Mohammad räddar krigets katter i världens farligaste stadsdel

Trebarnspappan Mohammad al-Jalil, 40, bor i östra Aleppo. Där driver han arabvärldens kanske enda reservat för övergivna katter. För gåvopengarna som blir över hjälper han lokalbefolkningen med ambulanser och mat.

BEIRUT.

När kattägare i östra Aleppo flydde kriget och lämnade djuren kvar, ställde han upp.

Mohammad al-Jalil öppnade arabvärldens kanske enda kattreservat i världens farligaste stadsdel just nu: Östra Aleppo.

Folk från hela världen skänker pengar till honom. Det som blir över går till att hjälpa tusentals utsatta och fattiga människor.

– Jag trodde aldrig att jag med hjälp av pengar som skänks till katterna skulle kunna köpa två ambulanser och mat till flera tusen människor, säger Mohammad till Expressen.

Trebarnspappan Mohammad al-Jalil, 40, står i skuggan vid kattreservatet och håller en röd burk i handen. Det är dags att ge katterna mat. Den varma höstsolen sänder sina strålar mot marken och påminner om att en ny årstid är på väg – även till det krigsdrabbade Syrien och det belägrade östra Aleppo.

 

LÄS OCKSÅ: Slaget om Aleppos dricksvatten – kriget har kommit till vattenverket

 

Katterna kommer i flockar. Det tar mindre än ett par minuter innan de flesta har samlats kring Mohammad. De är många som får ett tryggt hem i den nästan folktomma stadsdelen Masaken Hinano i östra Aleppo.

”Här bodde många människor före kriget. Nu är det tomt. De flydde och många lämnade sina katter ensamma.”

Här bodde 400 000 människor före kriget. Kvar finns bara ett par tusen människor. Alla har flytt kriget.

Några katter hoppar upp i Mohammads famn och andra styrker sig mot honom. Runt omkring rasar ett av den moderna historiens blodigaste inbördeskrig i Mellanöstern. På fem år har minst en halv miljon människor dödats i kriget. I östra Aleppo lever 300 000 människor i total isolering.

”För fyra år sedan hade jag tre katter. Nu är de nästan 200 och jag har två hundar också – varav en skadades i en explosion och jag räddade livet på den”, berättar Mohammad al-Jalil. Foto: Expressen

Mohammad är en av dem som är fast i östra Aleppo. Han valde att agera mot krigets brutala kultur och hjälpa stadens försvarslösa och övergivna katter i stället för att blanda sig in i kriget.

– Jag hade tre katter i början av kriget. Nu är de mellan 170 och 200. De flesta kommer från stadsdelen Masaken Hinano. Här bodde många människor före kriget. Nu är det tomt. De flydde och många lämnade sina katter ensamma. Då började allt fler katter komma hem till mig, säger Mohammad till Expressen.

De flesta av katterna på Mohammad al-Jalils kattreservat i östra Aleppo lämnades kvar när människor flydde för sina liv. Foto: Expressen

 

LÄS OCKSÅ: Hassans dotter räddades ur ruinerna: ”Jag hörde henne ropa 'pappa, pappa'”

 

Det går att känna – trots att jag pratar med honom i telefon – hur stolt han är. Det hörs på rösten att han är en av få i Syrien som valde en annan väg än våld, hat och krig.

”Katter söker sig till varandra och till bebodda hem. När de flesta människor flydde härifrån började allt fler katter komma hem till mig.”

– Jag är mekaniker till yrket. När kriget bröt ut fanns det inget jobb kvar. De flesta vänner flydde från Aleppo till Turkiet och Europa. Jag valde att stanna, säger Mohammad.

Sedan Mohammad var liten har han lärt sig att vara en djurvän. Han ärvde det av sina föräldrar. De tog också hand om hemlösa katter. Men det var före kriget. De katter som Mohammad tar hand om hade hem och ägare för kriget. De ägdes av människor som bodde i stadsdelen Masaken Hinano, som ligger på frontlinjen mellan syriska armén och den beväpnade oppositionen.

Belägrade östra Aleppo är plågat av luftattacker från regeringen och Ryssland. Mohammad al-Jalil bor i Aleppo men i ett område som hittills klarat sig ganska bra från attacker. Foto: AP

– Katter söker sig till varandra och till bebodda hem. Men jag har två hundar också – varav en skadades i en explosion och jag räddade livet på den, säger Mohammad.

 

LÄS OCKSÅ: Flickan räddades ur ruinerna – tyvärr är hon ett undantag i skräckens stad

 

Mohammad tillhör varken regimen eller oppositionen. Han är född och uppvuxen i Aleppo. För mer än ett år sedan kände han att katterna behövde en stor plats för att de ska kunna bo och leva. Han fick en tomt på 600 kvadratmeter som han gjorde om till ett kattreservat.

”Jag trodde inte att jag skulle kunna klara av att köpa mat till 200 katter och att det skulle bli mycket pengar över.”

