Prinsen greps med två ton knark: ”Det är för eget bruk”

Han trodde att han skulle kunna gömma sig bakom sin fina titel: Men tullen kom på den saudiska prins bin Abdulaziz med 40 kartonger knark.

I kategorin Världspolitik

Prins Abdulmohsen bin Walid bin Abdulaziz kom inte undan tullen, utan greps med knarket i sitt flygplan.

BEIRUT.

På förpackningen – flera kartonger – lät prinsen klistra fast sitt eget namn ”Hans höghet prins Abdulmohsen bin Walid bin Abdulaziz”. Han hoppades att lasten på två ton skulle kunna gå igenom flygplatsen i Beirut utan problem. Men nej.

Han greps med två ton knark.

– Det är bara för mitt eget bruk, påstår prinsen i första förhör.

Den saudiske prinsen och fyra andra personer greps på Beiruts flygplats i dag, efter att ha försökt smuggla två ton knark i sitt privata plan (inte på bilden).

Libanesisk hasch anses vara en av världens – kanske till och med den allra allra bästa av haschsorter. Bättre än afghansk hasch. Det erfar de som prövat den, men även knarklangare. Den odlas i Bekaadalen, längs gränsen mot Syrien.

Men den unge saudiske prinsen Abdulmohsen bin Walid bin Abdulaziz flög i sitt eget privata plan hela vägen från Saudiarabien till Libanon, men inte för att köpa hasch. Han var ute efter kokain och narkotikatabletter av typen Fenetyllin.

”Det enda han gjorde var att klistra sitt eget namn på kartongerna och hoppas att ingen skulle stoppa honom.”

Knarklasten packades ner i mellanstora kartonger utan att man använde ”gömställen”, som knarksmugglare brukar använda. Det enda han gjorde var att klistra sitt eget namn på kartongerna och hoppas att ingen skulle stoppa honom.

Prinsen hade med sig fyra saudiarabiska medarbetare, Mubarak bin Ali bin Aied al-Harethy, Ziad bin Samir bin Ahmad al-Hakim, Bandar bin Saleh bin Marzouk al-Shrari och Yehia bin Shaem bin Saadi al-Shemari.

Efter några dagar i Beirut var lasten på två ton knark färdigpackad för att transporteras till prinsens privata flygplan som stod parkerat på flygplasten i Beirut.

”Vi har stoppat prins Abdulmohsen bin Walid bin Abdulaziz som är en av kungafamiljens medlemmar. Han försökte smuggla två ton knark på sitt eget flygplan”.

Det skriver libanesisk polis i ett pressmeddelande i dag.

Sammanlagt beslagtog tullen 40 lådor fulla med knark.

Polisen uppger att de fyra andra saudier som var med honom också blev stoppade när de var på väg från Beirut till Saudiarabien.

Sammanlagt beslagtog tullen 40 kartonger fyllda med knark. Alla fem, inklusive prinsen, sitter nu i ett häkte i Beirut och förhörs av polisen.

Enligt poliskällor erkänner prinsen att han ville transportera lasten till Saudiarabien.

Enligt poliskällor var prinsen lugn under de första förhören och påstår att ”lasten är för mig själv. Det är för mitt eget bruk” och att han var på väg till sin hemstad Riyadh.

Relationen mellan Saudiarabien och det officiella Libanon är bra. Det sker polisärt samarbete och utbyte av underrättelseinformation, och även förflyttning av saudiska fångar som grips i Libanon.

”Det är inte första gången libanesisk polis stoppar stora knarklaster som någon försöker smuggla ut via flygplatsen i Beirut.”

Sedan Syrienkriget bröt ut blev relationen mellan Saudiarabien och libanesiska Hizbollah nästan fientlig. Hizbollah är djupt involverat i kriget i Syrien och slåss på regimens sida. Saudiarabien stöder med vapen och pengar en rad rebellgrupper som slåss mot regimen i Syrien. Syrienkriget gjorde den redan dåliga relationen mellan shiamuslimska Hizbollah och wahabitiska Saudiarabien ännu sämre. Saudiarabien kräver att Hizbollah ska dra sig tillbaka från Syrien. Hizbollah å sin sida anklagar Saudiarabien för att massakrera befolkningen i Jemen.

Det är inte första gången libanesisk polis stoppar stora knarklaster som någon försöker smuggla ut via flygplatsen i Beirut. I Libanon tillverkas knarktabletterna Fenetyllin. Svartironin i det hela är att knark – i stort sett odlas och tillverkas i de områden som kontrolleras av Hizbollah – främst i Bekaadalen. Fenetyllin säljs för mindre än fyra kronor i Libanon. Däremot är det en annan prisklass på kokain eftersom den inte tillverkas här utan smugglas från Latinamerika till Libanon och vidare till Gulfstaterna.

 

Så, vem har skvallrat om prinsens stora knarklast?

I Libanon är allt hemligt men alla kan känna till det. Det är ett litet land där inget kan vara hemligt i mer än 24 timmar.

Den intressanta frågan är vem som har sålt knarket till prinsen?

Hade Saudiarabien gripit en vanlig medborgare med några gram kokain hade denna människa fått dödsstraff.

I Libanon döms inte knarksmugglare till dödsstraff, men de kan däremot få långa fängelsestraff.

I prinsens fall är det tveksamt om han kommer att bli dömd. Om man ska analysera det politiska spelet nu så måste man göra en direkt koppling mellan prinsens gripande och Saudiarabiens beslut om att avrätta imam Nimr al-Nimr.

Nimr al-Nimr är saudiarabisk oppositionell imam som är shiamuslim – alltså har samma trosuppfattning som Hizbollah och Iran.

Den gripne saudiske prinsens pass.

I går protesterade Iran mot domen och hotade Saudiarabien med att betala ett högt pris om man tillämpar domen.

I dag greps prinsen med två ton knark.

Utan tvivel lär Hizbollah, som har stort inflytande i libanesisk politik, utnyttja gripandet av prinsen för att pressa Saudiarabien till att ändra domen och i bästa fall släppa Nimr al-Nimr.

Saudiarabien är i en svår situation.

Prinsen, påstår alltså i preliminära förhör att knarklasten är för eget bruk.

Börjar han erkänna och avslöja flera högt uppsatta inom kungafamiljen – kanske till och med kungen själv – då är det ett helt annat läge för kohandel.