Jakten på Hitlers guldtåg i tunnlarna

Foto: Czarek Sokolowski

WALBRZYCH.

Utanför slottet Ksiaz i Walbrzych i södra Polen råder ett ordnat kaos. Tre turistguider står vid ingången och drar sina introduktioner på engelska och tyska.

Förra året hade det populära 1200-talsslottet cirka 2 500 besökare under en vanlig helg i augusti. I år var siffran 5 500 under motsvarande period.

Orsaken till den stora ökningen är den guldfeber som råder i området sedan en dryg månad tillbaka. Då kontaktade en advokat myndigheterna i staden Walbrzych och berättade att hans klienter, en lokal affärsman och en tysk företagare, var övertygade om att de hittat ett gammalt tåg i en av de många tunnlarna som finns i underjorden.

De menade att allt talade för att det handlade om ett tåg fullt av guld som nazisterna gömde 1945 när de insåg att kriget var förlorat. Enligt vissa uppgifter kan lasten vara så stor som 300 ton. Om så är fallet blir upphittarna rika. Den polska lagen ger dem rätt till en hittelön på tio procent av det uppskattade värdet.

Slottet Ksiaz i Walbrzych i södra Polen.

– Som bevis presenterade advokaten två dokument från sina klienter. Vad de innehåller är konfidentiellt, men vi uppfattar männen som pålitliga och lämnade materialet vidare till experter, säger Arkadiusz Grudzien, talesman för staden Walbrzych.

När Expressen träffar honom kämpar han för att få i sig lunch samtidigt som de två mobiltelefonerna ringer konstant. Det blir i snitt 30 samtal om dagen från journalister. När intresset var som mest intensivt var trycket dubbelt så högt. Utländska jättar som New York Times och National Geographic har varit på plats för att göra reportage.

Så kan det gå när landets kulturminister under en välbesökt presskonferens säger att han, efter att ha sett en radarbild, är 99 procent säker på att guldtåget existerar.

– Vi blev väldigt förvånade när han sa så där, säger Arkadiusz Grudzien som inte vill kommentera om en sådan bild existerar.


Att uppgifterna om skatten har skapat ett stort intresse över hela världen är inte så konstigt. Maciej Meissner, som arbetar som turistguide på slottet Ksiaz, menar att det är som taget ur en film:

– Nazister, ett försvunnet tåg och massor av guld. Kombinationen har allt. Den triggar människors fantasi.

Nu har Polens motsvarighet till SJ fått i uppdrag att röja i terrängen vid det område utanför Walbrzych där tåget enligt uppgift ska finnas. Nästa steg är att militären ska ge sig in i tunnlarna för att leta.

Nyheten om Hitlers gömda guldtåg har fått Indiana Jones-typer från hela världen att köpa en biljett till Polen. Men de får svårt att ta sig ner i tunnlarna. Området är avspärrat eftersom det finns misstankar om att sprängämnen eller dödlig gas kan finnas kring skatten.

Nyheten om Hitlers gömda guldtåg har fått Indiana Jones-typer från hela världen att köpa en biljett till Polen.

– Vi gör allting enligt regelboken och flera myndigheter samarbetar för att allt ska gå rätt till, säger Arkadiusz Grudzien.

De många turister som besöker området passar på att besöka 1200-talsslottet Ksiaz, där det också finns underjordiska tunnlar. Efter nazisternas invasion av Polen tog de över den vackra byggnaden där dagens besökare bland annat kan titta in bakom ett stort skåp som döljer ingången till en hiss. Den skulle Adolf Hitler använda vid en nödsituation för att snabbt kunna ta sig ner i underjorden.

Tunnlarna byggdes främst av judiska fångar från ett koncentrationsläger och överlevande har berättat om fruktansvärda förhållanden. Slavarbetarna slet med hackor och spadar 16 timmar om dagen. Trots att det var kallt och rått hade de bara sina tunna fångdräkter på sig. Vissa kollapsade av trötthet. Andra klarade sig inte levande därifrån, utan krossades av rasmassorna.

Somliga är dock väldigt skeptiska till uppgifterna om guldtåget. De menar att om det hade funnits ett sådant borde Tadeusz Slowikowski, en 85-årig före detta gruvarbetare, ha hittat skatten. Han har förgäves försökt knäcka gåtan sedan 50-talet.

Tunnlarna byggdes främst av judiska fångar från ett koncentrationsläger.

– Jag räddade då livet på en tysk som attackerades av två män. Som tack för hjälpen berättade han om tunneln, säger Tadeusz Slowikowski till Daily Mail.

Skattletaren hävdar också att några av hans viktigaste dokument har låsts in i ett bankfack efter att inbrottstjuvar försökt komma över dem.


Men skeptikerna tror att Slowikowski gått vilse i sin egen besatthet. De lutar sig också mot vittnesuppgifter från det andra världskriget som säger att tåget, oavsett vad lasten innehöll, aldrig fram till Walbrzych. Det ska i stället befinna sig på en helt annan plats.

Det florerar också konspirationsteorier som handlar om att de polska myndigheterna helt enkelt har hittat på alltihop. Nästa år blir staden Wroclaw, som ligger drygt åtta mil därifrån, Europas kulturhuvudstad och många journalister besöker därför området just nu.

– Tyvärr måste jag göra dessa människor besvikna. Vi har inte hittat på någonting. Två män kom till oss med de här uppgifterna och vi bara följer det regelverk som finns, säger Arkadiusz Grudzien.

Turistguiden Maciej Meissner, som varje dag svarar på frågor om den gömda skatten, är också tveksam till om det verkligen finns en skatt gömd i underjorden. Om tåget hittas hoppas han att det i stället för 300 ton guld innehåller 300 kilo välbevarade – och på tyskt manér välordnade – dokument:

– I dag har vi många teorier om varför nazisterna byggde tunnlarna, men inga säkra svar. Ett stort lass med dokumentation skulle bidra till 25 års forskning och ytterligare 200 års turism.

Andreas Utterström

redaktionen@expressen.se