Rapartister, fotbollsspelare och hipsterjihadister: Här är stjärnorna som frontar IS

De rekryteras från fotbollsklubbar, musikscener och träningshallar – till terrorsekten IS. Oftast har de kriminell eller trasig bakgrund. Här är IS-stjärnorna som är ett av jihadistgruppens bästa vapen för att värva nya medlemmar.

BEIRUT.

De har varit kristna, ateister eller vanliga muslimer – som på kort tid omvandlats till islamistiska terrorister.

– IS har skapat en jihadistisk popkultur och använder stjärnor som goda rekryteringsmodeller, säger Magnus Ranstorp.

 

 

”Han lockades av islamistpropaganda och konverterade till islam. Denis blev en av IS viktigaste stjärnor i gruppens rekryteringskampanjer.”

Denis Cuspert, 41, tog Tysklands hiphop-scen med storm under det tidiga 2000-talet. Han tog artistnamnet Deso Dog och gjorde en snabb karriär inom musikbranschen.

Det enda problemet var hans trasiga bakgrund. Hans pappa stack hemifrån när Dog var liten och hans mamma gifte om sig med en före detta amerikansk arméofficer. Relationen mellan Deso och hans styvfar var inte oproblematisk.

Snarare: De hatade varandra.

Han hamnade på fosterhem, sedan på gatan och i kriminella gängkretsar. En dag överlevde han en svår bilkrasch i en riktig nära-döden-upplevelse. Han lockades av islamistpropaganda och konverterade till islam. Denis blev en av IS viktigaste stjärnor i gruppens rekryteringskampanjer.

Denis Cuspert, till vänster, börjande med rapmusik 1995 och byggde en framgångsrik karriär som rappare i Tyskland.

Det är en av IS effektiva metoder för att komma åt unga män och kvinnor – att presentera förebilder som rekryterats.

– Jämfört med andra terrorgrupper, exempelvis al-Qaida, har IS skapat en popkultur med stjärnor för att locka nya medlemmar med, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Expressen kartlägger flera av IS superstjärnor. En hipster som växte upp i en rik egyptisk överklassfamilj och raggade upp kvinnor med hjälp av egna styrketräningsvideos på Youtube fick en ”dödens uppenbarelse” och islamiserades.

Han bytte levnadssätt, reste till Syrien och staden Raqqa varifrån han började skicka videos med uppmaningar till muslimer att ansluta till IS.

 

Fotbollsspelare som tränade med världsstjärnor bytte fotbollströjan mot IS-uniformen och filmade hur fångar brändes levande.

”Oftast har de trasig bakgrund med pappor som varit frånvarande. I Desos fall var hans pappa frånvarande, och hans relation till styvpappan var konfliktfylld.”

En norsk kock från Göteborg lämnade det trygga livet i Sverige, tog med sig hustrun och sina fyra barn och blev en propagandaröst för att locka svenska islamister till Syrien. Rappare, musiker och artister som visade sina mörkaste sidor efter att ha anslutit till IS och deltog i mord- och halshuggningsritualer – utan minsta nåd.

Videon där Muhammed Emwazi, även kallad Jihadi John, mördar den amerikanske journalisten James Foley fick stor uppmärksamhet.

IS lyfter upp kändisar som påverkar folk som ännu inte tagit beslutet att byta sida.

– Det är ofta de personliga omständigheterna som blir avgörande. Jag känner till fallet Deso Dogg bäst. Oftast har de trasig bakgrund med pappor som varit frånvarande. I Desos fall var hans pappa frånvarande, och hans relation till styvpappan var konfliktfylld, säger Magnus Ranstorp.

 

LÄS OCKSÅ: IS: Välkommen till terrorns rike

 

Jämfört med andra terrorgrupper är IS unika i att ha lyckats rekrytera så många ”stjärnor” – både regionalt i arabvärlden eller globalt från Europa och Amerika.

IS har avlivat en gammal myt om att terrorismen är den fattiges vapen. Många av IS kändisar kommer från stabila ekonomiska förhållanden – till och med från rika överklassmiljöer.

Men varför lockas de då till IS?

IS behöver starka förebilder för sin rekrytering, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: AP

Magnus Ranstorp påpekar att personliga och sociala förhållanden spelar roll och att utländska jihadister som rekryteras av IS hamnar i en sluten grupp – antingen är man utanför eller en del av gruppen.

