Foto: Str/Epa/TT

Damaskus tolkar Trumps seger som grönt ljus för att krossa de beväpnade grupperna i östra Aleppo

Syriska armén förbereder för en stor och "strategisk offensiv” inom 24 timmar mot belägrade östra Aleppo. Tidigt i morse skickades varningsmeddelanden till civila och beväpnade grupper om att de har 24 timmar för att ta sig över till ”säkra områden”. Hela det politiska och militära klimatet talar för att tiden för intagning av hela Aleppo är inne. – Attackflygplan lämnar aldrig himlen över Aleppo och det är brist på alla mat och basvaror, säger en Aleppobo.

I kategorierna Krig & konflikt ochVärldspolitik

Rysslands enda hangarfartyg Admiral Kuznetsov och sju andra krigsfartyg, inklusive kärnvapenbestyckade krigsskeppet Peter den Store, tog i lördags plats utanför Syriens kust för att delta i ”slutoffensiven” mot beväpnade gruppers område i östra Aleppo. När kapten Vladislav Malakhovsky fick frågan av Rysslands statliga TV Russia 1 om de ser främmande attackplan närma sig flottan sa han:

”De är rädda för att komma närmare än 50 kilometer bort. De förstår hur kraftfull kärnvapenbestyckade skeppet är”.

Beslutet om att skicka flottan som består av åtta krigsskepp togs före valresultatet i USA. Enligt ryssarna ska flottan hjälpa syriska armén och dess allierade från libanesiska Hizbollah, Iran och shiamuslimska milisgrupper från Irak för att inta de områden som kontrolleras av beväpnade grupper i östra Aleppo. Det är sant. Men det behöver inte vara hela sanningen.

Ryssland var först ute med att gratulera USA:s nyvalda president Donald Trump till segern. Ryssland och regimen i Syrien sörjer inte Hillary Clintons förlust. De och andra regionala länder, exempelvis Egypten, anklagar henne för att stöda Muslimska brödraskapet och islamistiska beväpnade grupper.

Däremot tolkar de Trump som mer rebellfientlig och att han vill skapa stabilitet i upprorsdrabbade länder med hjälp av att stoppa allt stöd – både politiskt och militärt till rebellgrupper.

Ryssland var först med att gratulera Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ansedda arabiska tidningen Al-Hayat avslöjade kort efter valet i USA att Donald Trumps son träffade representanter för Damaskusregimen i ett europeiskt land. President Bashar al-Assad har inte kommenterat Trumps seger. Däremot lät regimen i Damaskus al-Assads närmaste rådgivare, Bouthaina Shaaban, säga att Syrien välkomnar ett eventuellt samarbete med USA mot terrorism.

 

Östra Aleppo med sina cirka 250 000 invånare har varit belägrat i flera år. Regimen har gjort flera försök för att inta den delen av staden utan resultat. De beväpnade grupperna – främst islamistiska Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten al-Qaida i Syrien) gjorde ännu fler försök för att bryta upp belägringen – utan resultat.

Belägringen har gjort livet mycket svårt för folk i östra Aleppo.

– Priser på mat och basvaror går upp hela tiden. Förra veckan kostade ett kilo kött 8 000 syriska lira men nu kostar det 24 000 lira. Ett kilo socker kostade förra veckan 3 500 lira men i dag kostar det 8 000 lira. Det är brist på bränsle och på ved. Jag vet inte hur vi ska kunna klara oss i vintern, säger en man i östra Aleppo.

President Bashar al-Assad har inte kommenterat Trumps seger. Foto: Sana / Handout / Epa / TT

De senaste två dygnen har syriska armén intagit samtliga områden söder om Aleppo. Ryska attackplan återupptog nyligen sina attacker mot östra Aleppo. Regimen och dess allierade har skickat in stora förstärkningar till Aleppo för att delta i offensiven. De beväpnade grupperna är splittrade i interna konflikter.

Det är inte säkert att beväpnade grupper kan fortsätta kämpa mot regimen länge till.

 

Tidigt denna morgon fick civila och beväpnade i östra Aleppo flera sms-meddelanden till sina mobiltelefoner från syriska armén.

”Till beväpnade grupper i östra Aleppo. Oppositionen som bor och lever på hotell och i slott bryr sig inte om de fattiga syriers liv i östra Aleppo. De utnyttjar dem för egna intressen. Ni har 24 timmar på er för att evakuera era sjuka och skadade och även ni om så ni önskar”.

I ett annat meddelande skriver armén:

”Till beväpnade grupper i östra Aleppo. Ni har 24 timmar på er för att bestämma om ni vill lämna (östra Aleppo). Er kollapsade ledning utanför Aleppo kan inte hjälpa er. De som vill leva i säkerhet måste lägga ner sina vapen och vi garanterar säkerheten. När tidsfristen går ut inleder vi vår redan bestämda strategiska offensiven och vi kommer att använda sofistikerade vapen”.

Rök stiger efter bomber i västra Aleppo på fredagen. Foto: Str/Epa/TT

Det är inte första gången syriska armén varnar beväpnade och civila i östra Aleppo om att man kommer att inta de delarna av staden.

Men, den här gången är annorlunda.

Damaskus tolkar Trumps seger som grönt ljus för att krossa de beväpnade grupperna.

Ryssland, som sätter in avancerade krigsskepp, säger nu till omvärlden att det inte finns någon återvändo från att inta Aleppo. Den humanitära katastrofen i östra Aleppo sätter tryck på de beväpnade grupperna. Vi ska inte gömma bort att FN:s särskilda sändebud till Syrien, Staffan de Mistura, för över en månad sedan krävde att islamistiska Fatah al-Sham måste lämna östra Aleppo. Det tolkades som att en stor överenskommelse redan då var på gång för Aleppo. Men, den ryska krigsstyrkan har större ambitioner än bara Aleppo.

 

USA stöder kurdiska grupper i östra och nordöstra Syrien för att befria Raqqa. Turkiet redan nu börjat bomba mål i den för IS strategiskt viktiga staden al-Bab. Syriska armén har länge förklarat att det är Damaskus som kommer att befria Raqqa.

Det är en galopp mellan de involverade i kriget i Syrien om vem som hinner fram först till de områden som styrs av terrorsekten IS. Det är därför Ryssland skickar sina sofistikerade krigsskepp till det varma vattnet i medelhavet.