Nu ska Raqqa befrias från IS: ”Kvinnor har en stor roll”

Slaget om IS "huvudstad" i Syrien är i gång. I en exklusiv intervju med Expressen förklarar Nisrin Abdullah, taleskvinna för brigaden Kvinnornas försvarsenheter YPJ i Rojava, varför kvinnliga krigare kommer att spela en avgörande roll i slaget om Raqqa.

BEIRUT.

Slaget om terrorsekten IS huvudstad Raqqa i Syrien har börjat.

30 000 fältkrigare, varav 80 procent från Raqqatrakten, får stöd av hundratals amerikanska soldater.

– Kvinnor har en stor roll i kriget mot Daesh (IS) eftersom Daesh terroriserar kvinnor och vill ta dem tillbaka till stenåldern, säger Nisrin Abdullah, talesperson för brigaden Kvinnornas Försvarsenheter YPJ till Expressen.

Nisrin Abdullah, talesperson för brigaden Kvinnornas Försvarsenheter YPJ.

Tre veckor efter att irakiska armén inlett sitt befrielsekrig mot IS i Mosul började slaget om Raqqa, terrorgruppen IS huvudstad i Syrien.

I lördags förklarade kurdiska och syriska oppositionella styrkor i Rojava, den autonoma kurdiska regionen i norra och nordvästra Syrien, att operationen "Eufrats Vrede" har börjat.

Målet är att krossa IS och befria Raqqa.

 

LÄS OCKSÅ: Ropen från Raqqa: De vittnar om skräcken i IS huvudstad

 

I en exklusiv intervju med Expressen säger Nisrin Abdullah, taleskvinna för brigaden Kvinnornas försvarsenheter YPJ i Rojava att kvinnliga krigare kommer att spela en avgörande roll i slaget om Raqqa. Nisrin Abdullah befinner sig i den kurdiska delen av Syrien. Expressen får kontakt med henne via telefon.

– Befrielseslaget om Raqqa har vi planerat för under längre tid. Våra kvinnliga krigare från YPJ är med i planering och på fältet. Vi har stor krigserfarenhet mot terrorgrupper som Daesh (IS). Vi har inte förlorat ett enda krig, säger Nisrin Abdullah.

IS-soldater drar fram längs en gata i den självutnämnda huvudstaden Raqqa. Över två år har gått sedan jihadistgruppen stormade in i den syriska staden. Foto: AP/TT

2014 stormade IS Raqqa och sedan dess har staden varit terrorsektens huvudstad. Man utövar sharia i dess brutalaste form. Det har lett till att många av stadens invånare flytt till Turkiet eller till andra syriska städer. Expressens källor i Raqqa har i tidigare intervjuer avslöjat att de som styr i staden är utländska jihadister och inte syrier. Det är krigare från Gulfstaterna, Kaukasus och en rad västländer, främst Frankrike.

IS har stängt ner alla skolor och ersatt dem med koranskolor för pojkar. Terrorgruppen har sänt en rad skrämmande videos på hur de avrättar folk på gator och torg. Sedan ett år tillbaka har IS förlorat stora områden både i Syrien och i Irak. De två starkaste fästen är i Mosul och i Raqqa. Faller båda städerna kollapsar IS totalt.

 

LÄS MER: Irakiska styrkor slåss man mot man i Mosul

 

I offensiven mot Raqqa deltar både Syrienkurdiska och Syrienarabiska styrkor. Cirka 30 000 krigare deltar i offensiven och de får stöd av hundratals amerikanska militärexperter som befinner sig i Syrien. Det har läckt ut uppgifter om att offensiven mot Raqqa sker i samförstånd mellan kurdiska grupper och regeringen i Damaskus. Det är oklart hur Turkiet, som inte vill att kurder ska få en avgörande roll i befrielseslaget om Raqqa, kommer att agera. Men oavsett vad Ankara tycker har offensiven börjat.

”Vi vet att vi kommer att segra mot Daesh (IS). USA ska stötta vår offensiv och det uppskattar vi. Men vi hoppas att stödet inte bara begränsas till det militära, utan vi hoppas på politiskt stöd”, säger Nisrin Abullah till Expressen.