– Därför måste de överkompensera för att vara mer extrema än andra. De blir inte direkt IS-medlemmar när de konverterar. De rekryteras i salafistiska miljöer och vägen till IS går inte långt därifrån. De byter ett extremt levnadssätt mot ett annat, säger Magnus Ranstorp.

Det är mycket som gör att före detta stjärnor inom fotbolls- eller musikbranschen hamnar i armarna på IS. De lockas av storhetskänslan men även av den sociala statusen. Att de dras till IS behöver inte betyda att de skulle lockas av höger- eller vänsterextrema grupper, menar flera terrorexperter som Expressen talat med.

”De kan använda rappare, fotbollsspelare och andra stjärnor. IS skapar en jihadistisk popkultur.”

– Det finns gränser för vad som accepteras i olika grupper. Oftast är det tillfälligheter, vem du träffar och om du är mottaglig som är avgörande, säger Magnus Ranstorp.

Han tror att IS fortsätter att vara attraktivt för många. Det gör att gruppen behöver rekrytera kända namn för att utnyttja dem i sin propaganda.

– IS behöver starka förebilder för sin rekrytering. De kan använda rappare, fotbollsspelare och andra stjärnor. IS skapar en jihadistisk popkultur, påpekar Magnus Ranstorp.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Hisham al-Aywan är en av Libanons främsta skribenter och forskare inom politisk islam. Han ser ingen koppling mellan IS egen propaganda och västerlänningar som konverterar till islam. Han tror att IS behöver rekrytera stjärnor för att använda dem i sin propaganda.

IS lockar nya anhängare genom propaganda och starka profiler. Foto: Getty Images

– Att västerländska kristna konverterar till islam har inte med IS och dess propaganda att göra. Det har med islamiska dawah (mission) att göra. I väst finns en acceptans för dawah. Därför finns det de som blir salafister, sofister eller något annat, säger Hisham al-Aywan.

Han förklarar att även IS är inne i missionsarbetet och rekryterar folk via dawah med jihadi-salafismen som ideologi.

”Hela IS-konceptet existerar och lever på propaganda. Stjärnor och kända namn är livsviktiga för deras fortsätta existens.”

– Blir man jihadisalafist är det inte svårt att ansluta sig till IS. Det viktigaste är inte att IS kan rekrytera folk i Europa. Det viktiga är att ta reda på hur det kom sig att västerlänningar som lever i bra och välfungerande system i väst väljer att bli jihadister? Det problemet måste undersökas i det västerländska samhället och inte i själva rekryteringen, säger Hisham al-Ayawan.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorsekten kommer att hamna i öknen

 

Han tror att ensamheten, splittrade familjer och utanförskap är några av huvudorsakerna till att västerlänningar söker sig till rörelser som IS.

– Jag tror att sådana individer, redan innan de konverterar till islam, är våldsbenägna. I så fall är det ett socialt problem i det västerländska samhället och inte ett islamskt. Det måste diskuteras och analyseras ur den vinkeln. Vi pratar om individer som inte behöver pengar och lever fritt.

Hisham al-Ayawan lägger till att IS lever på propaganda. Det gör att de blir beroende av att presentera kända rekryter för att locka andra människor att gå med.

– Hela IS-konceptet existerar och lever på propaganda. Stjärnor och kända namn är livsviktiga för deras fortsätta existens.

 

Här är några av IS mest uppmärksammade ”kändisar”. Det är bara några av hundratals kända namn som terrorsekten utnyttjar i sin propaganda.

 

1) MOHAMMED EMWAZI, 28: IT-tekniker

Muhammed Emwazi blev känd som Jihadi John. Foto: Stella Pictures

Krigsnamn: Jihadi John.

Land: England/Kuwait.

Yrke: IT-tekniker.

När Mohammed Emwazi började rappa och producera musik ville han bli en av Englands mest kända rappare. Så kanske det inte blev, men han kom en bra bit på vägen mot att göra sig ett namn i hiphopvärlden på riktigt.

Han var ett litet barn när hans beduinfamilj flyttade från födelselandet Kuwait, till England. Där studerade han vid Westminister-universitetet och gick ett IT-utvecklingsprogram innan han till slut bosatte sig vid Queen's Park.

”Sonen var ett litet barn när polisen grep Adel Abdul Bary – misstänkt för att vara al-Qaida-grundaren Usama bin Ladins man i London.”

