga för dessa fega handlingar."

12.55: Talespersoner för talibanerna i Afghanistan förnekar all inblandning i attacken mot USA.

13.15: President Bush lyfter igen, denna gång med kurs mot Offutt Air Force Base i Nebraska.

13.27: Undantagstillstånd proklameras i Washington DC.

13.44: Pentagon tillkännager att två hangarfartyg och fem krigsfartyg ska avsegla för att skydda USA:s östkust.

14.30: FAA säger att ingen civil flygtrafik kommer att tillåtas förrän tidigast klockan 12.00 den 12 september.

14.49: Borgmästare Giuliani säger att tunnelbanan delvis fungerar. På frågan hur många som dött svarar han: "Jag tycker inte vi ska spekulera om det - det är fler än någon av oss står ut med."

14.50: President Bush anländer till Nebraska där han kliver ner i en bunker. Han kontaktar Cheney och nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice via telekonferens.

16.00: Amerikanska säkerhetskällor uppger att mycket tyder på att Usama bin Ladin ligger bakom attackerna.

16.36: President Bush lyfter från Offutt Air Force Base för att återvända till Washington DC. Han ringer sin fru Laura Bush och säger att han kommer hem.

17.20: Den 58 våningar höga World Trade Center 7 kollapsar. Byggnaden hade skadats när tvillingtornen rasade.

18.10: Borgmästare Giuliani uppmanar New York-bor att hålla sig hemma dagen efter.

18.40: Försvarsminister Donald Rumsfeld håller presskonferens och säger att Pentagon är funktionsdugligt och kommer att hålla öppet den 12 september.

18.54: President Bush anländer till Vita huset ombord på helikoptern Marine One.

19.45: New York-polisen säger att minst 78 poliser saknas. Brandkåren fruktar att minst hälften av de cirka 400 brandmän som första var på plats har omkommit.

20.30: President Bush talar till nationen i direktsänt tal. "Dessa handlingar förstörde stål, men de kan inte skada det amerikanska folkets järnvilja", säger han bland annat.

20.35: President Bush håller ett första säkerhetsmöte med sina närmaste rådgivare.

21.57: Borgmästare Giuliani stänger alla skolor i New York den 12 september. Han säger också att det finns hopp om att det finns överlevande i ruinerna.

22.21: President Bush avslutar säkerhetsmötet och går upp till andra våningen för att sova.

(Tiderna är angivna i amerikansk östkusttid, sex timmar efter svensk tid).

Bara ett par veckor före 11 september-attackerna försvann den saudiska familjen al-Hijji från sitt lyxhus på 4224 Escondito Circle i det hårdbevakade bostadsområdet Prestancia i Sarasota i Florida. De lämnade efter sig tre bilar, barnkläder, mat och en andra personliga tillhörigheter. Flera veckor efter terrorattackerna larmade brevbäraren den lokala polisen om att familjen al-Hijjis brevlåda inte tömts på en månad och att de försvunnit utan att anmäla en eftersändningsadress.

Amerikanska FBI inledde en utredning om eventuell koppling till attackerna eller till de 19 terroristerna.

Huset i Florida som kopplas till förebredelserna för terrorattackerna.
Foto: Från Trulia.com

I huset bodde Abdulaziz al-Hijji, hans hustru Anoud och deras tvillingbarn. Huset ägdes av Anouds pappa, affärsmannen Esam Ghazzawi som var direktör för det saudisa företaget Eirad. Företaget grundades och ägdes av prins Fahd Bin Salman Bin Abdulaziz. Esam Ghazzawi var en av kungafamiljens rådgivare.

FBI kom fram till att familjen al-Hijji var oskyldig och inte hade några kopplingar till de 19 flygplanskaparna, men bekräftar i tidigare hemligstämplade dokument att familjen al-Hijji lämnade sitt hus hastigt och senare dök upp i Saudiarabien. Det är dokument som det amerikanska nyhetsforumet FloridaBulldog, specialiserat på grävande journalistik, begärt att FBI släpper i enlighet med lagen om offentlighetsprincipen.

Efter ett beslut från den tidigare presidenten George W Bush förblev de 28 dokumentsidorna hemligstämplade.

Samtidigt uppgav en utredningskälla till FloridaBulldog att familjen al-Hijji hade direkt koppling till minst tre av de 19 flygplanskaparna.


