Ny ljudinspelning avslöjar maktspelet mellan al-Qaida och IS

Så bröts länken mellan al-Qaida och IS. Ny inspelning beskriver hur IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi bröt mot en krigsmannaed när han förklarade IS som en egen stat.

Al-Qaidas högste ledare Ayman al-Zawahiri öppnar upp en del av den islamistiska rörelsens svarta låda och avslöjar i ett nytt tal att ”IS grundades som en del av al-Qaida”. Han jämför IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi med den ”otrogna kvinnan som är gravid i nionde månaden och hävdar att hon är oskuld”.

I talet, som Expressen tagit del av, avslöjar Ayman al-Zawahiri också att al-Qaida har träningsläger runtom Bayt al-Magdes.

Bayt al-Magdes betyder Jerusalem men har även använts som ett begrepp för hela det historiska Palestina.

”Talet är 72 minuter långt och har ett enda syfte: Att bevisa att IS grundare avlade ett löfte under ed inför talibanrörelsens högste ledare Mulla Omar innan han dog.”

I Syrien och i Irak hotas terrorsekten IS av kollaps efter hårda bakslag och förluster på över 30 procent av de områden som erövrades för tre år sedan. I en hemlig ort någonstans i världen avvaktar al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri utvecklingen och hoppas att tiden för IS totalkollaps närmar sig. Han bäddar för att på nytt leda världens islamistiska jihadister under al-Qaidas fana.

Det kan man läsa ut mellan raderna i hans senaste tal som för ett par dagar sedan publicerades som en ljudfil av al-Qaidas propagandamaskin al-Sahab på nätet. I talet använder al-Zawahiri mycket symbolik och bilder för att väcka sympatier för al-Qaida.

Talet, som döpts till ”Den lojala emiren Mulla Omar”, inleds med en dikt som al-Zawahiri läser upp och bland annat handlar om Jerusalem och det historiska Palestina.

Under diktuppläsningen rullas det upp bilder av stupade jihadister, till exempel Usama bin Ladin, Mulla Omar och Abu Musab al-Zarqawi, i ett försök att visa att al-Qaida är basen för världens jihadister.

 

Talet är 72 minuter långt och har ett enda syfte: Att bevisa att IS grundare avlade ett löfte under ed, en så kallad Bay'ah, inför talibanrörelsens högste ledare Mulla Omar innan han dog. Bay'ah är inom islam en krigsmannaed som avläggs inför den store ledaren. Att bryta mot en Bay'ah är brottsligt och straffbart.

Bay'ah-systemet tillämpades under talibanstyret i Afghanistan och tillämpas i länder som Saudiarabien och Iran, men även inom grupper som IS och al-Qaida.

När Usama bin Ladin sökte skydd hos talibanstyret i Afghanistan avlade han en Bay'ah inför Mulla Omar. Samma sak gjorde Ayman al-Zawahiri och flera andra jihadistiska ledare som sökte skydd i Afghanistan.

Ayman al-Zawahiri, som ersatte Usama bin Ladin och blev al-Qaidas högste ledare, anser att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har brutit mot den krigsmannaed han avlade inför Mulla Omar när han förklarade att IS är en egen stat och inte tillhör al-Qaida.

 

Al-Zawahiri avslöjar i ljudfilen att al-Qaidas sändebud, som samlade in krigsmannaedslöften, var Abu Hamza al-Muhajir (även känd som Abu Ayyub al-Masri), som dödades nära den irakiska staden Tikrit i april 2010.

Abu Hamza al-Muhajir var en av IS grundare och Abu Musab al-Zarqawis efterträdare.

Ayman al-Zawahiri, som ersatte Usama bin Ladin och blev al-Qaidas högste ledare, anser att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har brutit mot en krigsmannaed. Det berättar han i en ny ljudfil. Foto: Getty Images

Al-Qaidaledaren Al-Zawahiri hävdar att Abu Hamza al-Muhajir fem månader före utropandet av Islamiska staten i Irak skrev följande till Mulla Omar:

”Till amir al-Muminins församling, (syftar på kalif Mulla Omars församling, reds. anm.), Usamas barn, al-Zawahiris lärjungar och al-Zarqawis män. Lägg inte ned era vapen förrän varenda en av er dödar minst en amerikan. Mitt sista löfte till vår förmyndare Mulla Omar, vår emir Usama och vår schejk al-Zawahiri – vi fortsätter på jihadvägen”.

I denna rangordning skickar al-Zawahiri en tydlig signal till IS medlemmar om att de som grundade IS avlade en krigsmannaed (Bay'ah) inför Mulla Omar och al-Qaida.