Kvinnornas försvarsenhet YPJ är en viktig del av offensiven. Brigaden består av kurdiska, arabiska och kristna kvinnliga krigare.

Nisrin Abdullah, taleskvinna för YPJ bekräftar att den USA-ledda koalitionen har soldater på fältet och ger stöd till de som deltar i offensiven.

– Vi vet att vi kommer att segra mot Daesh (IS). USA ska stötta vår offensiv och det uppskattar vi. Men vi hoppas att stödet inte bara begränsas till det militära, utan vi hoppas på politiskt stöd, säger Nisrin Abullah till Expressen.

”Daesh (IS) är kvinnornas fiende nummer ett. De vill terrorisera kvinnor och förtrycker dem.”

Irakiska armén, irakiska paramilitära Hash al-Shaabi och kurdiska Peshmerga försöker sedan tre veckor tillbaka att kapa alla flyktvägar från Mosul i Irak till den syriska gränsen och syriska staden Raqqa. IS kontrollerar större delen av den 60 mil långa gränsen mellan Syrien och Irak och har utnyttjat det geografiska läget för att transportera olja från Irak till Raqqa och vidare till den svarta marknaden via Turkiet.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis var i sitt senaste tal fast besluten att inte överge Mosul utan strid. IS trupper förskansar sig blanda folktäta kvarter i Mosul för att göra slaget om staden svårt och blodigt. Det har kommit underrättelserapporter – främst irakiska – om att IS-ledningen redan flytt till syriska gränsen och till Raqqa. De trupper som deltar i slaget om Raqqa rycker fram via byarna Solok och Ayn Issa utanför staden Tall Abyad.

 

LÄS MER: Trupper förbereder för att gå in i Mosul

 

– Daesh (IS) är kvinnornas fiende nummer ett. De vill terrorisera kvinnor och förtrycker dem. Vi inom YPJ anser att Daesh (IS) är vår huvudfiende – inte bara vår utan alla kvinnors fiende över hela världen. Den insikten förstärker vår tro på seger för att kunna befria Raqqas kvinnor från terrorstyret. Kriget mellan oss och Daesh är inte bara militärt utan också ideologiskt.

Samtliga kvinnliga krigare inom YPJ är från Syrien. Nisrin Abdullah påpekar:

– Men vår kamp får stöd av kvinnor från Europa, USA, norra Kurdistan (i Turkiet) och hela världen.

Stor förödelse inne i Raqqa. Många hus ligger i ruiner efter bombningar av syriska regimen, Ryssland och den USA-ledda koalitionen.

IS försökte för ett par år sedan inta Syrienkurdiska staden Kobane. Striderna pågick under ett års tid men IS förlorade slaget om Kobane och fler än 2000 IS-medlemmar dödades i striderna. Kvinnliga krigare från YPJ hade en avgörande roll i slaget om Kobane. De var aktiva både som soldater på frontlinjen men även som politiska aktivister både i Syrien och i andra delar av världen.

Men slaget om Raqqa lär bli mycket svårare än andra krig. IS har haft Raqqa under sin kontroll i snart tre år. De har etablerat ett krigssamhälle och transporterat tusentals jihadister från hela världen till staden.

– Raqqa har ett viktigt strategiskt värde och det är därför Daesh (IS) gjorde Raqqa till sin huvudstad. Daesh har investerat allt de har i Raqqa. Faller Raqqa faller Daesh (IS). De kommer att försvara Raqqa med allt vad de kan. De kommer att använda bilbomber och självmordsbombare. Redan efter ett dygn av offensiven har Daesh skickat in flera självmordsbombare, säger Nisrin Abdullah.

Men offensiven mot Raqqa lär ta lång tid, det erkänner Nisrin Abdullah. Vintern kommer att försvåra framryckningen. IS har haft god tid på sig för att förbereda sig.

– Men vår stridsmoral är på topp och det är det som avgöra, påpekar Nisrin Abdullah.

 

LÄS MER: Här slås IS ner - inne i Mosul