Kassem Hamade

IS-ledarens exfru avslöjar: ”De vill byta min syster mot IS-slavinnor”

LIBANON.

Terrorsekten IS har kidnappat tusentals yazidiska kvinnor och utnyttjar dem som sexslavar.

Nu vill kurdiska myndigheter i Irak befria några av dem – genom att utväxla dem med en dömd kvinnlig terrorist som är fängslad i Arbil i irakiska Kurdistan.

Hon heter Doa al-Dulaimi och är syster till terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadis exhustru Saga al-Dulaimi som avslöjar det sensationella utspelet för Expressen.

– Hjälp oss så hjälper vi er, var beskedet jag fick från en kurdisk ledare, avslöjar Saga al-Dulaimi.

IS-ledaren al-Baghdadis ex-fru Saga al-Dulaimi avslöjar att kurdiska ledare kontaktat henne för att hjälpa dem få till en fångväxling mellan hennes syster och ett flertal yazidiska kvinnor, som hålls som sexslavar av IS.

FN anklagar i en ny rapport terrorsekten Islamiska staten – IS – för folkmord på människor från den religiösa gruppen yazidier, en minoritet som lever i främst kurdiska områden i flera länder i Mellanöstern. IS dödar och kidnappar yazidier – och håller 3 200 yazidiska kvinnor som fångar och sexslavar, enligt FN-rapporten.


LÄS OCKSÅ: Ex-frun: Min flykt från IS högsta ledare


Nu vill myndigheterna i Kurdistan, det självstyrande kurdiska området i norra Irak, pröva en dramatisk metod för att få IS att släppa några av sexslavarna.

Yazidiska sexslavar

Sommaren 2014 intog  terrorsekten IS den irakiska staden Mosul och större delen av norra Irak. Flera yazidiska samhällen hamnade under IS kontroll. Männen dödades och kvinnor och barn kidnappades.

Både FN och Amnesty har slagit fast att IS propagandauppgifter om yazidiska kvinnor som sexslavar stämmer. Många av kvinnorna transporterades till Syrien och staden Raqqa där de såldes till IS-medlemmar. En färsk FN-rapport uppger att minst 3 200 kvinnliga yazidiska slavar hålls kvar av IS.

IS har i en propagandaartikel i magasinet Dabeq rättfärdigat kidnappningarna med att yazidier är otrogna och sexslavar som säljs till IS-medlemmar får dem att inte begå synder. IS hänvisar till islams historia och till koranen och hävdar att de ger dem rätt att ta otrogna kvinnor som sexslavar.

De erbjuder sig att släppa den dömda terroristen Doa al-Dulaimi, medlem av en känd islamistisk familj, i utbyte mot IS fångar. Hon sitter i fängelse i Kurdistan sedan hon 2008 greps efter en misslyckad självmordsbombning.

Nu vill hon berätta om sin syster när jag träffar henne på hemlig ort i Libanon, nära gränsen till Syrien.

– En högt uppsatt kurdisk säkerhetschef ringde mig och sa: 'Hjälp oss för att vi ska hjälpa er. IS har kidnappat våra kvinnor, vi vill ha dem tillbaka', berättar Saga al-Dulaimi, syster till den fängslade Doa.

Doa al-Dulaimi, 25, syster till Saga al-Dulaimi, sitter i kurdiskt fängelse efter att ha försökt utföra en självmordsbombning.

Saga är exfru till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. För två månader sedan gav hon en exklusiv intervju med Expressen, hennes första och enda intervju. Nu vill hon berätta om sin syster när jag träffar henne på hemlig ort i Libanon, nära gränsen till Syrien. Det är fastemånaden ramadan.

Saga och hennes man har fastat hela dagen och brutit fastan ett par timmar tidigare denna junikväll.

Hon satte på sig ett bombbälte 2008 och skulle spränga sig i en kurdisk stad i norra Irak.

Det har gått två veckor sedan en högt uppsatt kurdisk säkerhetschef tog kontakt med Saga al-Dulaimi. Hennes syster Doa, 25, har avtjänat det nioåriga fängelsestraff hon dömdes till, men sitter fortfarande fängslad i irakiska Kurdistan.

Hon satte på sig ett bombbälte 2008 och skulle spränga sig i en kurdisk stad i norra Irak. Självmordsbombningen misslyckades och hon greps av kurdiska styrkor.

– Doa ville hämnas. Hon hade varit gift i 43 dagar när hennes man Ayad dödades i en amerikansk vägspärr i Irak. De båda åkte i en minibuss som stoppades. En maskerad man gick genom alla passagerares ID-kort och bad min systers man att stiga av, säger Saga.

