Kassem Hamade

Här rasade huset över Omran, 3,5 – pappan Abou: "Det var ett mirakel att vi överlevde"

BEIRUT.

Klockan närmar sig sju på kvällen när Omran, 3,5 år, kliver upp på hörnsoffan i vardagsrummet i familjens bostad i östra Aleppo i Syrien. Det är Omrans pappa Abou Ali som sett till att hela familjen samlats i vardagsrummet.

Sju människor – mamma, pappa och fem barn. Äldsta barnet är en 11-årig flicka. Det är ingen slump att Abou Ali valt vardagsrummet.

Det var här i det högra huset som Omran och hans familj bodde. De hade tagit skydd i vardagsrummet och hoppades att huset bredvid skulle skydda dem. När det blev bombat föll det över honom.
Foto: Mahmoud Nsif

Familjen har inte samlats här för att vila upp sig eller tillbringa en trevlig kväll framför tv.

De söker skydd.

Vardagsrummet ligger på norra sidan av bostaden. Familjen använder det som skyddsrum eftersom det ligger vägg i vägg med ett annat hus.

De tror att grannhuset ska skydda vardagsrummet.

– Under hela kriget har vi tagit skydd i vardagsrummet. Vi fruktade att resten av bostaden lätt skulle kunna träffas av raketer, men inte vardagsrummet eftersom det skyddas av grannhuset, säger Abou Ali till Expressen.

Abou Ali är rädd för att träda fram eller prata i telefon. I stället går han med på att berätta via ett sändebud.

Fotograf Mahmoud Nsif som tog bilden på Omran i ambulansen träffar Abou Ali i ett av östra Aleppos kvarter. Abou Ali bor tillfälligt med familjen hos sin frus föräldrar. Han är rädd att telefonen ska spåras och att det ska leda till att fler flygangrepp drabbar familjen.

Foto: Mahmoud Nsif

– Jag är en vanlig syrier. Jag är en affärsman som åker över hela Syrien. Jag åker både till områden som kontrolleras av Fria syriska armén men även av regimen och till och med IS. Jag har inte problem med någon av de involverade i kriget. Jag är en vanlig syrier, säger han.

Abou Ali berättar att han har fem barn, tre pojkar och två flickor och att Omran är 3,5 år – och inte 5 år som tidigare rapporterats i medier världen över. Familjen bor i en lägenhet som ligger på första våningen i ett bostadshus i kvarteret al-Qaterjji i östra Aleppo. Abou Ali har bott där hela tiden. Han är från Aleppo.

Jag tackar nej till alla erbjudanden om att flytta från mitt hem i Aleppo. Varför ska jag göra det? Jag har inte problem med någon de involverade i kriget.

– Jag har släktingar i Turkiet som redan hyrt en lägenhet åt mig i Turkiet. Jag har släktingar som erbjuder mig att resa till Europa. Jag tackar nej till alla erbjudanden om att flytta från mitt hem i Aleppo. Varför ska jag göra det? Jag har inte problem med någon de involverade i kriget, säger Abou Ali.

Området runt Omrans hus bestod av rasmassor efter bombanfallet.
Foto: Mahmoud Nsif

Han trodde att mardrömskvällen skulle passera – precis som tidigare kvällar de senaste fem åren med flygattacker och explosioner. Han trodde inte att det var just det ”säkra” vardagsrummet som skulle rasa över hela familjen.

– När hela familjen samlades i vardagsrummet la jag märke till att Omran valde att sitta ensam i hörnet. Han satt tyst. En stark blixt följdes av ljud från hus som rasade samman, det skapade totalmörker. Stenar, damm och skrik. Omran flög av soffan och trycktes hårt mot väggen. Jag såg honom. Det första jag gjorde var att med mina händer flytta allt bråte och stenar för att komma åt honom.

När hjälpen kom fram berättade de att de hade räddat två av mina barn. Min fru och mina andra tre barn blev kvar på platsen men fick lindriga skador.

Abou Ali la inte märke till att han själv blev skadad. Han träffades av splitter på huvudet och längs armar och ben. Två av hans barn – Ali och en 11-årig flicka räddades först, av grannar och frivillig räddningspersonal. Abou Ali trodde att hela familjen låg kvar i ruinerna.

Han fasade att de kanske inte överlevt.

– När hjälpen kom fram berättade de att de hade räddat två av mina barn. Min fru och mina andra tre barn blev kvar på platsen men fick lindriga skador. Jag hjälpte min fru som hamnade under rasmassan att resa sig och täcka över sin kropp, säger Abou Ali.

Röjningsarbetet pågår i Aleppo.
Foto: Mahmoud Nsif

Först befarade han det värsta och trodde att samtliga i familjen hade fått livshotande skador. Men han lugnades av grannarna och av att han själv räddat resten av familjen.

– När vi var framme på sjukhuset satte jag mig på golvet och hade svårt att andas. Det var då jag kände av chocken. Jag kan inte säga annat än att det var ett mirakel att vi överlevde. Jag tackar Gud för allt, säger Abou Ali.

Nu bor han hos sin hustrus familj. Bara sonen Ali som opererades i natt för splitterskador vid magen ligger kvar på sjukhus. Läkarna säger att han kommer att klara sig.

Det var den syriske fotografen Mahmoud Nsif som tog bilden på Omran som skakade hela världen.

– När jag filmade Omran och hans syster hade jag svårt att hålla andan. Jag grät och lämnade från mig kameran, säger han.

Jag klarar mig bra. Jag vill inte ha pengar. En av mina grannar skadades i samma attack, hon behöver pengarna bättre än vad jag gör.

Mahmoud Nsif berättar att attackflygplan aldrig lämnar himlen över Aleppo. Det är cirka 300 000 människor som är omringade av syriska regimens styrkor och regimen använder alla möjliga bomber och vapen för att krossa de beväpnade grupperna från Jaish al-Fatah. Många civila dör. På andra sidan svarar de beväpnade grupperna med att beskjuta västra Aleppo. Även där faller civila.

När Expressen pratar med Abou Ali kontaktas han av flera personer – både för att trösta honom men även för att ge honom ekonomiskt stöd. En syrier skickade 2 000 dollar till Abou Ali. Han tackar nej till all ekonomisk hjälp.

– Jag klarar mig bra. Jag vill inte ha pengar. En av mina grannar skadades i samma attack, hon behöver pengarna bättre än vad jag gör, säger han.