Al-Zawahiri hävdar att IS-ledningen efter bin Ladins död frågade ”om de skulle göra en hemlig Bay'ah inför den nya emiren som det var förr eller en offentlig”.

Det fortsätter: ”Schejk Usama begärde att al-Baghdadis stat skulle vara tillfällig tills man tillsätter en ny emir. Al-Baghdadi bekräftade denna uppgift själv. Al-Baghdadi är enligt Shejik Usamas beslut en tillfällig emir”.

Ayman al-Zawahiri tillsammans med Usama bin Ladin. Foto: AP

I april 2013 bekräftade talibanrörelsen att Mulla Omar gått bort. Enligt pakistanska källor avled han på ett sjukhus i Pakistan. Al-Zawahiri dementerar nu uppgiften och hävdar att Mulla Omar dog ”i brist på medicin i ett enkelt hus i Afghanistan”.

”Hotar med straff från Gud för den som bryter mot en krigsamannaed.”

Snart efter att Mulla Omar förklarades död utropade Abu Bakr al-Baghdadi sin egen stat – IS – och förklarade sig själv som emir över alla muslimer. Sedan dess utkämpas hårda strider mellan IS och al-Qaidas filial i Syrien, al-Nusrafronten.

”Al-Baghdadi och hans gäng avfärdar en Bay'ah inför emiren (Mulla Omar). Med det begår han ett värre brott än otrohet och alkoholförtäring” säger al-Zawahiri i talet.

Han hävdar att Abu Bakr al-Baghdadi den 22 oktober 2012 skickade ett brev till honom där han kallar Mulla Omar för ”vår emir” och vår ”förmyndare” och att IS var en del av al-Qaida.

”Dessa löften stod mot maktens lockelser bara 6 månader”, säger Al-Zawahiri.

Al-Zawahiri flörtar med IS-medlemmarna och försöker väcka deras nostalgi till Usama bin Ladin och IS-grundaren Abu Musab al-Zarqawi och hotar med straff från Gud för den som bryter mot en krigsamannaed.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, bilden, beskrivs i det nya talet av al-Qaidaledaren al-Zawahri som den ”otrogna kvinnan som är gravid i nionde månaden och hävdar att hon är oskuld”. Foto: Farnum Shakeira/EPA

Al-Zawahri avslöjar också i sitt tal att det gjordes flera medlingsförsök med talibanledningen i Afghanistan för att överlämna Usama bin Ladin.

”I möte mellan Mulla Omar och Saudiarabiens underrättelsechef Turki al-Faisal vägrade Mulla Omar att överlämna bin Ladin. Saudiarabien, som var ett av de länder som erkände Kalifatet i Afghanistan. Direkt efter mötet avbröt Saudiarabien kontakten”.

Flera länder uppges ha haft förbindelse med talibanstyret i Afghanistan, inte bara Saudiarabien. Al-Zawahiri hävdar att Kina skickade en regeringsdelegation till Afghanistan.

”De sa att, vi vet att ni har medlemmar från Islamiska partiet i östra Tyrkistan och vi känner till att schejk Abo Mohammad al-Tyrkistani finns i Afghanistan. Vi vill inte att ni ska överlämna honom till oss men vi vill att ni ser till att de inte använder Afghanistan som bas mot oss”.

”Avslutar med ny information om att al-Qaida redan etablerat träningsläger runtom Jerusalem.”

Strax innan Talibanrörelsen och al-Qaida sprängde de båda Buddhastatyerna Vairocana och Shakyamuni i Bamian i Afghanistan skickade Qatar en delegation till Afghanistan och försökte få de att ändra beslutet.

”Japan erbjöd sig att köpa statyerna för stora summor. Mulla Omar vägrade och sa att, när jag dör vill jag att Allah ropar upp mig som statyförstöraren och inte statyförsäljaren”.

 

Al-Qaida-ledaren Al-Zawahri inleder sitt ljudinspelade tal med en krigsdikt om Jerusalem och avslutar med ny information om att al-Qaida redan etablerat träningsläger ”runtom Bayt al-Maqdes”.

Bayt al-Magdes betyder Jerusalem men har även använts som ett begrepp för hela det historiska Palestina. När han nämner Jerusalem visas i propagandatalet en av al-Qaidas medlemmar i syriska staden Daraa i södra Syrien när han ska ut på ett självmordsuppdrag.

Al-Nusrafronten (läs al-Qaida) kontrollerar en stor del av den syriska gränsen mot Israel.