Kassem Hamade

Ex-frun: Min flykt från IS högsta ledare


LIBANON.

Hon var gift med IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, ledaren för terrororganisationen IS, som ligger bakom de blodiga dåden i Paris och Bryssel.

Tillsammans fick de en dotter.

I en världsexklusiv intervju med Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé berättar nu Saga al-Dulaimi, 28, för första gången om hur det var att leva med världens mest jagade man.

– Han har en mystisk personlighet och jag vågade inte diskutera med honom säger Saga.

Vi träffas på en hemlig ort någonstans nära gränsen mellan Libanon och Syrien. Utanför är det vår. Det doftar citronblommor.

Det har gått fyra månader sedan 28 åriga Saga al-Dulaimi och hennes fyra barn släpptes från libanesiskt fängelse i en fångutväxling med terrorrörelsen syriska al-Nusrafronten.

Sedan dess har internationella tv-bolag och nyhetsorganisationer sökt henne för att få hennes berättelse om livet med den jagade terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

När hon nu till sist väljer att ge sin version så gör hon det utan några motkrav. Vi har bara lovat att följa de strikta säkerhetsreglerna: Ingen kontakt på telefon innan och mötet måste ske på en plats långt från familjens hem.

Jag kände honom inte, när vi gifte oss var han en vanlig person som var universitetslärare

– Jag gifte mig med en vanlig person som var universitetslärare.

Saga  är uppvuxen i en konservativ överklassfamilj i Bagdad. Hon hade varit gift en gång tidigare, innan hon träffade mannen som skulle bli känd som Abu Bakr al-Baghdadi.

Hennes make i första äktenskapet hette Falah Ismail al-Jasim, och var löjtnant i Saddam Husseins livvaktsstyrka. Efter regimens fall startade han och andra armégeneraler motståndsrörelsen Jaish al-Rashedin, som krigade mot amerikanska trupper i Irak. Ett år efter giftermålet dödades han i strid. Saga blev änka och tvingades ensam ta ansvar för tvillingpojkarna Omar och Usama.

En dag kom hennes fasters man till hennes far och sa att han kände en man som letade efter en änka för att gifta sig med.

– Jag kände honom inte, men min far välsignade giftermålet, berättar Saga.

– Jag gifte mig med en vanlig person som var universitetslärare. Då hette han Hisham Mohammad.

Saga tillsammans med tre av sina fyra barn: tvillingpojkarna Omar och Usama – och dottern Hagar som är terrorledaren al-Baghdadis och hennes gemensamma barn.
Foto: Expressen

Hennes yngsta son Youssef behöver byta blöja. Hon lägger honom på soffan där han får busa med sin storasyster Hagar. Det är Hagar, som snart fyller åtta, som är terrorledaren al-Baghdadis dotter.

– Jag märkte inte att han var aktiv på något sätt. Jag flyttade hem till honom och där bodde vi. Det var tufft att bo många i samma lägenhet. Det var han, jag och mina barn och hans första hustru med sina barn, berättar Saga.

Saga kände sig ensam och svag efter förlusten av sin första man. Hennes pappa, mamma och syskon hade flyttat till Syrien. Båda hennes systrars män försvann – en dödades av amerikanska trupper och den andra försvann spårlöst. Hon säger att hon behövde hjälp och stöd.

– Vi bodde väldigt trångt, men jag visste inte vart jag skulle ta vägen efter att min första man dödats, säger Saga.

I början var hon rädd att hennes nye man inte skulle behandla barnen väl.

Det finns en tradition i Irak och i muslimska samhällen att gifta män gifter sig med änkor just för att ta hand om deras barn. De tror att det är en god gärning som belönas efter döden.

– Han berättade inte mycket om sin bakgrund. Han var mystisk och tystlåten. Vi träffades på kvällen när vi skulle äta middag. Han tillbringade dagen på universitet där han undervisade religion och sharia. Ibland försvann han i några dagar. Han sa att han hälsade på sin bror, säger Saga.

Han älskade barnen. Han var deras idol. Han var en utmärkt person på det sättet, men min relation till honom var ytlig

Saga trivdes inte i det nya äktenskapet. Inte för att al-Baghdadi var elak mot henne eller hennes barn. Tvärtom. Hon säger att han tog bättre hand om barnen än om kvinnorna.

– Han älskade barnen. Han var deras idol. Han var en utmärkt person på det sättet men min relation till honom var ytlig, säger Saga.

Saga hade dåligt samvete när hon flyttade in hos al-Baghdadi. Han hade inte berättat för sin första hustru att han skulle ta ännu en hustru. Saga säger att hon helst inte vill minnas det första mötet med al-Baghdadis första fru.

Efter bara tre månaders äktenskap flydde hon.

– Jag hade varit gravid i en månad utan att jag eller han visste om det. Jag lämnade honom. Ja, man kan säga att jag flydde från honom. Det hade ingenting med honom som person att göra. Jag trivdes inte. Det var orättvist mot hans första hustru. Hon blev mycket ledsen. Därför stack jag, säger Saga.

