Det riktiga kriget mot IS kommer att ske i Syrien

KASSEM HAMADÉ: Befrielse av Mosul betyder inte slut på kriget mot IS. Terrorsekten har sina starkaste och sista fästen i det sönderfallna ”kalifatet”.

I kategorin Världspolitik

BEIRUT.

De rycker fram från tre olika fronter mot IS i Mosul.

Irakiska armén från syd, Hashed Shaabi från nordväst och kurdiska Peshmerga från öst.

– Målet är att befria Mosul före amerikanska presidentvalet, säger militärkällor.

Offensiven för att driva ut IS ur Mosul är i full gång. Foto: Niclas Hammarström

Tre olika militärstyrkor deltar i markoffensiven mot IS i Mosul. Kurdiska Peshmerga, paramilitärgruppen al-Hashed al-Shaabi och Iraks reguljära armé. Samtliga rycker fram men befinner sig ännu flera kilometer utanför staden Mosul. De enda som har lyckats ta sig till stadens utkant är elitstyrkan Gulddivisionen som intog al-Karama som ligger ett par kilometer utanför Mosul.

Men det riktiga slaget om Mosul har inte börjat än.

 

LÄS OCKSÅ: Slutstriden vid IS fäste i Mosul har påbörjats

 

Irakiska armén har tagit på sig ansvaret för att tillsammans med antiterrorstyrkan storma staden medan Peshmerga ska skydda de kurdiska områden och Hashd Shaabi ska kapa av alla vägar från Mosul till Syrien.

Människor som flytt från IS i Irak. Foto: Bulent Kilic / AFP

Sedan offensiven började för två veckor sedan har irakiska armén haft två stora hinder medan den marscherar mot Mosul. IS har placerat ut tusentals vägminor på vägar som går in till Mosul. Det andra hindret är civilbefolkningen.

När IS flyr tar de civilbefolkningen som mänskliga sköldar. Det gör armén nästan förlamad och hindrar dem från att kunna agera fritt.

”Minst 1 500 familjer har lyckats fly från IS-kontrollerade områden med hjälp av arméns instruktioner.”

– IS har inte visat riktigt motstånd än. Det de gjort är att sätta eld på oljebrunnar, förstöra de byar de flyr från och använda sig av självmordsbombare. Våra styrkor har inte blivit utsatta för attacker i område som befriades, säger en militärkälla.

Det är tecken på att IS flyr mot staden Mosul i väntan på riktiga slaget, enligt källan.

 

LÄS OCKSÅ: Blodbadet i Kirkuk – här är dödens gata

 

IS har stängt ner telefonnätet och internet. Det är för att stoppa all kommunikation med omvärlden eller med irakiska armén. Terrorsekten har avrättat tiotals människor som anklagades för att samarbeta med armén. Armén ger civilbefolkningen instruktioner med hjälp av en radiokanal som sänder dygnet runt till Mosul.

– Minst 1 500 familjer har lyckats fly från IS-kontrollerade områden med hjälp av arméns instruktioner. De får information om vilka vägar de ska ta till säkra områden, säger en militärkälla.

Expressens Magda Gad är på plats och rapporterar om offensiven mot IS i Mosul. Foto: Niclas Hammarström

Nu omringar irakiska armén förstaden Hammam al-Alil som ligger tre mil utanför Mosul. De har befriat samtliga byar och samhällen runtomkring Hammam al-Alil.

– Inom ett par dagar är vi inne i Hammam al-Alil. När vi har befriat det är det raka vägen till Mosul. Målet är att befria staden Mosul före amerikanska valet, säger en militärkälla.

Enligt irakiska armékällor har IS högsta ledning inklusive Abou Bakr al-Baghdadi flytt från Mosul till Raqqa i Syrien.

Om IS fortsätter att visa lika svagt motstånd som nu kommer Mosul att befrias inom tio dagar. Väljer IS att försvara Mosul kan det ta flera månader.

Men befrielse av Mosul betyder inte slut på kriget mot IS.

Det riktiga kriget kommer att ske inne i Syrien. IS har sina starkaste och sista fästen i sönderfallna ”kalifatet”.