Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Japans kejsare Akihito vill abdikera – därför stoppas han

Trots att en klar majoritet av det japanska folket stöttar den japanska kejsaren Akihitos önskan om att få pensionera sig ser möjligheten till att göra det krånglig ut.

Monarkens förfrågan väcker en debatt om en ändring i konstitutionen som skrevs efter andra världskrigets slut.

– Jag är redan över 80 år gammal och lyckligtvis är jag nu vid god hälsa. Men när jag ser till hur min hälsa gradvis försämras är jag oroad över att det kommer göra det svårare för mig att utföra min plikt som statssymbol helhjärtat som jag hittills gjort, säger Akihito under det tio minuter långa talet till nationen, skriver the Japan Times.

Det omtyckta statsöverhuvudets planer på att abdikera har varit kända sedan tidigare och rör till det i den japanska politiken.

Akihitio tillskrivs ofta egenskaper som liberal och framtidstänkande, en motvikt till en annars konservativ regering.
Foto: Koji Sasahara/AP TT NYHETSBYRÅN

I 28 år har Akihitio innehaft kejsartiteln. Vid 55 års ålder efterträdde han sin far, kejsaren Hirohito, som dog vid 87 års ålder. Ålderskrämpor som prostatacancer och hjärtproblem har nämnts som anledningar till att Japans nu 82-årige statsöverhuvud vill kliva av tronen och tillbringa sina sista år i livet med att ta hand om sin hälsa.

– Jag skulle säga att både kejsaren och hans son är populära, även om de inte är lika tillgängliga som det svenska kungahuset. De lever mer isolerat, säger Marie Söderberg, professor och chef över Japaninstitutet på Handelshögskolan i Stockholm.


Marie Söderberg, professor och chef över Japaninstitutet på Handelshögskolan i Stockholm.
Foto: PRESSBILD HANDELSHÖGSKOLAN

Akihito tillskrivs ofta egenskaper som liberal och framtidstänkande, en motvikt till en annars konservativ regering. Trots att han enligt den japanska lagstiftningen ska hålla sig utanför det politiska har kejsaren vid flera tillfällen talat om vikten att minnas "historien korrekt", vilket kan ses som en kritik mot de nationalistiska krafternas ovilja att tala om de mörka sidorna av Japans historia. I sitt nyårstal 2015 adresserade han Japans ockupation av Manchuriet 1931.

Mellan 77 till 90 procent av den japanska befolkningen stöttar Akihitos vilja att avgå visar undersökningar, skriver bland annat Washington Post.


På många sätt är Akihito en relik från svunna tider, en påminnelse om den tradition av kejsare som i Japan sträcker sig nära 3000 år tillbaka i en linje av manliga arvingar. Att abdikera och överlämna tronen till sin son var inget ovanligt i dåtidens Japan men i efterdyningarna av andra världskriget skedde en enorm omvälvning av det japanska kejsardömet. Likt många av Akihitos europeiska likar är hans makt symbolisk och ceremoniell och enligt den nuvarande grundlagen ska Akihito regera till sin död.

Att ens föra abdikering på tal är politiskt kontroversiellt eftersom det kräver en ändring i den japanska konstitutionen av parlamentet, vilket kräver två tredjedelar av parlamentets röster. Konstitutionen är en grundlag som författades av USA efter Japans nederlag i andra världskriget och som slog fast den pacifistiska roll landet sedan dess haft. Trots en välrustad militär och flotta begränsar konstitutionen Japans möjlighet att skicka soldater utomlands.


Japans premiärminister Shinzo Abe gick till val på att bland annat ändra Artikel 9 i konstitutionen, den så kallade fredsklausulen, som förbjuder Japan från att delta internationellt med militär.
Foto: Kimimasa Mayama / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

För nyomvalde premiärministern Shinzo Abe, som förra månaden lyckades vinna de två tredjedelar av parlamentsplatserna som behövs för att göra konstitutionella ändringar, är det primära och mest kontroversiella fokuset att möjliggöra krigföring utomlands. Kejsaren har uttryckt sitt stöd för den fredsbevarande roll Japan har medan premiärministern vill lätta upp den. Den rådande situationen i världspolitiken med rädsla för terrorhot, dispyter med Kina om naturfyndigheter i Östkinesiska sjön och missilattackshot från Nordkorea gör att en del japaner stöder en framtida reform för en starkare militär ställning.


LÄS OCKSÅ: Nordkorea avfyrade missiler: "Seriöst hot"


... sedan valet i somras är man närmare beslutet att göra Japan till ett "normalt" land som Shinzo Abe uttrycker det

– Att få till en grundlagsändring i Japan är svårt. Diskussionen har förts ända sedan lagen skrevs, men sedan valet i somras är man närmare beslutet att göra Japan till ett "normalt" land som Shinzo Abe uttrycker det, säger Marie Söderberg på Handelshögskolans Japaninstitut.

Under 2015 gjordes en omtolkning av konstitutionen som möjliggör att Japan under vissa omständigheter kan försvara sig militärt när japanska intressen hotas. Marie Söderberg berättar att omtolkningen kritiserades hårt av jurister. Ännu har dock inte omtolkningen praktiserats militärt.


Läget i naturresursrika östkinesiska havet har länge varit ansträngt. Både Japan och Kina gör anspråk på vissa ögrupper i havet och har ökat sin militära närvaro i området. Den kinesiska närvaron i Sydkinesiska sjön oroar närliggande länder som Vietnam, Brunei, Taiwan och Malaysia på grund av den viktiga transportvägen mellan Stilla havet och Indiska oceanen.


LÄS OCKSÅ: Kinas territoriella anspråk förkastas

Den debatten var väldigt intensiv ett tag men nu pratar ingen om det längre

Den andra stora frågan som Akihitos abdikeringshot väcker handlar precis som i Sverige efter kronprinsessans Victorias födelse om arvsföljden. Liberaler höjer rösten för en reform som möjliggör för kvinnor att ärva tronen. Kronprinsen Naruhito, 56, som ska efterträda sin far, har bara en dotter och enligt den nuvarande manliga tronföljden skulle kejsartiteln följaktligen gå till prinsens yngre bror vid hans bortgång och därefter till hans brorson Hisahito.

Innan den nu nioåriga tronarvingen föddes har inga manliga regenter fötts på 40 år och fram till hans födelse var frågan het i Japan. De konservativa är emot en sådan förändring och premiärminister Shinzo Abe har tydligt tagit avstånd till en sådan reform.

– Den debatten var väldigt intensiv ett tag men nu pratar ingen om det längre, säger professor Marie Söderberg.


Delar av den japanska kejsarfamiljen samlad. Från vänster till höger: kronprinsessan Masako, kronprins Naruhito, kejsare Akihito, Michiko, prins Akishino, prinsessan Kiko och prinsessan Mako.
Foto: Eugene Hoshiko / AP TT NYHETSBYRÅN

Påven Benedictus XVI, spanska kungen Juan Carlos och Nederländernas drottning Beatrix bröt en långvarig tradition och abdikerade till förmån för sin efterföljare. Det mest troliga nu när kejsaren talat om sina intentioner för det japanska folket är att regeringen sätter ihop en expertgrupp för att diskutera frågan och nå konsensus om hur ett lagförslag skulle kunna utformas.

Oavsett om processen kommer att lyckas och kejsar Akihitio faktiskt får sin vilja om pensionering genomförd tror experter ändå att det kommer att ta år av vändor med omröstningar och betänkanden innan han faktiskt får abdikera.