– En kvinna i Libanon hjälpte mig för att sprida information via Facebook om kattreservatet här. Flera tusen följare hörde av sig och började skänka pengar för att hjälpa mig i mitt volontärarbete med katterna. Det blev mycket pengar både till att köpa mat till katterna men även till att hjälpa civilbefolkningen. Jag trodde inte att jag skulle kunna klara av att köpa mat till alla katterna och att det dessutom skulle bli mycket pengar över – det är pengar som går till andra hjälpinsatser, säger Mohammad.

Mohammad al-Jalil får många gåvor och har till och med pengar över. För dem hjälper han lokalbefolkningen med bland annat mat. Foto: Expressen

Folk från Italien, Frankrike, Sverige, USA och resten av världen hörde av sig och ville skänka bidrag. Östra Aleppo är sedan flera månader belägrat. Det finns inga bankkontor i staden. Biståndspengarna skickades till Mohammad med hjälparbetare som besöker östra Aleppo. Det är bara privatpersoner som skänker pengar till kattreservatet.

”Nu har jag bunkrat basvaror som räcker till fler än 2 000 människor under en period på sex månader.”

– Eftersom mycket pengar blev över delade jag tomten i två delar och byggde kattreservatet och en lekpark för barnen i Aleppo. Men det viktigaste är att jag med hjälp av de pengar som blev över köpte två ambulanser för att hjälpa lokalbefolkningen och de krigsdrabbade, berättar Mohammad.

 

LÄS OCKSÅ: Syriska barnens skrik på hjälp från helvetet

 

Lekplats för barnen, två ambulanser, mat för alla katterna och för tusentals utsatta Aleppobor. Mohammad trodde inte att hans insats för att rädda katterna i Aleppo skulle ge så många andra positiva följder.

– Med hjälp av de pengar som blir över köper jag basvaror som bönor, vetemjöl, risk, socker, salt och mycket annat. Det är matransoner som jag delar ut till de mest utsatta. Nu har jag bunkrat basvaror som räcker till fler än 2 000 människor under en period på sex månader, säger Mohammad.

En man bärs bort ur ruinerna efter ännu en attack mot östra Aleppo. Foto: AP

Han bor i närheten av katthemmet i Masaken Hinano i östra Aleppo, en av världens farligaste platser just nu. Det är den väpnade oppositionen som har kontroll här. På andra sidan frontlinjen är det syriska regeringsstyrkor som har kontroll. De senaste månaderna har östra Aleppo utsatts för fruktansvärda flygattacker. Flera hundra människor har dödats och många hem har bombats till marken. Ryssland, som står på den syriska regeringens sida, kontrollerar luften och genomför ständiga flygräder mot mål i östra Aleppo.

 

LÄS OCKSÅ: Barnen säljer kakor för att mätta familjen i mardrömmens stad

 

Men Mohammad känner sig trygg.

Masaken Hinano är inte ett militärt område. Rebellerna har inga baser här och det känner regimen till. Därför bombar de sällan mål här. Men, vi hör hur kriget rasar runtomkring oss. Det har fallit några raketer i närheten av katthemmet men vi har klarat oss bra hittills, säger Mohammad.

”De beväpnade grupper som finns här är folk härifrån och inte främlingar. Det var mycket tufft när Daesh (IS) hade sina utländska krigare här.”

Han är inte politiskt engagerad och tar inte ställning för eller emot någon part i kriget. Men han minns att det var tufft för tre år sedan – då terrorsekten IS fanns i östra Aleppo.

– De beväpnade grupper som finns här är folk härifrån och inte främlingar. Det var mycket tufft när Daesh (IS) hade sina utländska krigare här. De kastades ut och nu är det bara syrier kvar i staden, säger Mohammad.

”Vem ska ta hand om katterna om jag lämnar Aleppo? Vad ska de människor som får mat från oss ska säga om jag flyr?”, säger Mohammad al-Jalil. Foto: Expressen

Han får frågor om varför han ska ta hand om hemlösa katter medan tusentals människor behöver mat och hem. Mohammad påpekar att han har ett stort intresse för katter och att de samtidigt är djur som är försvarslösa och behöver hjälp. Men han påminner mig om att han, tack vare hjälpen som skickas till katterna, även kan hjälpa tusentals människor med mat och vatten.

”Så länge civila finns kvar stannar jag här. När alla civila har lämnat staden kan jag tänka mig att gå.”

– Jag tror att lekparken här är den enda i östra Aleppo. I dag är det tomt på barn. Folk vågar inte skicka ut sina barn när de hör att attackplan över staden. De vet att bomber kan falla när som helst, säger Mohammad.

 

LÄS OCKSÅ: 17 meter ner i urberget – inte ens hit kan de fly från bomberna

 

Han valde att stanna och han har inga planer på att fly trots att många av hans vänner gjort det. Han känner att han gör en stor insats där han är.

– Vem ska ta hand om katterna om jag lämnar Aleppo? Vad ska de människor som får mat från oss ska säga om jag flyr? Jag väljer att stanna kvar. Så länge civila finns kvar stannar jag här. När alla civila har lämnat staden kan jag tänka mig att gå, säger Mohammad.