Därför är slaget om al-Falluja avgörande i kampen mot IS

50 000 invånare sitter fast i ett IS-helvete där de används som mänskliga sköldar. Kassem Hamade förklarar varför staden är så strategiskt och symboliskt viktig.

UPPDATERAD


50 000 invånare – däribland 20 000 barn – är fångade när IS försvarar den strategiskt och symboliskt laddade staden a-Falluja i Irak, skriver CNN.

Rapporter talar om hundratals av familjer används som mänskliga sköldar. Andra uppgifter talar om att män som vägrar hjälpa försvara staden massavrättas.

Under onsdagen kom rapporter om att irakiska armén skjutit upp anfallet mot staden för att skona dess civila.

Runt 50 000 människor är kvar i staden. Bilden på ett par som bunkrar vatten uppges vara tagen på tisdagen. Foto: AP

En dryg vecka har gått sedan irakiska regeringen förklarade att armén inledde sin offensiv för att befria irakiska al-Falluja från terrorsekten IS.

På en vecka har arméns styrkor marscherat sex kilometer in i staden från östra sidan.

al-Falluja, som ligger sju mil väster om Bagdad, var den första staden att falla i terroristernas händer. Nu kan vara på väg att befrias, men vägen dit är lång och tvivlen är många.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Klarar Iraks armé uppgiften?

Och hur ska man förhindra irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabis inflytande?

Milisgruppen, som tidigare har gjort stora framgångar i kriget mot terrorsekten IS i Irak, står beredd att ta över kommandot och det oroar omvärlden. Saudiarabien, men även USA, fruktar att shiamuslimska al-Hashd al-Shaabi ska massakrerar det sunnimuslimska al-Fallujas befolkningen – de som är kvar i alla fall.

Irakiska armén rycker fram mot IS-fästet. Foto: Nawras Aamer / EPA

För två veckor varnade irakiska armén att man kommer att storma al-Falluja och bad dess civilbefolkning på cirka 300 000 människor att lämna staden.

Minst 50 000 blev kvar i sina hem och nu kommer uppgifter om det som man befarade: IS använder dem som mänskliga sköldar.

Det har minst sagt försvårat den irakiska armén inmarsch.

al-Fallujas moderna historia är blodig, tragisk och skrämmande.

 

Det första slaget om al-Falluja 1

2004: Amerikanska soldater i al-Falluja. Foto: AP / US ARMY

När USA invaderade Irak gjorde al-Falluja inte särskilt hårt motstånd.

Till skillnad från övriga städer utsattes inte statliga byggnader för vandalisering. Många av Saddams högt uppsatta generaler flyttade till al-Falluja och gjorde en oskriven överenskommelse om att inte utsätta amerikanska trupper för motstånd.

Bakslaget kom på Saddam Husseins födelsedag, 28 april 2004, då antiamerikanska protester urartade och 17 irakier dödades.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

På några få veckor lyckades beväpnade grupper att ta kontroll över staden. Fyra vakter från det amerikanska vaktbolaget Black Water greps, avrättades och hängdes upp i elstolpar.

USA inledde sitt första slag mot al-Falluja, det slutade med ett amerikanskt misslyckande.

I november 2004 tog striderna ny fart.

USA mobiliserade rejät med omfattande flygunderstöd.

För civilbefolkningen innebar det katastrofala följder när 90 procent av staden lades i ruiner.

Al-Falluja: Symboliskt och strategiskt

Öde gator och rök från bombanfall i den redan sönderbombade staden i Irak. Bilden uppges vara tagen på tisdagen. Foto: Ap / AP TT / NTB SCANPIX

Al-Falluja har symbolvärde hos många islamister – men främst hos IS.

Det var al-Falluja som IS stormade först av alla städer i Irak i januari 2014.

Sedan dess har IS använt al-Falluja som bas för att skicka sina självmordsbombare till Bagdad som ligger sju mil bort, men men även till shiamuslimska städer i södra Irak. Faller al-Falluja avlägsnar man det största säkerhetshotet mot huvudstaden och öppnar vägen för att fortsätta senare mot IS-starka fäste Mosul i norra Irak.

Kan irakiska armén ensam besegra IS i al-Falluja?

Irakiska armén utanför al-Falluja. Efter förlusten av staden Mosul tvivlar många på arméns kapacitet. Foto: Khalid Mohammed / AP TT / NTB SCANPIX

Det är en fråga många ställer sig. Sedan IS jagade bort irakiska armén – nästan utan motstånd – från flera städer och från Mosul har man inte kunnat återerövrar en enda ort utan hjälp av milisgruppen al-Hashd al-Shaabi.

Al-Hashd al-Shaabi är ideologiskt motiverad grupp och stöds av shiamuslimer i Irak men även av Iran. Det väcker oro bland många sunnimuslimer i Irak men även hos regionala makter som Saudiarabien.

Det gäller att Irakiska armén lever upp till förväntningarna att storma al-Falluja utan hjälp av milisgruppen al-Hashd al-Shaabi.

Lyckas de inte är det en fråga om tid innan al-Hashd, som har tusentals krigare står redo utanför al-Falluja, stormar staden.

al-Falluja på tisdagen: rökmoln stiger mot himmeln efter irakiska arméns anfall. I staden finns 20 000 barn, enligt uppskattning i bland annat CNN. Foto: Khalid Mohammed / AP TT / NTB SCANPIX