– Han dödades på platsen. Senare fick vi veta att de hade dumpat kroppen i en flod, säger hon.

Hon packade sina tillhörigheter och trodde att hon skulle lämna fängelset. Men hon blev kvar.

Doas man var imam i en moské i Irak. Han predikade mot den amerikanska ockupationen och uppmanade folk att göra motstånd. Saga tror att det är anledningen till att han dödades för att han predikade mot amerikanerna.

Doa dömdes till nio års fängelse. Hon har avtjänat sitt straff och fick ett skriftligt meddelande från domstolen om att hon skulle friges. Hon packade sina tillhörigheter och trodde att hon skulle lämna fängelset. Men hon blev kvar.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
Foto: AP

Inga officiella kurdiska källor vill offentligt bekräfta uppgifterna om ett konkret erbjudande om en fångutväxling. Men det är tydligt att det finns med som ett tänkbart scenario.

Doa al-Dulaimi

Doa al-Dulaimi, 25 greps 2008 när hon försökte spränga sitt bombbälte mot mål i kurdiska staden Erbil. Hon misslyckades och dömdes till nio års fängelsestraff.

Doa är syster till Saga al-Dulaimi som är IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis ex- hustru.

Hela familjen al-Dualimi är involverad i terrorverksamheter.

Doa har en bror som är fängslad i södra Irak för sin involvering i terrordåd i Karbala i Irak. Hennes pappa är gripen av regimen i Damaskus för sin koppling till terrorgruppen al-Nusrafronten – al-Qaida i Syrien. Hennes yngsta bror som var medlem av al-Qaida dödades i strider i Syrien nyligen.

Doas syster Saga al-Dulaimi bor på en hemlig ort i Libanon. Hon är exhustru till IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi och har en dotter med honom.

– Doa har avtjänat sitt straff men sitter kvar fängslad i en kvinnoavdelning i Arbil. Om du frågar oss anser vi att hon bör släppas omedelbart eftersom hon har avtjänat sitt straff. Men med tanke på att hon är syster till al-Baghdadis exhustru drabbas hon automatiskt av följderna, säger Diya Butros som är chef för Independent Commission For Human Rights – Kurdistan Region, en organisation med mandat från parlamentet i Kurdistan att granska regeringen och rättssystemet.

Också Saga al-Dulaimi har suttit i fängelse. I Syrien och Libanon, anklagad för terrorism. Hon släpptes efter fångutväxlingar båda gångerna.

Mamma kollapsade när hon hörde min systers röst och när hon hörde kraven. Det var första gången på jättelänge hon fick prata med min syster.

Tidigare i juni fick Saga kontakt med sin fängslade syster Doa.

– Doa sa till mig att kurderna vill göra med henne som Libanon gjorde med mig. De vill fångutväxla henne. Sedan fick jag prata med en högt uppsatt kurdisk säkerhetschef, säger Saga.

Hon kopplade in sin mor, som är sjuk och befinner sig antingen i Irak eller i Syrien, på linjen.

– Mamma kollapsade när hon hörde min systers röst och när hon hörde kraven. Det var första gången på jättelänge hon fick prata med min syster, säger Saga.

Yazidiska kvinnor som släpptes av IS 2015.
Foto: AP

Saga har varit gift med Abu Bakr al-Baghdadi, IS högste ledare. De har en dotter tillsammans. Men Saga al-Dulaimi säger att hon trots det inte har någon möjlighet att påverka en fångutväxling.

IS bryr sig inte. Jag kan inte hjälpa kurderna. Jag har ingen makt och inga kontakter med IS.

– Kurderna tror att IS för min skull skulle gå med på en fångutväxling för att få yazidier fria. Jag har varit skild från honom (al-Baghdadi) i åtta år. Varför skulle de bry sig om al-Baghdadis exhustru? säger Saga.

– IS bryr sig inte. Jag kan inte hjälpa kurderna. Jag har ingen makt och inga kontakter med IS. Jag är också offer, säger hon.

Diya Butros säger dock till Expressen att han ser stora möjligheter att uppnå en överenskommelse om fångutväxling mellan kurderna och IS. Han understryker att Doa bör släppas villkorslöst eftersom hon har avtjänat sitt straff, men beskriver fallet som mer komplicerat än så.

Kassem Hamadé träffade Saga al-Dulaimi på en hemlig plats i Libanon.
Foto: Anna Hã Llams

– Det finns mycket som talar för att hon hålls kvar i fängelse - trots att hon har avtjänat sitt straff – i väntan på att man ska kunna fångutväxla henne. Jag vet inte om IS anser att hon är viktig eller inte. Det är en sak mellan IS och kurdiska regeringen eller kurdiska styrkorna, säger Diya Butros till Expressen.