Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamade

Putin återlämnar stridsvagn, därför förbryllar det Syriens ledare

BEIRUT

Vladimir Putin flörtar med Israel – på Syriens stolthets bekostnad.

Rysslands president gav i söndags order om att lämna tillbaka till Israel en stridsvagn som israelerna förlorade i slaget om samhället Sultan Yacoub i Libanon 1982 i en av historiens största stridsvagnstrider.


Det här är bakgrunden.

Sex dagar efter att israeliska armén inledde invasionen av Libanon 1982 gav försvarsministern Ariel Sharon order om att fortsätta inmarschen för att erövrar så mycket av landet som möjligt innan vapenvilan trädde i kraft.

Under hela invasionen är det slaget om samhället Sultan Yacoub som skulle bli mest uppmärksammat.

10 juni 1982 passerade brigadgeneralen Giora Levi och hans 90: e division det kristna samhället Marjayoun och tog position i närheten av samhällen Kawkaba och Hasbaiya i södra Libanon. Israel ville tvinga Syriens 76:e och 91:a bepansrade brigader att dra sig tillbaka mot Bekaadalen och gränsen till Syrien.

Israel ville komma åt enda livlinan mellan Libanon och Syrien, motorvägen mellan Beirut och Damaskus. Syriska armén och dess allierade från olika beväpnade libanesiska och palestinska grupper hade förberett sig för att försvara sina ställningar. De grävde ned skyttegravar i det strategiskt viktiga samhället Sultan Yacoub i östra Bekaadalen.

Sex timmar av mycket hårda strider slutade med att Israel förlorade åtta stridsvagnar när 30 soldater dödades och sex tillfångatogs.

Syriens armé använde både stridsvagnar och franska Gazelle-helikoptrar för att stoppa israelernas inmarsch.

Som vilken armé som helst brukar israelerna förstöra förlorade fordon på slagfältet genom att spränga dem. Men i Sultan Yacoub tvingades de lämna åtta stridsvagnar av modellen M48A3 Magach.

Två av dessa visades upp som krigstroféer i Syrien.

En skänktes bort till Moskva.

M48A3 Magach-stridsvagnen på museumet i Moskva, däriflån den snart flyttas.

I slutet av juni i år besöker Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Moskva för att delta i firandet av 25 års normaliserade relationer mellan Israel och Ryssland.

Han reser, som ni redan förstått, inte hem tomhänt.

Nyheten väcker frågetecken hos tidigare Syrienallierade som libanesiske drusledaren Walid Jumblatt:


”Det har ett symboliskt värde. Vi var på den tiden allierade med Syrien. Slaget om Sultan Yacoub förändrade historiegången i libanesiska kriget. Men ryska presidenten – för att inte kalla honom nya tsaren bryr sig mindre om historien. Hans största bekymmer är hur han ska göra Israel och dess ledare Netanyahu glada”.

Han fortsätter:

”Det kan hända att Syrien skänkte bort stridsvagnen till Ryssland för informationsbyte. Men det är kränkande och förnedring för Syrien som allierar sig med Ryssland” skriver Jumblatt.

Israels förklaring till önskemålet om att få tillbaka stridsvagnen är enkel.

I slaget om Sultan Yacoub förvann sex israeliska soldater varav tre utväxlades mot tillfångatagna palestinier, syrier och andra tillfångatagna arabiska soldater. De tre andra hittades aldrig.


Israel anser att stridsvagnen är enda minnet av de tre försvunna soldater och det har symboliskt värde för armén och för de försvunna soldaterna familjer.

För Syriens allierade, som Hizbollah, måste stridsvagnen ha skapat förvirring och oro om en brännande fråga: På vilken sida står egentligen Putin?