Klädd i svart och maskerad höll han i en militärkniv och framförde hot mot väst och USA. Han blev känd som ”Jihadi John”. Det var inte bara de hotfulla videoklippen han medverkat i som gjorde honom ökänd. Framför allt var det mordet på den amerikanske journalisten James Foley.

Foley tvingades ned på knä iklädd en orangefärgad IS-dräkt, och dödades.

Dådet filmades och lades upp på internet.

Jihadi John talade engelska med brittisk dialekt. Han blev ett IS-signum.

Bild ur videon där den amerikanske journalisten James Foley blir mördad av Muhammed Emwazi, eller Jihadi John, som han kallas. Foto: AP

Nu är han känd över hela världen – som Jihadi John och för sina makabra videos med titlar som ”A message to America”. Redan 2008 hamnade han i en lista över misstänkta extremister i England.

 

LÄS OCKSÅ: IS-ledarens exfru avslöjar: "De vill byta min syster mot IS-slavinnor"

 

Mohammed Emwazi dödades i en drönarattack 12 november 2015.

 

Här är några av de offer ”Jihadi John” skar halsen av:

✓ James Foley, 43, amerikansk videoreporter. Dödades 19 augusti 2014.

✓ Steven Sotlof, 33, amerikansk journalist. Dödades 2 september 2014.

✓ David Haines, 46, brittisk hjälparbetare. Dödades 13 september 2014.

✓ Alan Henning, 49, engelsk taxichaufför. Åkte ner till Syrien och jobbade humanitärt för civilbefolkningen. Han dödades 3 oktober 2014

✓ Peter Kassig, 26, amerikansk hjälparbetare. Dödades 16 november 2014.

✓ Harona Yukawa, 42, japansk journalist. Dödades 24 januari 2015

✓ Kenji Goto, 47, japansk journalist. Dödades 31 januari 2015.

 

2) DENIS CUSPERT, 41: Rapartist

Denis Cupert skickades till fosterhem som femåring. Senare blev han rapartist och anslöt till IS.

Krigsnamn: Abou Maleeq.

Land: Tyskland/Ghana.

Yrke: Rapartist.

När Denis var ett litet barn stack hans pappa från hemmet. Hans tyska mamma fick ta hela ansvaret för uppfostran. De bodde i en lägenhet i Berlindistriktet Kreuzberg. Han fyllde fem och hans mor gifte om sig. Den här gången med en före detta amerikansk arméofficer. Denis skickades som femåring till ett fosterhem. När han flyttade tillbaka till sin mamma hamnade han i ständiga konflikter med styvpappan.

”Han hamnade i fängelse, dömdes för bland annat vålds- och knarkbrott och sökte hjälp för psykiska problem.”

1995 börjande han med rapmusik och gjorde en framgångsrik karriär och blev en av Tysklands mest kända rapare. En karriär som så småningom fick en radikal förändring.

I en intervju med New York Times sa Cuspert: ”min musik handlade om tiden i fängelse, rasism och krig”. Han gjorde en framgångsrik karriär inom rapmusiken men lyckades aldrig lämna kriminaliteten. Han hamnade i fängelse, dömdes för bland annat vålds- och knarkbrott och sökte hjälp för psykiska problem.

2010 bytte han från rapmusik till nashid – islamiska kampsånger och även bytte sitt namn till Abou Maleeq. Han gjorde ingen hemlighet om vilka han stödde i sin musik och sjönk bland annat att ”Usamas namn strömmar i vårt blod” och sa helt öppet att han gjorde trohetslöfte till talibanledaren Mullah Omar. I en intervju med The York Times säger han: ”Min plikt är att använda min röst för att säga sanningen till folk. Sanningen är – jihad en plikt”.

”När terrorgrupperna IS och al-Nusra hamnade i blodiga strider i norra Syrien gick det ett rykte om att han dödats i strid.”

Som rappare hann han ge ut tre album mellan 2006 och 2009.

Trots att han finns i underrättelselistan över farliga jihadister lyckades han ta sig till Syrien. Först reste han till Egypten för att grunda en salafistisk koloni men kort därefter dök han upp i Syrien.

