Attackerna mot IS kommer att fortsätta när livlinorna kapas

Kassem Hamadé: Hundratals IS-medlemmar har dödats på flykt från Falluja. Faller gränsstaden Al-Bukamal så kommer IS att splittras i små öar i Irak och i Syrien.

Det finns uppgifter om att 250 IS-medlemmar dödats i attackerna, utförda av den amerikanskledda koalitionen i närheten av den nyligen befriade irakiska staden Falluja i går kväll.

Attackplanen bombade terrororganisationens fordon söder om staden och angreppet kan ha varit en av de dödligaste attackerna hittills mot jihadistorganisationen.

Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerar i staden Fallujah. Tiotusentals civila har flytt staden under attackerna som ledde till att man kunde återta staden från IS kontroll. Foto: Karim Kadim/AP

En amerikansk militärkälla säger till nyhetsbyrån Reuters att antalet IS-terrorister som dödades i flygattackserien kommer att stiga ”inom timmar”. Enligt amerikansk militär förstördes ett 40-tal av IS-terroristernas fordon som var på väg från Falluja.

Det är ännu oklart om attackerna var riktade mot IS-baser eller mot konvojer som transporterade flyende IS-medlemmar från Falluja till andra områden. Det har inte kommit bilder eller information från oberoende källor men allt tyder på att attackerna måste ha varit riktade mot IS-konvojer.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorsekten kommer att hamna i öknen

 

Det har gått några få dagar sedan den irakiska armén stormade staden Falluja och befriade dess invånare från IS styre. Falluja är strategiskt viktig eftersom den ligger nära Bagdad och varit ett av IS viktigaste fästen.

Irakiska säkerhetsstyrkor inspekterar platsen där fordon tillhörande flyende IS-medlemmar träffats av bomber utanför staden Falluja i Irak. IS förlorade nyligen kontrollen över staden. Foto: AP

Det var i Falluja som de flesta martyrterrorister utrustades med bilbomber och skickades till bland annat Bagdad. Nu är staden befriad men varken den USA-ledda koalitionen eller irakiska armén vill ge terroristerna någon chans att kunna återhämta sig.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar IS: ✓ Terrorismen ✓ Kalifatet ✓ Pengarna

 

Det kortsiktiga målet är att kapa IS-livlinor som binder samman dess områden i Irak och i Syrien. En av IS viktigaste livlinor går från Falluja till den syriska staden Al-Bukamal.

”Det är en tidsfråga innan staden möter samma öde som Falluja.”

Den USA-ledda kampanjen mot IS har varvats upp under de senaste veckorna och sedan några dagar tillbaka utkämpar USA-stödda syriska väpnade grupper hårda strider mot IS utanför den syriska staden Al-Bukamal.

  • IS har pressats tillbaka på flera håll under den senaste tiden, både i Syrien och Irak. Foto: AP
  • En irakisk säkerhetspatrull i Fallujah, Irak. Staden befriades nyligen från IS kontroll. Foto: Karim Kadim/AP
Helskärm

Några av grupperingarna i kriget i Syrien

Syriens militär

Står under befäl av president Bashar al-Assad och var tidigare en av Mellanösterns starkaste och mest välutrustade. Den har kraftigt försvagats under inbördeskriget på grund av förluster, avhopp och färre som kan rekryteras. Stöds av Iran och Ryssland.

IS, Islamiska staten

Är en väpnad terrororganisation som är aktiv i flera länder i Mellanöstern, men med starka fästen främst i Syrien och Irak. IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagarna och använder flitigt sociala medier för att föra ut sitt budskap. Vill upprätta ett kalifat i regionen.

Fria syriska armén, FSA

Bildades när de folkliga protesterna mot regeringen al-Assad blev allt större och mer våldsamma. FSA är sammansatt av en mängd olika krigförande grupper, som avhoppare från regeringssidan, frivilliga och utländska legosoldater. Stöds av bland andra Saudiarabien, Turkiet, USA och Frankrike.

al-Nusra-fronten

Är en sunni-islamisk jihadistisk grupp med kopplingar till al-Qaida och således terrorstämplad av USA och flera andra länder. Nusra-fronten betraktas som både välbeväpnad och välorganiserad med mycket stridsvana soldater.

YPG, Folkets försvarsenheter

Den syriskkurdiska milisen YPG bekämpar IS i norra Syrien. I början av kriget intog YPG en defensiv hållning, men har under krigets gång flyttat fram sina positioner. Stöds av USA men kallas för terrorister av Turkiets president Erdogan. Lockar många västerländska legosoldater.

Källor: AP, BBC, CBS, SCMP, Sky News

Visa merDölj

Det är 30 mil mellan Falluja och Al-Bukamal, som ligger på gränsen mellan Syrien och Irak. De har ännu inte lyckats ta kontroll över Al-Bukamal.

IS försvarar staden med alla medel. Men det är en tidsfråga innan staden möter samma öde som Falluja. Faller Al-Bukamal kommer IS att splittras i små öar i Irak och i Syrien.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är Beirut nästa stora terrormål för IS

 

Gårdagens flygattacker mot det som kan ha varit IS flyende konvojer från Falluja kommer att upprepas när livlinorna är kapade. IS har inte råd eller tillräckligt med medlemmar för att kunna försvara flera städer och ett territorium som är lika stort som Storbritannien.

”Det är det som hände i går kväll. IS-flyende styrkor är nakna från luften. Det gör dem till lätta mål att krossa.”

Deras taktik har varit att skapa rädsla och skrämma i väg civilbefolkningen som inte stöder dem – och även reguljär militär som Irakiska armén som misslyckades med att försvara Mosul.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar kriget i Syrien: ✓ De krigar ✓ Därför krigar de ✓ Så många har dött

 

Både amerikanerna och ryssarna har förstått hur IS kan krossas. I flera strider är det avgörande att sätta in milisgrupper mot IS. I Irak har milisgruppen al-Hashd al-Shaabi och väpnade klaner varit till stor hjälp på fältet. De är förstås beroende av flygunderstöd.

Det är det som hände i går kväll.

IS-flyende styrkor är nakna från luften.

Det gör dem till lätta mål att krossa.