Hon flyttade tillbaka till sin första makes familj i Bagdad.

Saga är försiktig med att berätta detaljer om privatlivet med al-Baghdadi – men understryker flera gånger att relationen var ”ytlig”.

Jag frågar om hon älskade honom:

– Nej, jag var inte kär i honom. Jag älskade honom inte. Han var en gåtfull person. Det gick inte att diskutera eller föra ett vanligt samtal med honom. På kvällen när han kom hem brukade vi äta middag tillsammans. Han bara frågade om saker och bad mig om att hämta saker. Han gav order, ingenting mer, säger Saga och tittar på sin nya make som står i dörren och lyssnar.

Saga vill helst undvika att prata om sina tidigare män inför nya maken. Hon är orolig för att han ska bli svartsjuk.

Efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003 organiserades beväpnade grupper mot ockupationen. Flera i Sagas familj, inklusive hennes bröder, var aktiva i motståndsrörelsen.

Sista samtalet mellan mig och honom var 2009. Han frågade om jag ville komma tillbaka

– Men inte han. Jag märkte inte att han var aktiv inom motståndsrörelse på något sätt. Han var en vanlig familjefar. Det är en gåta hur han kunde bli Emir för världens farligaste terrororganisation, säger Saga.

Al-Baghdadi tog kontakt med henne även efter hon flytt hemifrån. När hon födde dottern Hagar fick han reda på det. Han tog kontakt med henne och försökte övertala henne att komma tillbaka till honom. Hon vägrade.

– Sista samtalet mellan mig och honom var 2009. Han frågade om jag ville komma tillbaka. Men jag hade fattat mitt beslut. Han sa att jag fick behålla Hagar tills jag gifter mig igen. Han ville ha tillbaka henne om jag gifter om mig.

Saga med Hagar, tvillingpojkarna och nya bebisen Youssef.
Foto: Expressen

Inbördeskriget i Syrien hade pågått i två år när Saga sommaren 2013 bestämde sig för att hälsa på sin familj – pappa, mamma och syskon – i Damaskus. Hennes far Abdulhamid al-Dulaimi hade varit affärsman i Irak under Saddam Husseins tid, men flyttade till Damaskus efter regimens fall.

– Jag visste inte att det var kaos och krig i Syrien. Jag tittade på syriska tv-kanaler och de hävdade att allt var under kontroll. Därför åkte jag till Damaskus, hävdar Saga.

Hon var på väg för att möta sin pappa när de greps av den syriska säkerhetstjänsten.

– De ville komma åt min far. Han hade haft telefonkontakt med min bror Khaled som hjälpte beväpnade grupper som Fria Syriska Armén, säger Saga.

Det var i Libanon jag fick chockbeskedet. De visade mig bilder på min exman och frågade om jag kände igen honom

Medan Khaled var aktiv i kriget i Syrien greps hennes andra bror Omar i Irak och dömdes till livstids fängelse för terrorattacker i Basra i södra Irak. Terrorsekten IS tog på sig skulden för dåden.

– Jag var inte misstänkt för någonting i Syrien. Det var mitt första besök. De ville bara komma åt min far, säger Saga.

Den syriska säkerhetspolisen hävdar att Sagas pappa är en av de ledarna för terrorgruppen al-Nusrafronten (al-Qaida) i Syrien.

I mars 2014, efter sex månader i syriskt fängelse, släpptes hon tillsammans med 151 andra kvinnor i en fångutväxling mellan regimen i Damaskus och terrorgruppen al-Nusrafronten. Al-Nusra släppte 13 nunnor från den kristna staden Malula, som hade kidnappats i december 2013.

– Det var min bror som fick mig fri. Han känner en ledare i al-Nusra. Jag hade inte sett min bror Khaled på länge. När jag släpptes ut möttes jag av en lång och kraftig man – han var beväpnad, maskerad och jag tror han hade bombbälte på sig och han försökte krama om mig.

– Jag knuffade i väg honom. Han sa: ”Jag är din bror Khaled”. Jag grät och kollapsade av skräck och trötthet, säger Saga.


Tio dagar senare stormade syriska armén al-Nusras ställningar i al-Qalamoun. Saga flydde till Libanon – hon tog sig över gränsen illegalt. I Libanon greps hon igen.

– Det var i Libanon jag fick chockbeskedet. De visade mig bilder på min exman och frågade om jag kände igen honom. Det visade sig att jag varit gift med Abu Bakr al-Baghdadi. Det var en chock att sju år senare få reda på att jag varit gift med världens farligaste man. Jag slog sönder ett fönster i ilskan.

Libanesiska myndigheterna DNA-testade alla hennes fyra barn. Testet visade att al-Baghdadi verkligen var Hagars pappa.

