IS värsta mardröm – ett folkligt uppror

BEIRUT. IS värsta mardröm är ett folkligt uppror i Mosul. I natt placerade terrorsekten hundratals beväpnade och maskerade män på stadens gator. En av Saddam Husseins närmaste män, med kopplingar till IS i Mosul, säger: – IS vill lämna Mosul men kräver att få fri lejd till Syrien, säger den 60 årige mannen som var en av de som ingick i innersta kretsen av makteliten i Irak.

I kategorin Krig & konflikt

Ett dygn har gått sedan den omfattande offensiven mot terrorsekten IS i Iraks andra stad började. Irakiska armén, irakiska milisgrupper, kurdiska Peshmerga uppbackade av USA och en rad västmakter försöker befria Mosul som har varit under IS styre sedan sommaren 2014.

Mosul har varit isolerat i flera dagar. Internet och telefonnätet ligger nere. Det kommer få uppgifter inifrån Mosul.

Rök stiger från ett IS-ockuperat område söder om Mosul. Foto: AP/TT

IS vill överge Mosul

En av Saddam Husseins närmaste män säger att IS vill överge staden - men inte villkorslöst. Mannen som är i 60-årsåldern lever ett tillbaka draget liv och har en direkt länk till IS ledningen i Mosul. Han tillbakavisar irakiska regeringens uppgifter om stora framgångar på fältet.

 

LÄS MER: Hishams familj kan inte ta sig från Mosul

 

– Enda framgång som de har gjort är att kurdiska Peshmerga, med hjälp av flygunderstöd från USA, kunnat erövra några byar och orter öster om Mosul. Däremot går det dåligt för regeringens armé söder om Mosul. Armén och milisgruppen Hashd al-Shaabi finns redan i området söder om Mosul men långt från staden. Södra delen är ett öppet område som IS inte vill försvara. De låter armén rycka fram utan motstånd. Den riktiga striden söder om Mosul har inte börjat än. IS har börjat ta tillbaka några av de byar som de förlorade första dygnet, säger han.

IS släppte en video från Mosul.

Ingick i innersta makteliten under Saddam Hussein

Mannen hade ett känsligt ämbete under Saddam Husseins styre och ingick i den innersta makteliten. Han greps av amerikanerna när regimen föll och fängslades med andra högt uppsatta irakiska ledare. När han släpptes valde han att leva på en hemlig ort. Att han har en länk till IS-ledningen inne i Mosul beror på att flera av IS-medlemmarna tillhörde regimen tidigare.

– IS vill lämna Mosul till Syrien. De har framfört krav på garantier om fri lejd från Mosul till syriska gränsen. De vill inte att Mosul ska bombas sönder, säger han.

Har placerat män på gatorna

Över en miljon människor bor i Mosul. En del familjer har redan lyckats ta sig till Syrien. Men majoriteten är kvar inne i staden. I natt placerade IS flera hundra beväpnade män på gatorna i Mosul. Mannen som står i kontakt med folk i Mosul säger att det finns tre scenarier för Mosul.

 

LÄS MER: Följ med ner i IS underjordiska tunnlar

 

– Antingen lämnar IS staden och flyr till Syrien eller väljer att försvara Mosul till sista man. Det tredje scenariot som IS fruktar för är folkligt uppror inifrån. Det pågår hemliga samtal mellan klanledare och IS för att få de att lämna Mosul. Men de vill ha garantier på att de inte bli bombade när de ta sig till Syrien, säger mannen.

IS-ledarna har tagit sig till Syrien

IS har mellan 5 000 – 8 000 medlemmar i Mosul. Det kommer uppgifter från Mosul om att några hundra – tros vara ledare och familjer till ledare – har tagit sig till Syrien.

– Om de får garantier och går med på att överge staden kan det här vara över på två veckor. Men om de väljer att försvara Mosul kan det ta mellan tre till fyra månader. Blir det folkligt uppror kan det leda till inbördeskrig, säger mannen med insyn i hur IS fungerar och vad de planerar.

Irakiska arméns bas i al-Qayyarah sju mil söder om Mosul.

Strax före offensiven mördade IS ett tiotal män som anklagades för att ha klottrat bokstaven M på fasader i Mosul. M betyder motstånd. Det är det som IS fruktar mest – uppror och motstånd inne i Mosul.

– Då blir det blodbad, påpekar mannen som har stor erfarenhet av flera konflikter i Iraks moderna historia.