När terrorgrupperna IS och al-Nusra hamnade i blodiga strider i norra Syrien gick det ett rykte om att han dödats i strid. Det dementerades dock av IS och andra aktivister. I oktober 2015 uppgav amerikansk armé att Denis dödats i en flygattack nära Raqqa. Något som dementerades av Tyskland som spårade ett telefonsamtal med Denis senare efter flygattacken.

 

3) MOHAMMAD HAMDOUSH, 30: Underklädersförsäljare

I mars 2014 greps Mohammad Hamdoush misstänkt för samröre med terrorsekten IS.

Smeknamn: Slaktaren från Fnideq.

Land: Marocko.

Yrke: Damunderklädersförsäljare.

Mohammad Hamdoush är mannen som har erövrat namnet ”slaktaren från Fnideq” i Marocko. På den kända porträttbilden som läckte och spreds på sociala medier ler han mot kameran och håller i ett svärd medan fem avhuggna huvud ligger inför hans fötter.

Han är 30 år, född och uppvuxen i Fnideq i norra Marocko och gift med den spanska medborgaren Asia Ahmed Mohamed och de har en son tillsammans. Barnet, som är spansk medborgare, föddes i Raqqa i Syrien och Asia skrev med stolthet på sociala medier: ”min son är det första spanska barnet som föddes i kalifatet”.

”Han träffade sin spanska hustru Asia i ett av IS träningsläger i Raqqa. Bröllopsgåvan blev 100 amerikanska dollar och ett bombbälte.”

I Fnideq och innan Mohammad flyttade till Syrien drev han en damunderklädersbutik. Han träffade sin spanska hustru Asia i ett av IS träningsläger i Raqqa. Bröllopsgåvan blev 100 amerikanska dollar och ett bombbälte.

Det bekräftade Mohammad i en intervju med marockanska tidningen Al-Obor. Om makabra bilden på när han stolt poserar med avhuggna huvud säger Mohammad: ”Det är en riktig bild men jag ville inte publicera det. Bilden skickades till min fängslade bror Mostafa Maya, må Allah befria honom. Jag bad honom att radera bilden eftersom det utsätter mig för fara”.

Innan Mohammad flyttade till Syrien drev han en damunderklädersbutik.

Mostafa Maya Amaya är spansk konvertit som är född i Belgien och bodde i den spanska enklaven Melilla. Han beskrivs av spansk och marockansk underrättelsetjänst som en av de mest aktiva rekryterarna. I mars 2014 greps han misstänkt för samröre med terrorsekten IS.

Den spanska undersökande journalisten José Maria Glil Garre gjorde en rad intervjuer med Hamdoush som hävdar att han åkte till Syrien för att ”hjälpa muslimerna för att etablera sharia och inte för att döda dem”.

Enligt hans föräldrar radikaliserades han via internet innan han åkte till Syrien.

I ett kort pressmeddelande meddelade Syriska armén att Hamdoush dödades i närheten av militärflygplatsen Kuweires.

 

4) ISLAM YAKAN, 35: Jurist

Islam Yakan fick smeknamnet ”hipsterjihadisten” för sin hippielook.

Krigsnamn: Abou Salma bin Yakan.

Land: Egypten.

Yrke: Jurist.

”Jag sa till min mamma; 'flytta hit får du bo i en lägenhet vid floden Eufrat. Här finns mat, skolor och allt man behöver'. Hon undrade, vad vi ska göra när de som äger lägenheten kommer tillbaka. Jag lugnade ner henne och sa att de är stendöda”. Det är några av 35-årige Islam Yakans inlägg på Twitter efter att han flyttade ner till de områden som kontrolleras av IS i Syrien och Irak.

”Bland egyptiska unga män är han känd för sina styrketräningsvideos på sin Youtubekanal på nätet.”

Islam Yakan är en av de rekryter som kommer från en överklassfamilj i Egypten. Efter han avslutade sina gymnasiala studier i franska elitskolan Lycée La Libreté Héliopolis i Kairo, 2009, läste han vidare på universitetet i Kairo. När han 2013 blev klar med sina juridikstudier hade kriget i Syrien pågått i två år. Han har två systrar och hans far är affärsman.

Styrketräningsvideos gjorde Islam Yakan känd bland överklassen i Egypten.