Ett år och tre veckor senare släpptes Saga och hennes barn ur fängelset. Även den här gången handlade det om fångutväxling – 13 al-Nusramedlemmar mot 16 kidnappade libanesiska soldater.

Saga berättar att hon frågade efter sin bror Khaled. Den här gången fanns han inte där. Han hade dödades i strid.

– Jag kan inte gå in i detalj om hur jag blev behandlad i syriskt fängelse. I Libanon var jag isolerad med mina barn, men ingen soldat gjorde något ont mot mig, säger Saga.

al-Baghdadi är högsta ledare för terrornätverket IS. ”Det är mord, blod och brutalitet. Jag som mamma anser att det de gör är terrorism”, säger Saga om exmakes vägval.
Foto: EPA/TT NYHETSBYRÅN

Saga spar inte på orden när det gäller IS. Hon kallar dem för terrorister och hon beskriver al-Baghdadi som terrorledare. Jag frågar henne vad hon anser om attackerna i Bryssel.

– Det är mord, blod och brutalitet. Jag som mamma anser att det de gör är terrorism. Om någon gör min son illa är han terrorist. Varje mamma tycker så, säger Saga.

Hagar kommer in i rummet och ställer sig bredvid sin mamma. Hon är inte blyg och vill berätta om sina drömmar. Hon är förtjust i sitt lockiga hår och berättar att hon vill bli hårfrisörska – eller advokat.

Det är inte hennes fel att hon är dotter till världens mest jagade terrorist

Saga tittar på sin dotter och säger:

– Hela världens katastrof ligger på hennes axlar.  Vad har barn för skuld i allt detta? Det är inte hennes fel att hon är dotter till världens mest jagade terrorist.

Hagar berättar att hon inte längre går i skolan:

– Jag är rädd.

Vad är du rädd för?

– För att… Mina syskon gick i samma skola som jag så att ingen skulle slå mig.

Hagar säger att det fanns elaka barn i skolan.

– Jag har tre vänner – mina bröder Omar, Usama och Youssef.

Hon visar gärna sin Ipad och berättar om spelen hon tycker om att spela:

– Smurfarna, tåg och gorilla.

Vilket är ditt favoritspel?

– Smurfarna, säger Hagar.

Är du smurf eller prinsessa? 

– Det spelar ingen roll.


Saga berättar att de libanesiska myndigheterna lät henne välja mellan att återvända till de områden i Syrien som kontrolleras av al-Nusra och IS eller att stanna kvar i Libanon.  Hon valde att stanna.

– Det var en gammal dröm att få flytta till Libanon, säger hon.

– Det är alla arabiska kvinnors dröm att få bo i Beirut, civilisationers och frihetens hemvist.

Hur ser du på att IS stänger flickskolor och rekryterar barn för att spränga sig själva vid terrordåd?

– Det var det som jag var rädd för när jag fångutväxlades. Jag hade möjlighet att stanna i de militantas områden, men jag valde Libanon för mina barns skull.

Om jag ville leva med al-Baghdadi hade jag kunnat leva som prinsessa. Jag vill inte ha pengar. Jag vill leva i frihet

Saga säger att hon är för frihet, men även för tillämpning av sharia. Hon tycker inte att frihet och sharia står i motsatsförhållande till varandra.

Är du för frihet?

– Självklart.

Villkorslös kvinnofrihet menar du? 

– Tror du att jag är mot?

Är du för sharia?

– Ja.

Hur går det ihop, att du är för både sharia och kvinnofrihet?

– Det är sharia som skänker frihet till kvinnor.

Men Saga säger samtidigt att om hon skulle tvingas välja mellan att leva i Saudiarabien och Beirut skulle hon ”självklart” välja Beirut.

”Hela världens katastrof ligger på hennes axlar. Vad har barn för skuld i allt detta? Det är inte hennes fel att hon är dotter till världens mest jagade terrorist”, säger Saga om dottern Hagar.
Foto: Expressen

Och nu vill hon till väst. Hon säger att hon inte vill stanna kvar i arabvärlden.

När jag frågar henne varför väst skulle vilja ta emot al-Baghdadis ex-hustru samtidigt som han massakrerar civila i terrorattentat i Paris och Bryssel citerar hon en vers från koranen:

”På ingen bärare av bördor 

ska läggas en annans börda” 

Saga al-Dulaimi säger:

– Var är min skuld? Jag var gift med honom 2008, nu är vi skilda. Det var jag som lämnade honom. Jag är en kvinna som gått igenom mycket och som lidit i fängelse.

– Om jag ville leva med al-Baghdadi hade jag kunnat leva som prinsessa. Jag vill inte ha pengar. Jag vill leva i frihet.


Kassem Hamadés tidigare världsexklusiva artiklar i Expressen om IS

Expressens dolda kamera visar IS brutala skövling av Palmyras världsarv


Kvinnornas förbjudna filmer inifrån Raqqa, IS stängda huvudstad