Mohamed Atta flög in i World Trade Centers norra torn. Marwan al-Shehi flkög in i det södra tornet. Ziad Jarrah flög United Airlines Flight 93, som kraschade i Pennsylvania.

Utredningskällan uppger att Mohamed Atta, Marwan al-Shehi och Ziad Jarrah besökte 4224 Escondito Circle i Prestancia ”flera gånger” månader före attackerna. Enligt källan finns det registrerade uppgifter om hur deras fordon passerade genom den bevakade vägspärren till bostadsområdet.

• Mohamed Atta var egyptisk medborgare och tros vara ledare för terrorcellen som utförde 11 september-attackerna. Han styrde, då 33 år gammal, det första kapade planet – American Airlines Flight 11 – in i World Tradde Centers norra torn i New York.

• Marwan al-Shehi föddes i Ras al-Khaimah i Förenad Arabemiraten. Han styrde det andra kapade planet, United Airlines Flight 175, in i World Trade Centers södra torn. Han var 23 år gammal när han utförde sitt självmordsuppdrag.

• Ziad Jarrah föddes i Bekaadalen i Libanon och gick i elitskolan al-Hikmeh innan han flyttade till Tyskland för att studera till flygingenjör. Han styrde det tredje kapade planet, United Airlines Flight 93, som kraschade över Pennsylvania.

https://www.youtube.com/watch?v=bATjvty5p8k

Alla tre terrorister tog flyglektioner på Venice Airport, cirka tre mil från Sarasota i Florida, innan de utförde terrordåden.

Enligt utredningskällan har alla tre besökt al-Hajjis hus flera gånger några månader före attackerna.

Man ska ha hittat bevis där områdets tv-kameror som fångat deras bilar på film.

I de tidigare hemligstämplade dokumenten som släpptes av FBI finns det inga bevis mot familjen al-Hijji.

I februari 2012 hörde Aabdulaziz al-Hijji, i dag 42 år, av sig via mejl till den engelska tidningen The Daily Telegraph:

”Jag har varken relation eller samarbete med någon av dessa onda människor/kriminella eller det fruktansvärda brottet de gjort. 9/11 är en kriminell handling mot USA och mot hela mänskligheten och jag känner mig ledsen och beklämd över dessa falska anklagelser. Jag älskar USA. Mina barn är födda där, jag studerade vid högskola och universitet där. Jag tillbringade en stor del av mitt liv där och jag älskar det”, skrev Aabdulaziz al-Hijji.

Efter att al-Hijji försvann från Sarasota i Florida dök han upp i Saudiarabien och sedan i Storbritannien. Hans förklaring till det hastiga försvinnandet från sitt hus i Florida var att han fick ny anställning i det statligt ägda saudiska oljeföretaget Aramco i London.

Utredningskällan uppger att Mohamed Atta, Marwan al-Shehi och Ziad Jarrah besökte 4224 Escondito Circle i Prestancia i Florida.

Flera journalister, politiker och privatpersoner har begärt att man häver upp hemlighetsstämpeln på de 28 sidor som kan ge svar på frågor om eventuell saudisk koppling till terrorattackerna eller till några av de 19 terroristerna som utförde 11 september-attentaten.

https://www.youtube.com/watch?v=e5GguXw6mGA

En av de mest kritiska till FBI:s utredning är demokraten och den före detta Florida guvernören Bob Graham. Graham är en av de som har fått läsa de hemligstämplade dokumenten och kräver att allmänheten ska få ta del av de 28 sidorna. I flera intervjuer har han visat missnöje med hur FBI hanterat utredningen och om valet att fortsätta hemligstämpla.

The Telegraph citerar Graham som säger om de hemligstämplade dokumenten:

”De överensstämmer inte med offentliga uttalanden av FBI om att det inte fanns något samband mellan 9/11 kapare och saudierna på Sarasota. Båda dokumenten visar att utredningen inte var tillräckligt gedigen.”


Zacarias Moussaoui, 47, med franskt medborgarskap och marockanskt ursprung, greps av FBI i augusti 2001 och blev känd som den ”tjugonde kaparen”.

Han dömdes till livstids fängelse för delaktighet i 11 september-attackerna och är den enda person i USA som blivit åtalad för att vara inblandad i terrordåden.