Islam Yakan fick smeknamnet ”bortskämde IS-killen” och ”hipsterjihadisten” för sin hippielook. Han var populär bland tjejer och många unga sportkillars idol. Bland egyptiska unga män är han känd för sina styrketräningsvideos på sin Youtubekanal på nätet. De som känner honom berättar att han var ”snäll” och ”sympatisk”. Styrketräningsvideos gjorde honom känd bland överklassen i Egypten. Islam blev nära vän med den egyptiske domaren Mahmoud al-Ghandour som också flyttade till Syrien och anslöt till IS.

 

5) MAHMOUD AL-GHANDOUR, 24: Fotbollsdomare

Jamal al-Ghandour blev fotbollsdomare i Egypten och ägnade en stor del av sin tid åt fysisk träning.

Krigsnamn: Ghandour bin Dajjana.

Land: Egypten.

Yrke: Fotbollsdomare.

Han kanske vill bli som sin farbror Jamal al-Ghandour, en erkänd och respekterad internationell fotbollsdomare. Mahmoud al-Ghandour hade många intressen, bland annat skådespel och musik. Trots att han studerade juridik vid universitetet i Kairo blev han fotbollsdomare i Egypten och ägnade en stor del av sin tid åt fysisk träning. På sociala medier hade han många följare och beundrare. Många chockades när han i slutet av 2013 skrev han på sin Facebook att han har blivit trogen muslim och tog avstånd från hur han levde innan.

”Ordföranden för Egyptens fotbollsdomares klubb Isam Abdulfattah stängde ute honom från klubben.”

I stadsdelen Naser City i Kairo började Mahmoud tillbringa många timmar om dagen i moskén. Han övertygade många unga egyptier om att åka till Syrien och slåss mot regimen.

Till slut dök han själv upp i Syrien. Han avbröt sin jihadresa och återvände till Egypten av ”personliga skäl” som han sa i en intervju med tv-kanalen al-Arabyia. Han greps och dömdes till fängelse för samröre med Muslimska brödraskapet men släpptes mot borgen. Från flygplatsen i Kairo skrev han på Facebook att han var på väg till Rom. Några dagar senare dök han upp i Irak – tillsammans med bästa vännen Islam Yakan.

Jamal al-Ghandour dödades enligt IS i strid i Irak 2015.

Ordföranden för Egyptens fotbollsdomares klubb Isam Abdulfattah stängde ute honom från klubben.

Både Islam Yakan och Mahmoud al-Ghandour hade egyptisk humor och skämtade om sin egen död när de var hos IS. Det gick många rykten om att al-Ghandour dödades i strid. Det fick dem att spela in en komisk sketch sin de postade på nätet. Båda dödades under 2015 i strider i Irak, enligt IS.

 

6) GRACE DARE, 24: Arbetslös

Grace Dare med sin man Abdul Ghameed Abbas från Göteborg.

Muslimskt namn: Khadija Dare.

Land: Storbritannien/Nigeria.

Yrke: Arbetslös.

Hon var populär i skolan, gillade sin mammas mat, tittade på fotboll och hade drömmar om att bli journalist eller psykolog. Grace döptes hon till och växte upp i stadsdelen Lewisham i sydöstra London. När hon fyllde 18 bytte hon sina tajta kläder och västerländska levnadsstil mot svart niqab och började praktisera islam. Efter flera besök till Lewisham Islamic Centre konverterade hon till islam och bytte namn till Khadijah efter profeten Muhammeds första hustru.

”Båda berättar om jihadlivet och uppmanar andra muslimer att inte vara egoister och i stället flytta ner till Syrien och delta i jihad.”

I samband med kriget i Syrien tog hon sin son Isa med sig och lämnade England. Hon ljög för sin familj om att hon skulle till Egypten för att studera. I stället dök hon upp i Syrien.

Khadija trädde fram i ett tv-reportage som sändes av brittiska Channel 4 tillsammans med sin nya man – svensken Abdul Ghameed Abbas från Göteborg. I reportaget kallas han Abu Bakr. Abu Bakr har rötter i Irak och i Sydafrika.

Båda berättar om jihadlivet och uppmanar andra muslimer att inte vara egoister och i stället flytta ner till Syrien och delta i jihad. Khadijah blev inte bara känd för att vara den första identifierade västerländska kvinnliga jihadisten utan även för sitt hatiska Twitterinlägg.

