Abu Bakr al-Baghdadi ger signaler om interna konflikter inom IS.
Abu Bakr al-Baghdadi ger signaler om interna konflikter inom IS. Foto: AP TT

Räkna med blodiga terrordåd mot turistmålen i Turkiet

BEIRUT. IS högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi lever. I ett 30 minuter långt inspelat tal förklarar han krig mot Turkiet, väljer att slåss för Mosul och för första gången räknar han in medier som en del av IS fiender.

– Till alla mujahedin. Akta er för att visa svaghet i jihad mot er fiende ... priset för att stanna kvar på ert land är tusen gånger lägre än att fly förnedrade, säger al-Baghdadi.

al-Baghdadis tal är ett desperat försök för att stoppa kollapsen, men ett tydligt tecken på att kriget är långvarigt.

Efter drygt två veckor av Mosuloffensiven träder IS högsta ledare fram. I en 30 minuter lång ljudfil som IS propagandaforum Al-Furqan sprider på sociala medier krossar al-Baghdadi alla spekulationer om att han skulle ha dödats.

Han lever.

Rösten är identisk och aktuell.

al-Baghdadi ger signaler om interna konflikter inom IS och förklarar helt öppet krig mot Turkiet som tidigare sett mellan fingrarna gällande IS krigsaktiviteter och rekryteringar.

– Turkiet är nu i ert arbetsfält och en del av er jihad. Anropa Gud om hjälp och invadera det. Omvandla dess säkerhet till skräck och dess välstånd till panik. Räkna in det som en del av era brinnande krigsområden, säger al-Baghdadi.

 

LÄS MER: Soldater går in i Mosul – al-Baghdadi har flytt

 

Han visar stor ilska mot den turkiska rollen i kriget i Irak och i Syrien och anklagar landet för att spela dubbelspel. Det är första gången al-Baghdadi talar öppet om Turkiet som ett fientligt land. Turkiet har de senaste månaderna stängt sin gräns mot Syrien och varit effektivt med att stoppa de jihadister som vill ansluta sig till IS. Turkiet har även bombat hundratals IS-baser i Syrien.

al-Baghdadis ord kommer onekligen att tillämpas bokstavligen av jihadister inne i Turkiet. Utifrån al-Baghdadis tal går det att tolka att man kommer att ”invadera” turkisk mark – kanske erövra gränsbyar.

Det mest sannolika och alarmerande är att hans hot inom kort kan förvandlas till handling - blodiga terrordåd mot turistmål i Turkiet.

De senaste dagarna har USA evakuerat familjer till sina diplomater i Istanbul utan att förklara varför. Onekligen kommer al-Baghdadis tal att röra om den redan kaotiska politiska scenen i Turkiet.

Turkiet är det land som kan drabbas av IS förbannelse och få samma öde som en del av grannländerna.

 

LÄS MER: al-Baghdadi är säker på seger i Mosul

 

al-Baghadi visar stor ilska mot den turkiska rollen i kriget i Irak och i Syrien. Foto: Sedat Suna / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Det har gått drygt två veckor sen irakiska arméns offensiv mot Mosul började. Tidigare avslöjade Expressens källor i Irak att IS-ledningen arbetade utifrån tre scenarier. Det ena är att fly till Syrien, ett andra är ett folkligt uppror, och det tredje är att ta och försvara Mosul.

Nu gör al-Baghdadi bilden tydligare: Han väljer att kämpa och försvara Mosul.

I sitt tal riktar han en uppmaning både till civilbefolkningen – och till sina krigare i Mosul – om att kämpa, och han lovar en säker seger. Det är känt att i Mosul har IS fått det starkaste lokala stödet jämfört med andra städer. IS erövrade Mosul före alla andra städer och orter som de kontrollerar både i Irak och i Syrien.

 

LÄS MER: Ex-frun Saga om sin flykt från IS högsta ledare

 

– Till al-Mohajirin (migranterna, reds. Anm) och al-Ansar (sympatisörerna, reds. Anm), till martyrsträvarna (självmordsbombare, reds. anm): Sätt i gång nu. Kriget är ert krig. Förvandla koffars nätter (otrognas nätter, reds anm) till dagar. Gör floder av deras blod som flyter fram, säger al-Baghdadi.

Här är han mycket tydlig med att IS kommer att ta striden och försvara Mosul.

I Mosul finns det cirka 1,5 miljoner invånare. IS har förskansat sig i de mest bostadstäta kvarteren på stadens högra strand av floden Tigris som rinner genom Mosul. FN har varnat för en humanitär katastrof. Det har kommit rapporter om att IS använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar.

al-Baghdadi påminner sina krigare och civilbefolkningen om koranversen al-Ahzab:

"Det tjänar ingenting till att fly; vare sig ni vill fly undan en naturlig död eller döden på slagfältet, får ni inte njuta av livet mer än ett kort ögonblick."


Människor vid en vägspärr i Qayra nära Mosul. Foto: Felipe Dana / AP TT NYHETSBYRÅN

 

För första gången räknar al-Baghdadi öppet medier och journalister som en del av IS fiender. Det ska tolkas som en fatwa.

Han uppmanar befolkningen i Saudiarabien att resa sig mot regimen och beskriver kungafamiljen al-Saud som grunden för ”alla katastrofer".

Han uppmanar sina krigare att attackera Saudiarabiens säkerhetsmän, politiker, ministrar, prinsar och dess mediebolag.

Strax före offensiven mot Mosul läckte det uppgifter om att IS avrättade ett 50-tal av sina egna medlemmar som försökte göra en kupp mot al-Baghdadi. Nu varnar al-Baghdadi för interna konflikter inom IS och säger:

– Jag varnar er för interna konflikter. Ni ska vara lyhörda för Allah och hans profet annars misslyckas ni. Jag varnar er för att inte vara överens om era emirer.

 

al-Baghdadis krigstal ritar de nya riktlinjerna som IS kommer att följa de närmaste veckorna och månaderna. Han uppmanar inte till terrorattacker i Europa eller i USA, däremot riktar han alla sina hot till regionen. Det mest alarmerande är hans krigsförklaring mot Turkiet. Allt tyder på att IS kommer att flytta sitt krig till Turkiet.

al-Baghdadi skickar ingen signal om var han befinner sig. Tidigare uppgifter har talat om att han ska ha flytt till Raqqa i Syrien.