IS sätter bomber i drönare – och det här är bara början

KASSEM HAMADÉ: IS lär använda fler drönarbomber i sina attacker snart. Men det vi inte vet, och som skrämmer många, är om IS drönare kommer att kunna bära nervgaser?

I kategorin Världspolitik

BEIRUT.

Två kurdiska Peshmergakrigare rapporteras ha dödats och två franska soldater skadats när en IS-drönare exploderade norr om den IS-kontrollerade staden Mosul i Irak. Drönaren som sköts ned för tio dagar sedan exploderade när soldaterna höll på att inspektera den.

 

”Just den här exploderade drönaren är bara ett smakprov på vad som komma skall.”

 

Den kurdiske generalsekreteraren för försvarsdepartementet i irakiska Kurdistan, Jabbar al-Yawar, bekräftar dödsfallen för BBC.

Är man förvånad?

Nej.

Redan för en månad sedan varnade amerikanska armén för att terrorsekten IS planerar att använda drönarbomber i attacker mot irakiska armén när slaget om Mosul drar i gång.

IS lär ha smugglat en hel del drönarbomber över gränsen både till Irak och Syrien, skriver Kassem Hamadé. Foto: Uncredited/AP

Just den här exploderade drönaren är bara ett smakprov på vad som komma skall. IS lär ha smugglat en hel del drönarbomber över gränsen både till Irak och Syrien.

Och de har för avsikt att använda dem.

 

Det är inte första gången IS använder drönare i krigföringen. När terrorsekten belägrade och försökte storma den Syrienkurdiska staden Kobane mellan 2014 och 2015 spelade en av IS propagandavideos in med hjälp av drönare.

 

”IS har tillgång till pengar, kontaktnät med regionala makter och en ambition om att bli ännu ondare. Den kombinationen är farlig.”

 

IS har, sedan de utropade sitt kalifat för tre år sedan, visat stor ambition att utvecklas och bli en stark organisation med hjälp av moderna vapen och teknik.

IS har tillgång till pengar, kontaktnät med regionala makter och en ambition om att bli ännu ondare. Den kombinationen är farlig. Den kan bli livsfarlig om IS tillåts fortsätta få stöd och bemanning från hela världen in till Syrien och Irak.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Vi vet att IS redan har använt nervgas och andra kemiska vapen mot rivaler och mot både den irakiska och syriska armén. Det är nervgas som man inte bara går ner till affären för att köpa.

Geo har tidigare skrivit om hur IS använder sig av drönare i Irak. Men tidigare har de använts för övervakning, inte som nu – med bomber installerade i sig. Bilden visar en IS-drönare som skjutits ned av en Peshmerga-skytt. Foto: Christoffer Hjalmarsson

För några dagar sedan publicerade Världsbanken en studie som slår fast att de flesta IS-terrorister – främst de som kommer från väst – är välutbildade. IS söker efter experter både utomlands och i Irak och Syrien.

 

”IS har pengar. De kan köpa det de behöver från flera vapenunderleverantörer. IS är inte ensamt om att använda drönare.”

 

Rektorn för neurovetenskap och fysiologi vid universitetet i Mosul, Abdulla Sultan al-Obaidi, greps och avrättades förra året när han vägrade samarbeta med IS. De ville ha hans hjälp för att utveckla smutsiga bomber.

Den onda ambitionen finns hela tiden. Att ha tillgång till drönare är inte svårt i en region där den svarta marknaden inom vapenhandeln blomstrar.

IS har, sedan de utropade sitt kalifat för tre år sedan, visat stor ambition att utvecklas och bli en stark organisation med hjälp av moderna vapen och teknik, skriver Kassem Hamadé.

Och IS har pengar. De kan köpa det de behöver från flera vapenunderleverantörer. IS är inte ensamt om att använda drönare. Både rivaler inom den väpnade syriska oppositionen har tillgång till drönare men även IS fiender, exempelvis libanesiska Hizbollah. Drönare i en region som exploderar ständigt är inte nytt eller svårt.

IS lär använda fler drönarbomber i sina attacker snart. Men det vi inte vet, och som skrämmer många, är om IS drönare kommer att kunna bära nervgaser?

IS har tillgång både till nervgas och drönare. Det scenariot är skrämmande.