Grace Dare, till vänster, handlar matvaror i heltäckande svart och med vapnet runt halsen i tv-reportaget i brittiska Channel 4. Foto: Channel 4 News

Hon väckte ilska i Storbritannien när tidningen The Telegraph avslöjade att hon twittrat under pseudonymen ”Muhajirah fi Sham” och där hyllat det brutala mordet på den amerikanske journalisten James Foley.

”Länka mig avrättningen av journalisten. Allahu Akbar. Storbritannien måste skaka, ha. Jag vill vara den första brittiska kvinnan att döda en brittisk eller amerikansk terrorist”.

”Nyligen spreds det rykte om att Khadijah smugglades till Sverige med sin son Isa som behövde läkarvård någonting som inte gick att få bekräftat.”

Hennes mamma säger i en BBC-dokumentär att dottern: ”...älskade kyrkan. Hon hade en bibel och läste i den. Jag fortsätter att kalla henne Grace. Jag vill ha henne tillbaka i mitt liv. Hon är mitt enda barn och nu har djävulen tagit henne ifrån mig”.

Khadija läste media, film och psykologi men hann aldrig få ett riktigt jobb.

Expressen var först med att avslöja att hennes man Abu Bakr dödades i ett flyganfall i Irak i november 2014. Nyligen spreds det rykte om att Khadijah smugglades till Sverige med sin son Isa som behövde läkarvård någonting som inte gick att få bekräftat av varken Abu Bakrs släktingar eller av myndigheter.

 

7) MICHAEL SKRÅMO, 31: Kock

Skråmo, som är född och uppvuxen i Göteborg, är norsk medborgare.

Islamiskt namn: Abdul Samad.

Land: Norge/Sverige.

Yrke: Kock.

I slutbetyget från gymnasiet i Göteborg går att läsa att Michael Skråmo blev underkänd i religion. Det slutade med att han utbildade sig till kock och på fritiden åkte runt och predikade islam. Skråmo, som är född och uppvuxen i Göteborg, är norsk medborgare. Hans föräldrar är skilda. Han konverterade till islam och åkte med andra göteborgare på predikarresor runtom i Europa. Hans hustru är också konvertit med chilenska rötter. De har fyra barn tillsammans.

”Från Syrien publicerade han både bilder och filmer med IS-propaganda.”

Skråmo som hade nästan ingen kontakt med sin pappa i Danmark när han plötsligt tog kontakt med honom.

– Han ville ha hjälp med att ansöka om pass, ha pappan berättat i en intervju med Expressens Kassem Hamadé.

En kort tid senare försvann han från Sverige och dök upp i Göteborg. Hans hustru sa till sina föräldrar att hon var på väg till Egypten.

”Hans uppdrag i Syrien är inte att strida utan att predika och laga mat för jihadisterna. Han är en av de mest insatta predikanterna i islam”, har en IS-sympatisör berättat för Expressens Kassem Hamadé.

Expressen var först med att avslöja att den bland unga islamister i Göteborg populära predikanten som medverkade i olika tv-debatter och är aktiv på sociala medier tog med sig sin hustru och fyra barn och flyttade ner till Syrien och IS. Det finns en rad filmer och skriftliga predikningar som Skråmo spridit på internet där han vägleder folk – på sitt sätt – inom islam. Från Syrien publicerade han både bilder och filmer med IS-propaganda.

”Sedan Kobane befriades har Skråmo inte visat sig på sociala medier.”

Den mest kända och udda filmen är när han sitter på huk vid ett halv raserat hus i Syrienkurdiska staden Kobane gråtande vädjar till sina ”systrar och bröder” om att åka ner till Syrien och försvara kalifatet.

– Han är en av de mest insatta predikanterna i islam, har en av IS-göteborgarna sagt till Expressens Kassem Hamadé.

Sedan Kobane befriades har Skråmo inte visat sig på sociala medier.

– Hans uppdrag i Syrien är inte att strida utan att predika och laga mat för jihadisterna, säger en av IS-göteborgarna.

 

8) BURAK KARAN, 26: Fotbollsspelare

Burak Karan dog av en bomb från syriska regimen.

Land: Tyskland/Turkiet.

Yrke: Fotbollsspelare.

Han var en av de mest lovande fotbollsstjärnorna i Tyskland. Han spelade för det unga landslaget i Tyskland, deltog i Tysklands högsta fotbollsdivision och en av Europas största fotbollsligor Bundesliga. Han tränade i flera stora klubbar, bland annat i Herthas BSC Berlin, Hamburger SV och Hannover.