Zacarias Moussaoui: Den tjugonde kaparen. Han är den enda person i USA som åtalats för inblandning i dåden.
Foto: Caleb Jones / AP TT / NTB SCANPIX

I domstolsförhör har Zacarias lämnat uppgifter om hur Saudiarabien finansierade al-Qaidas verksamhet i bland annat Afghanistan. Han pekar ut den saudiske prinsen Turki Bin Faisal, 71 – tidigare generaldirektör för Saudiarabiens underrättelsetjänst – för att vara en av kungafamiljens medlemmar som var direkt involverad i finansieringen av al-Qaida och 11 september-attackerna.

Saudiarabiens ambassad i Washington har vägrat kommentera anklagelserna.


Osama Bin Laden föddes i Saudiarabien 1957, son i en inlytelserik finansfamilj i landet.
Foto: Ap / AP AL JAZEERA

I juli 2001 flyttade den saudiske medborgaren Omar al-Baymoui, 59, från USA till Storbritannien. Tio dagar efter 11 september-attackerna greps han av brittisk underrättelsetjänst efter tips om kopplingar till två av flygplanskaparna, Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar.

Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar var saudiska medborgare och tillsammans med tre andra terrorister kapade de American Airlines Flight 77, som kraschade i Pentagon.

https://www.youtube.com/watch?v=wmvFWJLqWPI

Flera källor och folk med insyn i 11 september-utredningen pekar ut al-Baymoui som saudisk underrättelseagent.

I augusti 2003 skrev The New York Times en detaljerad artikel om al-Baymoui och hänvisar till olika källor och uppgifter i hemligstämplade dokument om al-Baymouis eventuella koppling till några av de 19 terroristerna:

• Han ska ha träffat terroristerna Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar i San Diego i Kalifornien.

• Han ska ha hjälpt de både ekonomiskt och med att fixa bostad när de kom till USA i januari 2000.

• Al-Baymoui ska ha känt terrorledaren och hatpredikanten Anwar al-Awalki, som var verksam imam i San Diego mellan 1996 och 2000.

• Al-Walki ska ha haft flera möten med de två kaparna Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar i San Diego. Han dödades i en amerikansk räd i september 2011 i Jemen.

Al-Baymoui uppges ha kopplingar till terroristerna som kapade American Airlines Flight 77.
Foto: Keith Srakocic / AP

I december 2002 gav al-Baymoui sin enda intervju till Saudiarabien-ägda tidning al-Sharq al-Awsat, som har sitt säte i London. En av tidningens reportrar träffade honom på ett hotell i Jeddah. Al-Baymoui bekräftar sina möten med terroristerna Nawaf al-Hazmi och Khalid al-Mihdhar i San Diego men förnekar all kännedom om terrorplaner:

”Det var två unga män som sa att de kom från Saudiarabien. Det var i början av 2 000 och de ville studera engelska. De kunde inte ett enda ord. Precis som i vilket arabiskt eller saudiskt område som helst ville de bo i Barcode i Clairemont Mesa i San Diego i närheten av moskén. Det är normalt att de frågade de som hade bott där längst om marknader, matbutiker, restauranger och arabiska butiker. Jag fick veta senare att de flyttade ut för att det var dyrt att bo där.”

Enligt uppgifter ska al-Bayoumi ha ordnat en särskild middag för terroristerna, vilket han kommenterade med:

”Det var många personer som deltog i middagen och av ren tillfällighet deltog al-Hazmi och al-Mihdhar.”

I en del av utredningen kring 9/11 har det tidigare konstaterats att Omar al-Bayoumioch hans hustru Manal Bajadr tagit emot runt en halv miljon kronor under åren 1999–2002 – från saudiska kungahuset.

President Barack Obama besökte nyligen Saudiarabien. Han möttes av utrikesministern Adel al-Jubeir vid ankomsten.
Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN

Inom kort hoppas amerikanska folket och resten av världen få svar på vad som står i de 28 hemligstämplade sidorna.

Vilken roll hade USA:s allierade Saudiarabien i attacken som skördade 3 000 människoliv på Manhattan?

Läsningen kommer att bli besvärande för USA:s underrättelsetjänst, men allra värst för Saudiarabien.