När han fyllde 20 la han av. Hans bror Mustafa, som citerats av tidningen Daily Mail, säger: ”Burak burkade säga, varken pengar eller karriär är viktiga. I stället letade han ständigt på internet efter videos från krigszoner. Han var desperat och full av medlidande för sina offer”.

”I oktober 2013 sprängdes han i bitar när han och en grupp andra jihadister bombades av syriska regimens flygvapen.”

Hans sökande gav till slut resultat och han kom i kontakt med en av Tysklands kända jihadister, Emrah Erdoğan. Han skickades al-Qaidas träningsläger i Waziristan i nordvästra Pakistan, där han fick han sin första vapenträning. Efter det pratade han ”bara om Jihad”, enligt systern Zuhal.

Burak hamnade på Tysklands underrättelsetjänsts lista över misstänkta jihadister. När kriget i Syrien bröt ut 2011 bestämde han sig för att flytta med fru och två barn till Syrien för att ansluta till jihad. I oktober 2013 sprängdes han i bitar när han och en grupp andra jihadister bombades av syriska regimens flygvapen.

 

9) FABIO POCAS, 23: Fotbollsspelare

Fabio Pocas är född som katolik i Lissabon, Portugal. Hans dröm var att bli fotbollsproffs.

Land: Portugal.

Krigsnamn: Aburahman al-Andalus.

Yrke: Fotbollsspelare.

Vem minns inte den makabra videon på hur IS-terrorister bränner upp den jordanska stridspiloten Muath al-Kasasbeh? Mannen som eskorterades in i en bur som var placerade bland raserade hus och flera uppsatta kameror filmade varje ögonblick av stridspilotens lidande och död. Jag har sett många av IS propagandafilmer. Men hur mordet på Muath filmades och redigerades saknar motstycke.

Bild  från videon som visar hur den jordanske stridspiloten Moaz al-Kasasbeh mördas av IS. Fabio Pocas ska ha varit mannen bakom inspelningen.

Den som har filmat måste ha haft drömmar om att bli filmare eller skräckfilmskapare. Inte i det här fallet. Mannen bakom den makabra Hollywood-liknande filmen är ingen mindre än den professionelle portugisiske fotbollsspelaren Fabio Pocas.

Expressen träffade stridspilotens pappa i Jordanien direkt efter mordet. Den pensionerade språkläraren Safi al-Kasasbeh var på väg för att uträtta privata ärenden i byn när han fick samtal från familjen och chockbeskedet: Muath är död.

”Det som tröstar mig är hans värdighet mitt i döden. La du märke du till hur han stod i buren och mötte elden utan att visa rädsla?”

– Jag rusade hem. Ja, jag och hans mor såg videon. Det var det svåraste ögonblicket i mitt liv. Det gjorde ont i själen, det är svårt att se sin egen son brännas levande, säger han.

– Det som tröstar mig är hans värdighet mitt i döden. La du märke du till hur han stod i buren och mötte elden utan att visa rädsla? Han bad sin sista bön till Gud och dog med hedern i behåll.

Fabio Pocas (inringad) tillsammans med andra IS-terrorister.

Det var ett av IS-stödkonton på sociala medier som direkt efter mordet på stridspiloten i februari 2015 avslöjade att Pocas filmade mordet.

Pocas är född katolik i den portugisiska staden Lissabon. Hans dröm var att bli fotbollsproffs. 2012 flyttade han till London för att förverkliga sin dröm.

”Brittisk underrättelsetjänst spårade direkt en koppling mellan Pocas och den ökände bödeln Jihadi John.”

Han bodde i östra London och började spela för amatörklubben UK Football Finder Football Club. Han blev klubbens lovande stjärna och det hjälpte honom för att gå vidare och börja spela i Youth academy of Sporting Lissabon där flera världsstjärnor, som Luis Figo och Cristiano Ronaldo, spelade.

Brittisk underrättelsetjänst spårade direkt en koppling mellan Pocas och den ökände bödeln Jihadi John.

Pocas beskrivs av sina bekanta som ”intelligent. En vecka efter han lämnade Storbritannien och anslöt till IS i Syrien skrev han på Facebook: ”heligt krig är enda lösningen för mänskligheten”.

Pocas bodde i den IS-kontrollerade staden Manbij. Det är oklart om han lever.